Pričala sam vam u prošlom postu kako se borim sa namirnicama koje ne volim. ”Sakrijem” ih u namirnice i jela koja volim i tako sebe hranim vitaminima. Zaista ne volim brokoli, kelj, karfiol, i spanać, ali sam vrlo svesna njihovog kapaciteta kada su u pitanju zdravi sastojci. Iz tog razloga sam rešila da nađem alternativne načine kako da ih svakodnevno konzumiram.

Među takve namirnicama, spada i bundeva – koju nisam mnogo obožavala do skoro. Slatka je, ima taj specifični miris, lepe je boje, ali me više podseća na dinju, nego na šargarepu i samim tim mi je bilo mrsko da je mešam u slana jela. Eh, onda sam zaplovila u blogerske vode i naterah sebe da krenem sa eksperimentisanjem po pitanju kombinovanja ukusa.

Tako je nastala konačna verzija ovog potaža. Prvo sam bojažljivo krenula sa 200 grama bundeve, pa sa 300, a onda pređoh na 500 i dobih onaj pravi, slatki ukus savršene čorbe za hladne dane. Umešana u ostalo povrće i pirinač, ostaje da dominira bojom i slatkoćom, ali nije toliko jaka, pa možete da osetite začine i recimo krompir. Ako vam je previše slatka, uvek možete dodati nekoliko kašika jogurta i time ublažiti ukus.

02

BUTTERNUT SQUASH SOUP

Potrebne namirnice za 6 porcija:

  • 500g bundeve (slobodno tražite Butternut, znaju šta je u pitanju – ona vam je kruškastog oblika i ukus vuče na pečene lešnike)
  • 2 srednja krompira
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 šolja belog pirinča
  • 1 šolja zamrznutog miksa za supu (kukuruz, grašak, krompir i šargarepa)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica belog luka
  • oko 1.5l bujona od povrća
  • 1 čaša kisele pavlake (sa manje masnoća)
  • maslinovo ulje
  • morska so, biber, svež ruzmarin

Bundevu oljuštite, isecite na tanke kriške i poređajte je na papir za pečenje u pleh. Beli luk razdelite na čenove i tako ga u ljusci umetnite među parčiće bundeve. Sve to poprskajte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Stavila sam i grančice svežeg ruzmarina – ali prethodno premazane maslinovim uljem! Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok bundeva potpuno ne omekša (oko 30-ak minuta).

Dok se narandžasta divota peče, u šerpi na par kašika maslinovog ulja prodinstajte sitno seckani crni luk, šargarepu, krompir, pirinač i zamrznuti miks za supu. Nakon nekoliko minuta, dodajte bujon (ili kocku u 1.5l vode), začinite po ukusu i sačekajte da proključa. Kada je bundeva gotova, iseckajte je na kockice, razdvojite pastu iz ljuski belog luka i dodajte čorbi. Onog momenta kada krompir omekša, čorba je gotova, te možete skloniti šerpu sa vatre i umutiti je štapnim mikserom u krem. Ako vam se učini da je previše gusta, samo dodajte još malo vode, umutite i pustite da još jednom proključa.

02a

Bundeva je vrlo zdrava i pogodna za one koji žele da izgube kilograme, jer se sastoji od 90% vode i dosta minerala i vitamina. Sadrži vrlo malo masnoća: 30-ak kalorija na 100 grama, ali ovo važi samo za plod bundeve, jer semenke imaju 20 puta veću kalorijsku vrednost od ploda.

Takođe, sok se preporučuje i za dobar rad bubrega i kardiovaskularnog sistema, za dobro varenje i raspoloženje, a zahvaljujući betakarotenu, predstavlja snažan antioksidans.

Ono što je vrlo zanimljivo kod ovog potaža, jeste da ga moji prijatelji obožavaju. A ne vole bundevu, uh, ne, nikako! Zato sam ih poslužila savršeno serviranom porcijom uz rečenicu: ”Probajte, pa sudite”. Na skoro održanim degustacijama jela koje sam pripremala na blogu, ovaj potaž je dobio najvišu ocenu. Tek kada su omazali tanjire, ja sam im otkrila o čemu je reč, tj. koji je glavni sastojak.

