pu erh caj

Kada nam dođe loše vreme, evo mene i motivacije za pokret! :)

Današnji čaj je idealan za ovo kišno vreme – Jak, taman ali iz šoljice nam daje potpunu ljubav itoplinu.

Pu Erh – čaj ima najdužu i najbogatiju tradiciju. On potiče iz kineske provincije Junan i pretpostavlja se da je kao vrsta čaja star oko hiljadu i sedam stotina godina. Istorijski gledano, Yunan ima bogatu prošlost sa čajem zbog idealnih uslova gajenja čajevca, a to su obilne padavine i topla klima.

Ovaj čaj predstavlja jedno od tradicionalnih bogatstava Kine.

On se pravi od dajea, posebne sorte Camellia Sinensis (biljke čaj), koja ima velike listove. Daje se gaji u oblastima sa blagom klimom i bere se tokom cele godine. Najviše se cene listovi sa vrlo starog drveća. Nakon što se ova vrsta čaja ubere, suši se isto kao zeleni i crni čajevi. Zatim se, dok je još uvek pomalo mokar, stavlja na gomile gde bakterija u listovima izaziva određenu reakciju. Listovi se stalno prevrću i pažljivo nadgledaju da bi se sprečila pojava prekomerne toplote ili vlage.

pu erh potice iy

Naziv “Pu Erh” nosi po kineskom gradu Pu Er gde se većina proizvodnje obavlja. Sam proces fermentacije omogućava izrazito dugu trajnost čaja pa tako Pu Erh može da ostane upotrebljiv i nakon sto godina od trenutka proizvodnje. Jedino ovaj čaj što je stariji to je njegov kvalitet bolji.

Postoji zeleni i crni Pu Erh. Zelena varijanta je starija i predstavlja izvornu i originalnu verziju ovog čaja. Crna varijanta se proizvodi od 1973. godine. Da bi se napravio zeleni Pu Erh, listovi se delimično pale da bi se zaustavila aktivnost enzima ali i da bi ostalo dovoljno vlage kako bi se vremenom nastavio spori process oksidacije. Crni ili kuvani Pu Erh se prvo pušta da potpuno oksidiše pre nego što se pali.

uredno složeni čekaju svoj trenutak

uredno složeni čekaju svoj trenutak

Ukus Pu Erh čaja zavisi od dosta faktora. Kao što postoji zeleni i crni pu erh tako postoji još više varijacija tih čajeva. To je prva razlika. Zatim, zavisi od starosti čaja. Ima zemljanu notu, jer se neki čuvaju u zemlji. Dosta je jak i on je za prave ljubitelje čaja.

Osim što je dobar za buđenje, Pu Erh čaj sadrži: Minerale, vitamine kao što su: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum. Vitamin B1, B2, C i E. On se već dugo pije u Kini iz medicinksih razloga.

Pije se uz obrok ili posle obroka jer je dosta jak i ne bi valjao na prazan stomak. Naročito je dobar uz masne obroke zbog njegove sposobnosti da smanji nivo holesterola u krvi i ublaži loše varenje.

Sadrži mikroorganizme koji se u njemu stvaraju tokom samog procesa fermentacije. Oni su dobri za crevnu i želudačnu floru i pospešuju njihovu funkciju. Ovaj čaj još pomaže kod mršavljenja, odličan je za imunitet i dobar za sportiste jer nadoknađuje sve minerale koji su potrebni posle dobrog treninga

Zagrlite svoju šoljicu čaja jer neko je morao dobro da se potrudi da bi listići stigli do vas.. Lepota čajevca je u priči, istoriji i prirodi koja nam sve to bezuslovno pruža..