blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Reč urednice

Hajde da zajedno kreiramo trkačku scenu Srbije

Ušli smo u najkraći mesec u godini, ali samo po danima. A po kilometrima koje ćemo pretrčati?

Više od brojeva

Statistika kaže da je prošle godine u ovo vreme bilo hiljadu jedinstvenih posetilaca manje. Da li to znači da danas imamo hiljadu trkača više u našoj zemlji, ali i šire? Poznajem bar njih 10 koji su u poslednje dve nedelje počeli da trče, uglavnom da se spremaju za Beogradski (polu)maraton.

Ceo moj utisak je da se stvari zahuktavaju, rađa se nova trkačka energija, a svi su izgledi da će u narednih 5 godina, trčanje u Srbiji postati nešto nalik tenisu ili fudbalu. S tim što će svaki trkač ili trkačica biti Nole, i deo jednog pokreta koji “preti” da ekplodira.

Svakodnevno nailazim na nove studije o trčanju i nove pristupe njemu koje se uglavnom odnose na ljude koji se trčanjem bave duže vreme. I baš oni su ti koji mogu da iznova prenose svoju ljubav prema trčanju svima onima koji trčanje nisu osvestili kao vid rekreacije, ili se plaše da je ono rezervisano za “posebne”. U tom smislu, svako može da bude poseban, ako ništa, to svakako zaslužuje.

Pozivam sve iskusne trkače i trkačice da razmisle o tome kako mogu da inspirišu početnike oko sebe i pokažu im da je trčanje način života, a ne samo sredstvo za mršavljenje ili sticanje kondicije. Trčanje.rs je prostor koji može da vam posluži da svoju zamisao sprovedete u delo.

Kilometri i ja

Da ne bih upala u zamku “sveznajućeg pripovedača” volim uvek da kažem svoje iskustvo i da naglasim sve ono što je meni kao jedinki trčanje donelo. Kada sam počela da trčim, počela sam i da pišem, ponovo, i ohrabrila se da radim ono što najviše volim i gde se osećam lagodno, sigurno i na svom mestu.

Mojih prvih dva kilometra otvorili su me da uhvatim priliku i pišem i za Srpski književni list, mesto gde se sastaju naši književni umovi na jednom mestu. I dalje me inspiriše svaki kilometar da se otvaram i prepoznajem šta sve mogu da uradim da “promenim taj svet”. Pre bih rekla, ulepšam makar za pedalj.

Trčanjem ka prilikama

Sada su sve prilike otvorene, a volela bih da podelim sa svima vama i šta možete da očekujete od nas svakog meseca, a onda i da nam kažete kako vam se čini ono što smo zamilili. Jedino zajedno možemo da razumemo sve što nam je potrebno jedni od drugih.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Krećemo se ka najvećoj trci koja je okosnica trkačke godine. Hajde da zajedno maksimanlno iskoristimo potencijale jedne velike manifestacije kakva je Beogradski maraton i da je učinimo jednim od simbola naše zemlje.

Kakve su nam mogućnosti?

Ali šta je to što mi zapravo možemo da učinimo, kao pojedinci? Pre svega, da mi sami kreiramo tu veliku trku. Mi smo ti koji smo tamo i mi je trčimo.

Ove godine Trčanje.rs, u saradnji sa Beogradskim maratonom, postaje platforma za trčanje u humanitarne svrhe. To zapravo znači da ćete na našem sajtu moći da saznate sve o trčanju u humanitarne svrhe, da se edukujete o svim detaljima vezanim za ono što vam je potebno da biste krenuli u trk za svoj cilj koji odaberete.

U tom duhu, radimo na stvaranju jedinstvenog Maratonskog vodiča o kome ste imali prilike da čujete u proteklom periodu.

Saznaćete kako to funkcioniše sistem trčanja u humanitarne svrhe na velikim svetskim trkama i zašto je dobro da i mi počnemo da zajednički gradimo naš sistem koji će obogatiti i nas same, a time i okolinu u kojoj živimo i radimo.

Jedna od akcija koja je već pokrenuta je akcija humanitarne organizacije BELhospice koja se bavi palijativnim zbrinjavanjem onkoloških bolesnika u odmakoloj fazi bolesti. Trkači i trkačice su se pokrenuli i inspirisali sve nas da razmislimo o onome za šta oni trče. Kako da ostanemo ravnodušni na prelepu stvar koju ovi ljudi rade za njih?

Ovog meseca, takođe, upoznaćete neke nove mlade ljude koji se okupljaju oko ideje trčanja i stvaraju svoje akcije i projekte sa ciljem da svoju sredinu učine vedrijom i produktivnijom.

Pozdrav i poljubac starom dobrom Trčanje.rs

I na kraju, u narednom periodu očekuje nas jedan potpuno novi vizuelni identitet sajta, korak napred, i nastavak našeg rada u praćenju zahteva vremena. Jedan potpuno nov koncept, sa svojom informacionom strukturom koja ne postoji kod nas, a koji će biti pravi šlag na torti razvoja onlajn veb magazina.

Novi sajt omogućiće nam bolju komunikaciju sa vama, ali i svih vas jedni s drugima. Na taj način svi ćemo biti bliži i okupljati se oko zajedničke ljubavi prema trčanju.

Advertisement. Scroll to continue reading.

A nekako se sve desi u pravom trenutku. Tu smo među pedeset najboljih sajtova za 2012. godinu i ovo je pravi način da se pozdravimo sa starim dobrim Trčanjem.rs i stavimo ga u deo naših najlepših sećanja.

1 Comment

1 Comment

  1. snezana

    16.06.2013 at 03:41

    želela bih da dam svoj doprinos trčanju kroz svoje priče, Slala sam ih, ali ih niste objavili, možda su predugačke. Javite mi se na moj mejl, imate ga, volela bih da učestvujem na poseban način u motivaciji novih trkača. Inače ja sam profesor književnosti u jednoj srednjoj školi

Uključi se u diskusiju

Povezani članci