01

Potaž od bundeve jedem kao kompletan obrok, dodajući nekoliko parčića integralnog bageta ili jedno parče nordijskog hleba. Vrlo je krepka i čini me sitom satima. Tako da ovo drugo jelo koje ću vam danas predstaviti, ne jedem nakon potaža, već odvojeno, kao zaseban i celokupan obrok, odnosno ručak.

U prošlom postu, takođe sam vam spomenula da i moj muž želi da promeni način ishrane. On je jedan od onih ljudi koji slave meso skoro isto kao i slatkiše, dok od povrća priznaju samo krompir. Obično bih uz piletinu spremala pečeni krompir sa prazilukom, ali ne može se jesti krompir svaki dan, zar ne? :) Zato reših da u ovoj varijanti ubacim pirinač (koji do skoro nije voleo), ali sa umakom koji će ga učiniti interesantnijim.

Pirinač spada u ugljene hidrate, ali je i vrlo bogat mineralima i vitaminom B. Sprečava nervozu i reguliše krvni pritisak, dok je senf (kao glavni deo preliva) idealan za dijete. Naime, on sadrži vrlo malo kalorija i u njega se ne dodaje šećer. A činjenice da pomaže kod reume, artritisa i ublažavanja upala, mu je dodatni plus.

01a

PILETINA U SLATKOM PRELIVU SA PIRINČEM

Potrebne namirnice za 2 porcije:

  • 600g pilećih karabataka očišćenih od kostiju
  • 2 šolje belog pirinča
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika dižonskog senfa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika soka od limuna
  • morska so, beli biber, ruzmarin

Na papir za pečenje u plehu postavite pileće karabatake i začinite ih prstohvatom mešavine morske soli, bibera i ruzmarina. Pecite na 275 stepeni, dok ne porumene i dobiju hrskavu koricu. Dok se meso peče, obarite pirinač u 4 šolje vode, ali pazite da se ne raskuva, već da bude rastresit. Kada je skuvan, začinite ga sa vrlo malo morske soli, jer nema potrebe da bude previše slan, kako imamo preliv.

Preliv dobijamo mešanjem po jedne kašike ovih sastojaka: med, dižonski senf, sok limuna, maslinovo ulje i pola kašičice belog bibera i soli. Dobro promešajte, jer je potrebno da sos/preliv bude izjednačen i tečan. Kada je meso gotovo, servirajte ga na tanjiru sa pirinčem i prelivom u posebnoj posudi.

02a

Tako da, sada lepo idite do vaših frižidera, pobacajte majoneze i kečape i kupite senf! :)

Ovaj sos iliti preliv koji često koristim i za začinjavanje salata (uz crveni kupus i iceberg salatu ide odlično), jeste zamenio sve ostale kupovne soseve koje sam ranije koristila za akcentovanje mesa ili povrća. Sladak je, ali ujedno i dovoljno slan, kiselkast i gorak – pa sadrži savršen balans svih ukusa. Na pomenutim degustacijama, salata sa prelivom od senfa i meda, dobila je toliko poena, da je završila na drugom mestu (odmah ispod potaža od bundeve). Na moju veliku radost, prijatelji ipak nisu posustali pred jelom u kome je pomešano slano i slatko, već su sa oduševljenjem omazali i te činije.

Ovo su kombinacije koje su standardne u mnogim egzotičnim kuhinjama i primećujem da se kod nas sve više pojavljuju na menijima. Drago mi je zbog toga, jer zbog predrasuda i različitih dosadnih navika, godinama smo smatrali da je dinja uz pršutu loša odluka, a onda je tamo neka poznata faca profurala ovu foru na svom twitteru i sada se svi davimo u dinjama i pršutama. Ok, makar nešto, dajemo šansu nečemu što ne poznajemo. Tako sam ja pre nekih godinu dana dala šansu umaku od borovnice i servirala ga uz savršeno pripremljen biftek.

Ako ste skeptični, za početak probajte uz čašu vina, šaku grožđa, badema i kvalitetnu pršutu. Kada sklopite oči i osetite sve te ukuse, zažalićete što ovo niste probali ranije. A onda ste spremni za bundevu, med i senf, pa na kraju i za umak od borovnice uz crveno meso.

05