Energetske korpice – recept
Za 14 korpica:
- 70g ovsenih pahuljica (usitnjene u blenderu na kratko)
- 40g ječmenih pahuljica (usitnjene u blenderu na kratko)
- 30g badema (sirovog) (iseckanog na sitnije komadiće)
- 30g pistaćija (pečeni) (iseckanog na sitnije komadiće)
- 30g semenki suncokreta (sirove)
- 30g susama (sirovog)
- 50g urmi (bez koštica, seckanih na veličinu grožđica)
- 30g grožđica
- 70g čokolade sa što većom udelom kakaoa (seckanih na veličinu grožđica)
- Sok od 1 narandže
- 1 kašika istopljenog ulja od kokosa
- Med po potrebi i želji (za vegan varijantu možete dodati javorov ili agavin sirup)
- Fil:
- 250 ml kisele pavlake
- 2 kašike neutralne, mlečne pavlake
- 1 kašikica meda (nekad stavim umesto meda vanil šećer)
Koraci:
- Pomešati sa kiselu i neutralnu pavlaku. Dodati med (vanil šećer), izmešati i ostaviti u frižideru da se malo stegne.
- U veću činiju pomešati sve sastojke, dodati sok od narandže, kokosovo ulje, i med ukoliko se dodaje.
- Rukom sve dobro izgnječiti. Smeša treba da je vlažna, lepljiva i da može da se formira u lopticu bez da se raspada.
- U zavisnosti od veličine narandže i koliko se soka dobije, možda ćete morati dodati još ovsenih ili ječmenih pahuljica kako biste dobili željenu konzistenciju.
- Rernu uključiti na 180C.
- U tepsiju za pečenje mafina ubaciti papirne modlice za mafine. Od dobijene smeše napraviti loptice veličine kao one za golf i staviti ih u modlice. Prstima ih rasporediti, tapkati po ivicama modlica tako da na kraju podsećaju na korpice.
- Peći korpice 10-15 minuta.
- Kada se ohlade, premestiti u hermetički zatvorene tegle.
- Pre služenja korpice napuniti filom i dodati sveže voće po želji.
Korpice se mogu jesti i bez fila, samo sa voćem i medom ili same.
Energetske korpice lako postaju energetske pločice: Smešu možete utapkati u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, na debljinu 1, 1,5 cm i iseći na pločice (poput bonžite) pa peći u rerni (potrebno je oko 20 min).
Prijatno!