blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

Ovo je velika motivacija i ovo nemojte nikada da radite

Svi svetski mediji i društvene mreže bruje o ovom događaju. Svi su jednoglasni u tome da je Kenijka Hyvon Ngetich, veliki borac i motivacija za trkače širom sveta.

Hyvon Ngetich puzi na cilju maratona

 

Hyvon Ngetich puzi na cilju maratona

Ona je na maratonu u Ostinu, pošto joj je organizam otkazao usled umora, puzala poslednjih 1600 metara kako bi stigla do cilja.

Ovo je velika motivacija

Maraton jeste pitanje motivacije i istina je da gradi volju svakog pojedinca koji počne pripreme za maraton. Ovakvi slučajevi, su primer ljudske odlučnosti i namere da ostvare svoj cilj. Gledanje ovog videa jeste neverovatna motivacija, posebno ako se spremate za, na primer Beogradski maraton.

Ovo nikada nemojte da radite

Svi mediji koji su preneli ovu vest, očekivano i sigurno ne namerno, osvrnuli su se na tu fantastičnu motivacionu stranu priče. Ipak, ako ikada pomislite da trčite polumaraton ili maraton morate da budete apsolutno svesni nekoliko važnih stvari u vezi ovog videa.

Hyvon Ngetich je profesionalna trkačica

Trčala je da obori rekord staze i da se plasira na Bostonski maraton. Njeno telo je naviknuto na krajnje granice bola i izdržljivosti. Vi ste rekreativac i nema potrebe da ulazite u visoko rizične situacije poput ove.

Negativni ishod

Kada sebe dovedete u ovakvo stanje, fizičke nemoći i sužene svesti, više ne možete da odgovarate za svoje zdravlje pre svega. Posle dobrog ishoda je super aplaudirati, ali su šanse podjednake i da ishod bude mnogo negativniji. Da li bi tada krivili organizatora, boga ili nekog trećeg, nije ni važno. Važno je da kada osetite na trci da vam je loše, stanete i tražite pomoć, zdravlje je jedno a trka je koliko hoćete.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kako da prepoznate opasnu situaciju?

 • Vaše mentalno stanje se u toku maratona menja, to je nešto na šta smo navikli u trčanju maratona, ipak ako u trenutku niste svesni ili ne znate zašto trčite, stanite. Ako ste zaboravili da ste na maratonu, možda ste i dehidrirali, to je veoma rizična situacija u trci na 42km.
 • Prestali ste da se znojite ili vas trese groznica? To je mogući znak da je vaše telo izgubilo sposobnost regulacije telesne temperature. Kroz znoj se telo oslobađa toplote. Vreme je da zastanete i proverite da li je sve ok sa vama.
 • Imate grčeve po celom telu – nije neočekivano da vas uhati neki grč na maratonu. Ipak ako se ponavljaju i idu kroz celo telo, to je znak da je organizam pretrpeo previše napora. Prošetajte neki kilometar u najmanju ruku, ali nemojte da se gurate preko granice.
 • Ako vam srce radi ubrzano, više nego normalno. Stanite odmah.
 • Bol u grudima je još jedan signal vašeg srca da nešto nije uredu. Poslušajte ga i stanite.

4 Comments

4 Comments

 1. Nikola

  19.02.2015 at 10:34

  Svaka cast za motivaciju. I sam sam bio nekoliko puta u slicnoj situaciji i nikad nisam odustao! A gledao sam ljude koji su odustajali na prve znakove umora. Pa zasto uopste i ucestvuju na trkama. Jos jednom svaka cast za Hyvon!!!

 2. Milica Sredojević

  19.02.2015 at 13:14

  Divim se ljudima koji žele da istraju, ali ne podržavam ovako ekstremne stvari. Po mom mišljenju nemaju poentu. Pobediti u trci ili ne daj Bože izgubiti život (ili uopšte ugroziti svoje zdravlje) nisu dve stvari koje imaju istu težinu, između njih se ne može birati. Trčanje treba da služi zdravlju ne obrnuto. Ovo nije stvar motivacije, ovo je bolesna želja za pobedom.

 3. Filip

  19.02.2015 at 14:01

  Koliko god da sam za to da se ide preko limita, i da nekada stvarno treba stisnuti zube da bi se došlo do cilja, ovaj video za mene ne predstavlja nikakvu motivaciju, već samo jednu tužnu sliku koja može da odvrati neke ljude od trčanja maratona…

 4. Filip

  19.02.2015 at 20:43

  Uzgred, koliko vidim u medijima piše da je pala 50 metara pred cilj, a ne 1.600, što je u ovom slučaju ogromna i nezanemarljiva razlika, da neko puzi ovako kilometar i po bilo bi sumanuto…

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Da li bi vam ikada palo na pamet da trčite trku i pušite cigaru za cigarom? 50godišnji trkač iz Kine je uradio upravo to....

Vesti

U nedelju, 06. novembra održan je 51. Njujorkški maraton. Trka je bila brža od očekivane s obzirom na najtoplije vreme na maratonu ikada. Istorijski...

Vesti

Američki glumac Ashton Kutcher će trčati TCS Njujorkški maraton koji će se održati u nedelju 06. novembra. Na svom putu do maratona, Kutcher je...

Vesti

Ako do sada niste upoznati sa pričom ovog izuzetnog trkača, Goran Nikolić je maratonac koji je već obarao rekorde. Istrčao je 10 maratona za...