Himalaji 2012

HIMALAJI 2012 – Pogled sa razglednice

1 komentar

Videli smo everest, na samo dva sata od Namce bazara nalazi se Everst viewpoint. Tačka sa koje se vidi cela južna strana (south face) Himalaja, sa veličanstvenim vrhovima Loce (Lhotse), Amadablan, Nupce (Nuptse) i samo kapa, nekih poslednjih 400 metara Everesta. Svi ovi vrhovi su pravi džinovi, a ceo taj pogled kao na razlgednici.

Divovi Himalaja

Iako su svi čuli za Mont Everest, postoji još 13 vrhova preko 8000m i niz prelepih i veoma interesantnih vrhova za penjanje preko 6000m. Mnogi od njih su upravo na Himalajima i nekolicina se vide upravo sa ovog treka. Ovi vrhovi, nekako nezasluženo su u senci onog najvećeg koji privlači svu našu pažnju jer samo za njega i znamo. Zato je  Everest i lepak za ljude koji bi da urade nešto ludo: da se spuštaju skijama sa njega, da trče na vrh i druge lude akcije uz suviše rizika za malo slave.

Leopota ovog treka je u tome što uponzaješ svu tu lepotu koja ostaje neispričana, jer svaki od tih vrhova je samo da zineš i kažes čoveče koliko je sve ovo. Ili sedneš i buljiš u taj mir. Zamislite jednu tačku oko koje kada se okrenes svih 360 stepeni, slika kao sa razglednice, sve same planine od preko 6000m.

Odavde do Everest baznog kampa je tacno 42 km, to znam jer se tu organizuje Everest maraton koji cu trcati jednog dana. Mi sutra krecemo tim putem.

p.s.

Uitsak 1.

Danas sam razgovarao sa direktorom osnovne škole u nemcetu. Imao sam priliku da ga ispitam o školi, uredjenju u lokalu, ljudima. Moje pitanje je bilo o konfliktima medju ljudima i ko ih rešava. Znate ono, kada tužiš komšiju jer glasno pušta muziku. On mi je na to odgovorio, kada neko ima problem, ostali mu pomognu. Toliko jednostavno da je smešno.

Utisak 2.

Drugi utisak mi je klinac od oko 13 godina koji nosi 8 velikih drvenih greda na čelu. I tu uvideh besmisao pitanja: zašto i pitanja: još koliko do kraja.

Utisak 3.

Neki mladi ljudi, cirka 20 godina, koji tucaju kamen, usitnjuju ga za stazu ili šta već. Njih 3, na suncu (a sunce na 4400m nadmorske visine je drugačije nego u Srbiji) onako opušteno tucaju kamen. Vreme ovde nista ne znači. Tu sam dosta mislio o mobingu, uslovima u kojima radimo, našim problemima… smešno

Svakog dana možete pratiti moj blog preko FB na stranama:

Trčanje.rs ili Extreme summit team

Ili možete da pročitate moj blog na zivotjelep.com i extremesummitteam.com

v

HIMALAJI 2012 – Pogled na Everest
Uskrs u budističkom manastiru Pengboče na Himalajima

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Fantastično Veroljube! Dugo nisam bio na sajtu, ali sam čuo da si u Nepalu, i ovo me je oduševilo! Odmah mi je pala na pamet jedna ideja… Kada dođeš i kada budeš imao vremena, mogao bi da održiš jedno predavanje-prezentaciju studentima geografije, nemaju baš puno prilika da čuju takvu priču iz prve ruke. 🙂

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed