* NaslovnaBlog & Kolumnelifestyle

Koja je najbolja podloga za trčanje?

Nema komentara

Najčešće se dešava da na svakom treningu pređete preko nekoliko podloga za trčanje. Krenete od kuće po asfaltu, dođete do parka gde je ispod vas trava ili do stadiona gde je tartan staza pa se vraćate opet po asfaltu. To je odlična stvar jer tera vaše telo da se prilagodi, ali da li ste se nekada pitali koja je najbolja podloga za trčanje i kako svaka od podloga na kojoj trčite utiče na vaše telo?

Koje su najčešće podloge na kojima trčimo?

Gde god da se nalazite na svetu verovatno trčite na nekim od ovih 7 podloga:

  1. Asfalt
  2. Tartan atletsak staza
  3. Traka za trčanje
  4. Pesak
  5. Trava
  6. Trail u šumi – blaži
  7. Trail na planini

Saznajte o najčešćim površinama na kojima trčimo i kako ih koristiti kao efikasan alat za unapređivanje treninga. Najbolja podloga za trčanje veroavtno nije jedna, već je raznolikost i menjanje ono što će dati najbolje rezultate, ali svaka od njih ima dobre strane i neke rizike kojih se treba čuvati.

Asfalt

Asfalt pruža savršene uslove za tempo treninge jer ne morate da obraćate pažnju na površinu. Gotovo svaki korak je identičan i zato vam trčanje na putu omogućava da trčite brzim tempom.

Sa druge strane tvrda površina znači veći ortopedski stres (zato budite oprezni ako imate problema sa zglobovima). Ovde je presudan vaš izbor patike za trčanje, ako trčite najčešće na asfaltu birajte modele sa dobrom amortizacijom.

Atletska staza

Staza za trčanje dobra je za tempo i intervalne treninge. Mekana površina sintetičke staze takođe je savršena za početnike ili trkače koji se vraćaju nakon povrede.

Na atletskoj stazi je pravilo da se trči u suprotnom smeru kazaljke na satu. Vremenom to može dovesti do mišićne neravnoteže. Zbog toga je dobro povremeno promeniti smer.

Traka za trčanje

najbolja podloga za trčanje - traka

Trčanje na traci je lako za tetive i ligamente. Dobar je način da ponovo započnete trening nakon povrede ili pauze u trčanju, zbog manjeg stresa. Pored toga, možete odabrati tempo kojim trčite i nagib površine.

Trčanje na traci nije isto što i trčanje na otvorenom. Tlo se bukvalno vuče ispod nogu, tako da postižete mnogo manji efekat treninga. Plus, najveći deo stresa tokom potiskivanja je na vašim listovima i ahilovim tetivama. To može dovesti do povrede.

Pesak

najbolja podloga za trčanje - pesak

Kada je pesak krupniji i tvrd, trčanje na plaži je lako za zglobove. Kada je sitan i mekan, morate podići kolena, snažnije se odgurnuti i primeniti više snage, što vam pomaže da poboljšate tehniku trčanja i izdržljivost.

Trčanje na mekoj podlozi je vrlo iscrpljujuće – zato bi trebalo da uključujete redovne pauze kako biste izbegli povrede zbog pretreniranosti. Na dugim stazama, nagib plaže može dovesti do ukošenosti karlice. Da biste to izbegli, redovno treba da menjate smer trčanja.

Trava

Trava je idealna za trčanje bosih nogu. Jača mišiće stopala i poboljšava tehniku trčanja. Pored toga, dobro održavana trava pruža najbolju amortizaciju.

Morate da pazite kada trenirate bosi kako biste trčali po negovanoj travi bez kamenja i slomljenog stakla.

Trail u šumi – blaži

najbolja podloga za trčanje - šuma

Mekane šumske ili prirodne staze, poput staze u Košutnjaku, imaju najbolju amortizaciju i izvrsne su za trening koji podstiče rad zglobova. Pored toga, idealni su da vežbate fleksibilnu i reaktivnu tehniku trčanja.

Mekana podloga može vam isprazniti snagu i usporiti korak. Zbog toga staze u šumi nisu pogodne za trčanje određenim tempom – intenzitet je visok čak i pri sporijim brzinama.

Planinski trail

Stalno promenljivi uslovi čine planinske staze izazovnim i zabavnim. Stoga su dobri za treniranje vašeg udarca nogom i tehnike trčanja kako bi odgovarali terenu. Uz to, napor nadoknađivanja neravnih površina i redovne promene smera deluju na vaše podupiranje i stabilizaciju mišića.

Budite oprezni – na ovim terenima je veoma lako iskrenuti zglob. Stoga trčite planinskim stazama samo kada ste dobro odmorni i uvek koristite adekvatnu opremu, patike za trail i po potrebi štapove.

Zaključak – najbolja podloga za trčanje je svaka ako menjate

Svaka podloga ima prednosti i nedostatke za vaš trening trčanja. Trebalo bi da izaberete površinu koja vam najbolje odgovara na osnovu vašeg treninga i pokušajte da povremeno promenite stvari kako bi vam trening uvek bio motivišući.

Anketa – na kojoj podlozi vi trčite?

[poll id=“70″]

Mineral koji utiče na sportske performanse. Koliko je važan magnezijum za trkače?
Serbia Business Run se vraća u vaš grad – RANE PRIJAVE DO 1. JULA [#novioptimizam]
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed