Ishrana za trčanje

Da li je zdravo da jedete jaja svaki dan? 

Nema komentara

Čini se da su u poslednjih par godina jaja postala iznenađujuće kontroverzna namirnica i često se postavlja pitanje da li su jaja dobra ili loša? Imaju li dovoljno proteina i šta je sa holesterolom?

Tokom godina u kojima je u trendu bila ishrana sa niskim sadržajem masti, jaja su bila na lošem glasu. Sada kada su masti ponovo “u modi”, čini se da je ova namirnica ponovo u fokusu. Ali da li su jaja zaista zdrava i šta se dešava ako ih jedete svaki dan?

Evo šta nauka kaže o tome kako svakodnevno konzumiranje jaja utiče na vaše telo i da li je zdravo da ih jedete svakoga dana.

Nutritivna vrednost jaja

Ukoliko nemate nikakvih srčanih oboljenja, možete da pojedete do sedam jaja nedeljno

Iako su relativno mala po veličini, jaja sadrže mnogo hranljivih sastojaka i mogu biti važna osnova u dobro izbalansiranoj ishrani.

Ako posmatramo nutritivne vrednosti, jedno prosečno jaje sadrži otprilike oko 80 kalorija, 5 grama masti, 6 grama proteina, nema ugljenih hidrata, 70 miligrama kalijuma, 70 grama natrijuma i oko 190 miligrama holesterola.

Ova namirnica je takođe odličan izvor vitamina A, D, B12, B2 i B6 kao i holina, koji je neophodan za metabolizam. 

Proteini VS Holesterol

Da, istina je da su jaja, posebno žumanca, bogata holesterolom. Međutim, ovo ne znači da treba da ih izbacite iz svoje ishrane. Prema istraživanjima, holesterol iz jaja ne mora nužno da podiže holesterol u krvi, naročito u poređenju sa drugim izvorima holesterola. Uostalom, kao i kod svake hrane, ključno je da ih konzumirate u umerenim količinama. 

S druge strane, konzumacija jaja dovodi do povećanja nivoa lipoproteina visoke gustine (HDL), poznatijeg kao „dobar“ holesterol, u krvi. Povećan nivo HDL-a dovodi do smanjenja rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Ukoliko nemate nikakvih srčanih oboljenja, možete da pojedete do sedam jaja nedeljno bez nepovoljnih uticaja na zdravlje srca. 

Da ne spominjemo, jaja su jedan od najpristupačnijih proteina koja ćete pronaći na policama marketa. Mogu da izdrže u frižideru do pet nedelja, tako da nećete morati da brinete da će se pokvariti brzo kao druge vrste proteina poput mesa ili ribe.

Svakodnevna zamena jednog jajeta umesto drugog skupljeg proteina može vam pomoći da uštedite novac i smanjite bacanje hrane. Osim toga, nude i veliku raznovrsnost u kulinarstvu i pripremi oboroka. 

Evo još nekih od prednosti svakodnevnog konzumiranja jaja

Zdravija kosa i koža

Dobar su izvor vitamina B2, B5 i B12.

Jaja su dobar izvor vitamina B2, B5 i B12 koji imaju nekoliko funkcija u telu, uključujući održavanje kože i kose zdravom. Svi B vitamini su rastvorljivi u vodi, što znači da se ne zadržavaju dugo u telu i ne skladište se lako, tako da je redovna konzumacija dobar način da budete sigurni da zadovoljavate svoje potrebe. Jaja su takođe bogata aminokiselinama (građevinskim blokovima proteina) koji mogu pomoći u poboljšanju tonusa i gipkosti kože.

Poboljšane funkcije nervnog sistema

Jaja su bogata mikronutrijentom holinom, koji se koristi za stvaranje ćelijskih membrana i važnih neurotransmitera u telu.

Holin je važan za pamćenje, raspoloženje, kontrolu mišića i opštu funkciju nervnog sistema. Jedno jaje nudi oko 6% naših dnevnih potreba za holinom, te stoga može pomoći u održavanju zdravog mozga.

Bolji vid

Žumanca igraju važnu ulogu u održavanju zdravog vida.

Žumanca sadrže dva karotenoida, lutein i zeaksantin, koji su važni za zdravlje očiju.

Oni igraju važnu ulogu u održavanju zdravog vida, a istraživanja pokazuju da bi čak mogla pomoći u smanjenju rizika od uobičajenih očnih bolesti povezanih sa starenjem. 

Jače i zdravije kosti

Jedno jaje sadrži 6% naših  dnevnih potreba za vitaminom D a upravo ovaj vitamin ima veliki uticaj na zdravlje kostiju. To radi tako što poboljšava apsorpciju kalcijuma u ​​crevima i pomaže u održavanju nivoa kalcijuma i fosfora u dovoljnoj količini koja podstiče zdrav rast kostiju i remodeliranje kostiju.

Jaja su pristupačan, veoma hranljiv protein i mogu pružiti mnoge zdravstvene prednosti ako uživate u njima svaki dan. Prepuni su proteina, vitamina i hranljivih materija koji vam mogu pomoći da budete siti i puni energije za sve vaše dnevne aktivnosti. 

Da li vi jedete jaja?

Voda ili izotonik? Pitanje je sada!
Energetske potrebe trkača – šta hrani vaše trčanje?
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version