Zašto kokos? U poslednje vreme se dosta priča o dobrobitima kokosa, kokosovog brašna, kokosovog ulja i svemu od kokosa. Navodno je super zdrav, doprinosi smanjenju lošeg holesterola, ima niži glikemijski indeks (pogotovo u poređenju sa žitaricama) pa ne uzrokuje nagli skok šećera u krvi i insulina, veoma je bogat vlaknima, a sadrži i dobar odnos proteina i zdravih masti. I možda najvažnije, super je ukusan!
Potrebno za dve osobe:
* 4 jajeta
* 3 (baš) pune kašike kokosovog brašna
Priprema:
1. Umutite jaja viljuškom u posudi, nema potrebe mikserom
2. Dodajte kokosovo brašno, i mutite dok smesa ne postane homogena
3. Ukoliko je smesa suviše gusta (kao na slici), dodajte kašiku – dve tečnosti (vode, mleka…) tek toliko da spada sa viljuške
4. Nelepljivi tiganj ugrejte na neku srednju temperaturu
* ja ipak dodam malo kokosovog ulja u tiganj, tek na vrh noža, iako mi to povećava broj sastojaka na 3 🙂 . A može i bez.
5. Izdvajajte manje količine smese kašikom, i slažite na tiganj, od 2-3 palačinka po tiganju (trebalo bi da su manji, da bi se lakše okretali). Prvo sačekajte minut, dva da se dobro ispeče na jednoj strani, pa okrenite
* u principu, sa smesom možete da se igrate, pa dodate npr. kakao prah (bez dodatog šećera), ili kao što sam ja – spirulinu – protein iz algi, i tako dobila vanzemaljske zelene palačinke 🙂
6. I na kraju, najslađi deo, prelivi! Ovde možete jednostavno – voće, a možete i da odlepite pa još narednih pola sata pravite super tofu-čokoladni puding 🙂
Super jednostavno i mljac!
3 komentara. Leave new
lepo
Probao sam danas, recept je odličan.
Agreed! 🙂