Napomena: što se tiče sastojaka i tačnih mera i merica, skoro svaki put mi se desi da mi ili neki sastojak nedostaje, ili malo promenim odnos povrća i količine vode. Zaključak: igrajte se, eksperimentišite, ništa ne mora baš u gram i u dlaku! Ko zna šta još zanimljivo se možete setiti da oduzmete ili dodate! 🙂 Čorba od bundeve je svaki put drugačija, ali uvek ukusna!
Čorba od bundeve – potrebno za jednu finu šerpicu:
– Pola bundeve osrednje veličine, izdubljene i očišćene, iseckane na kocke
– Jedan- dva mlada luka (ili koji već imate pri ruci)
– 2cm korena đumbira, izrendanog na sitno
– 125 ml kokosovog mleka (onog gušćeg,kremastijeg)
– Pola kašičice tucane ljute papričice
– Malo muskatnog oraščića
– Ulje (kokosovo bi bilo super, pogotovo uz kokosovo mleko!), so, biber
– Za ukras: seme bundeve, peršun ili korijander ili vlašac ili – budite kreativni
Čorba od budenve – priprema:
1. Izdinstati na jednoj – dve kašike ulja luk, đumbir i bundevu (tim redom, par minuta)
2. Dodati 1.5 šolju vode, kokosovo mleko i papričicu, so, biber, muskatni oraščić
3. Pustiti da provri, zatim smanjiti vatru, poklopiti i pustiti da se kuva oko 40min
4. Štapnim mikserom sve dobro izmutiti – dodati još pola ili celu šolju vode ukoliko je potrebno, zavisi od gustine koju želite
5. Začiniti još po želji, i služiti sa semenom bundeve, svežim začinskim biljem, ili nečim trećim. 🙂
Prijatno!
3 komentara. Leave new
Đumbir je tajni sastojak! 🙂
,,Prepunu hranljivih sastojaka i lepih mirisa“??? 😀
Pa da nije luka i đumbira u ovome ne bi se za šerpom ni muve okrenule…
Uz svo dužno poštovanje spisateljici za uloženi trud i ostatak posla, osim kuvanog kamena na pamet mi ne pada ništa manje inspirativno za jedan obrok od bilo čega vezanog za bundevu…OSIM SJEMENKI! 😀
Pošto kokosovo mleko i muskantni oraščić ne daju bujnu aromu. Kao i u svemu, i u kuvanju je caka u balansu, a ovde su sastojci itekako egzotični. Probaj da napraviš, pa presudi. 😉 (Ja je spremam makar jednom nedeljno npr. 🙂 )