Blog & Kolumne

Moj početak

2 komentara
Alo, druže, jel idemo na trčanje?

Počeo sam da trčim rekretivno  prvenstveno zbog skidanja suvišnih kilograma i nisam ni pomišljao na to da će mi  preći u naviku ili nedostajati u trenucima kada nije bilo uslova za trčanje. Kao i svaki početnik, samo ja to tada nisam znao, u početku napravio sam nekoliko grešaka vezanih za sam trening.

Počeo sam da trčim po tvrdoj betonskoj podlozi tako da već posle nekoliko pređenih metara nisam osećao noge a sve to radio u periodu najvećih dnevnih temperatura od 14h do 15h. Naravno ne razmišljajući o posledicama pokušavao sam da izvučem što veće dužine što je za posledicu imalo katastrofalnu upalu mišića i jako velik zamor tako da se period oporavka produžio sa jednog do dva na nedelju dana. Posle toga betonsku stazu sam zamenio sa jednim poprilično dobrim zemljanim putem, a sam trening sa sastojao od kombinovanja prvo hodanja pa trčanja i to vremenski oko pola sata. Posle dve nedelje hodanje sam potpuno izbacio tako da je tih pola sata treninga bilo prvenstveno samo trčanje.

Posle ispunjenog cilja da trčim svaki ili svaki drugi dan u nedelji po pola sata morao sam sebi da zadam i nešto drugo pošto sve što ispunite vam i dosadi i umesto vremenski ograničenog treninga krenuo sam na trčanje na dužinu. Staza na kojoj trčim duga je oko 7 km ili oko 3,5 km u jednom pravcu. E tu već jako malu ulogu igra vaša fizička spremnost, ja sam je stekao za nešto više od mesec dana, tu se vidi ko je koliko motivisan da nešto započeto završi do kraja. Kada sam prvi put pretrčao polovinu staze okrenuo se i video koliko još imam da se vratim odustao sam od trčanja i vratio se hodajući.

I tako… jedan, drugi, treći dan, sve dok nisam sam sebe ubedio da ja to mogu i verujte mi da se može. Razmišljajte o bilo čemu samo ne o  tome da li će te uspeti, a za rezultate ne brinite, iznenadićete sami sebe. Napravio sam pauzu preko zime, ali sve to stečeno od ranije ostane negde u čoveku tako da kad istrčite ponovo na stazu osećate se fenomenalno. Krenite lagano, a onda počnite da postavljate sebi neke nove izazove.

Trčanje na najčistijem vazduhu u Evropi
Planinski maraton na Alpima

Povezani članci

2 komentara. Leave new

  • Svaka čast druže. Ove zime nema pauziranja 🙂

    Kako se sad osećaš kad završiš trening?

    Odgovori
  • jos jedno offtopic pitanje jer me ovaj tekst podseca na trcanje oko jezera na Adi. Da li neko zna da li ce prosireni deo biciklisticke staze biti sljaka ili ce biti betoniran i da li ce pocinjati od golf terena ili ce ga jos produziti. Ja sam odusveljen stazom vec uveliko svaki dan koristim to prosirenje puta koji je u fazi izrade i bilo bi dobro da ne stavljaju asfalt i ostane ovako

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed