Blog & Kolumne

Sport je igralište koje nas uči da u životu budemo bolji i istrajniji by #Nebeska.kozica

Nema komentara

Jahorina SkySnow je Skyrunning trka koja se održala 12. marta na Jahorini. Jedna od učesnica je bila i Tatjana Jovanović aka Nebeska kozica.

Tatjana je jedna od najboljih Skytrkačica Srbije koja se neretko nađe na postolju različitih trka. Ovim tekstom započinje seriju tekstova koji će se naći na našem sajtu. U nastavku pročitajte njeno iskustvo.

Kada spojim ljubav prema trčanju i pisanju dobijem prirodu. Trčanje po planini želim da podelim sa svim ljudima dobrog srca, otvorenih duša i svima onima koji svakodnevno pomeraju sopstvene granice kroz lično iskustvo.

Pročitajte i: Tatjana Jovanović: Nema odustajanja ni kada je brutalno teško!

Kažu mi da sam „luda“ jer mogu toliko da trčim – a da li sam?! 

Svi oni koji pomeraju sopstvene granice, u oblasti kojom se bave, ističu svoje iskustvo. Tako i mi sportisti.

Želim da sa ovom kolumnom približim sve ono što radim, što učim i čime pomeram sopstvene granice u nadi da ću makar jednog trkača motivisati da istraje i ne odustne kada je teško.

Sport je igralište koje nas uči da u životu budemo mnogo bolji i istrajniji i da se sa svakodnevnim izazovima izborimo na najbolji način.

Ove godine jedno od mojih igrališta bila je Jahorina

Iz prošlogodišnje magle, smrzavanja na minus petnaest dočekala nas Jahorina sa pljuskovima kiše i mećave koji se smenjuju. Razume se – dan pre trke. 

Čisto da proveri koliko se plašimo. I da bi organizacija Skyruninnga donela odluku da zbog naše bezbednosti trčimo B opciju. 

Kad ono start po mirnom jutru u 05:15h doneo nam je pravo uživanje u nezaboravnom izlasku sunca i tabanim skijaškim terenima samo za ljubitelje Skyrunninga. Planina nas je ugostila konačno lepim vremenom.

Nova disciplina: SkySnow

Skysnow je nova disciplina u okviru Skyrunning-a i predstavlja trčanje po uređenim skijaškim terenima. Od opreme je dozvoljeno koristiti spajkove i štapove. 

Sama trka je trebalo da bude sa 15km i 1150m kumulativnog uspona u prvobitnom planu. Ali promena i plan B je na kraju iznosio oko 13 km i 1170 m uspona. 

Odlična markacija staze je ovog puta baš dominirala skijaškim stazama. I čudno je kako su samo dva najbrža muškarca tog jutra uspela da promaše stazu i na kraju budu diskvalifikovana (Brano Baltić i Dejan Žerajić)… 

Konkurencija je bila žestoka u muškom delu ekipe i neizvesno do samog kraja. 

Među ženama je bila drugačija situacija. Dosta trkačica je falilo na startu u odnosu na prošlu godinu.

Među ženama tog dana je falila Miluša Bošković pobednica lige za 2022. godinu, Marija Kostić kao trećeplasirana lige takođe nije bila prisutna…  

U ženskoj kategoriji na postolju su se našle:

  • Jelena Janežić SRB (1:57:53)
  • Victoria Keller RUS (2:04:17)
  • Jelena Borišić SRB (2:08:04)

A u muškoj: 

  • Danijel Lončarević SRB (1:33:02)
  • Kristijan Stošić SRB (1:33:19)
  • Artem Rostovtsev RUS (1:33:33)

Momci su se izgubili misleći da su na pravom putu. Brano je predvodio dok ga je Deki sledio a na kraju i upitao: „Jesi li siguran brate, ovde nema markacija..“ Brano je samouvereno tvrdio da jeste, dok nisu stigli do provalije pa je Brano kroz osmeh rekao Dejanu: „Daj jedan selfi“.

Reprezentacija i naše putovanje u Alpima ih je toliko zbližilo da su postali braća.

Da je bilo neizvesno kod muškaraca do samog kraja govori sama ekipa koja je bila na startu: Lončarević koji dominira Skyrunningom kod nas, Kristijan Stošić koji je na ovakvim distancama prosto zver, Rajičević koji se možda nije snašao na snegu i imao odgovarajuću opremu ali je jako, jako brz i on dolazi iz sveta OCR-a i tako dalje..

Momak koji trčao u toj grupici najbržih tvrdi da se Brano Baltić najbolje snalazi u disciplini skysnow, da se samo nije zagubio, tipuje – da bi on pobedio. Na kraju krajeva pobedu odnosi onaj koji tog trenutka zablista. A to je svakako zasluženo bio Lončarević.

Sezona je počela sjajnim raspoloženjem i dobrim vremenskim uslovima što u prošloj sezoni bilo dosta izazovnijih vremenskih uslova. Nadamo se da će planina i u nastavku sezone da bude ovako dobra prema skyrunnerima.

Do sledece teme „Pogled sa vrha. Neprocenljivo.“

Budite tu blizu krivudavog horizonta i pratite šta radi #nebeska.kozica

Priredila: Tatjana Jovanović, #nebeska.kozica

Šta su superpatike za trčanje? Karbonska ploča je samo jedan deo njihove tajne
Putovali smo u Barselonu i testirali novi Under Armour Infinite Elite zajedno sa Šeron Lokedi
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed