Najbolji način da se opiše aktivnost koju održavaju već nekoliko decenija u svim delovima sveta HASH HOUSE HARRIERS je “ RUNNING CLUB WITH DRINKING PROBLEMpostao sam njihov član sasvim slučajno i odmah sam postao zavistan od njihove pozitivnosti. Postoje svuda u svetu, čak i u Beogradu i na severnom polu!!! Parodija na tajna društva, ON-ON i DOWN-DOWN!!! Samo za prave ljubitelje trčanja!!!

Od mog dolaska u Moskvu započeo sam sa redovnim treninzima posle kraće pauze. Polako sam se vratio trčanju, po lokalnoj šumi, atletskom stadionu i plivanju na obližnjem bazenu.

Ubrzo sam kao stranac osetio potrebu za društvom, što da bih poboljšao moj ruski, a ujedno da bih održavao i poboljšao engleski.

Brzo sam se snašao što se tiče trčanja sa rusima, trcanje ovde gotovo i da ne postoji sem u atletskim klubovima ali ima par udruženja rekreativaca ( koji trče na – 5c, 4.30min po km, i pričaju uzput, i tako ceo trening ) veoma pozitivnih ljudi, bivših atletičara, orijentiraca, nordijskih skijaša. . . Relativno redovno održavaju treninge i učestvuju na lokalnim i stranim trkama.

Medjutim ponekada bih osetio potrebu samo za prostim istrčavanjem uz zabavu. Saznao sam od jednog stranca za HASH HOUSE HARRIERS, H3, HHH, ili prosto Hashers, objasnio mi je da trče svake nedelje po raznim lokacijama u Moskvi i da ne trče brzo, vec samo lagano iz zabave, i da su većinom stranci koji zive i rade u Moskvi. To je bilo to od informacija i znao sam da mi tako nešto treba da bih se rasteretio od zahtevnijih treninga.

Glavni deo treninga sa H3 (ON – ON)

Na izlazu iz metroa je bila tačka okupljanja, većinom su to bili stranci izmedju 30-50god, u veoma dobrom raspolozenju i ne zavidnoj formi. Odmah su me prihvatili u grupu i započeli sa ispitivanjem. Na ulazu u park pred svaki trening se održava kratko objašnjenje oko markacija, pošto se trening zapravo sastoji is traženja kontrolnih tačaka. Staza sadrži kontrolne tačke koje se prijavljuju sa uzvikom ON-ON ( da bi ovi iza vas mogli da vas prate ), zatim lažne staze, kao i tačke pauze za pivo!!! Staza je napravljena tako da je istovremeno završe i oni brži i oni koji hodaju. Malko izgleda smešno za ruse koji se smeju sa strane dok gledaju nas strance, debele i mrsave kako trčimo po punim parkovima za tačkama koje su obeležene sa mrljom od brašna na zemlji i uzvikujemo ON-ON na svakih 20-30 metara. Staza je obično izmedju 4-10km sa pauzom za pivo negde na polovini staze, tada obicno onaj koji je bio zadužen za markaciju staze sat, dva, ranije sačeka na toj tački sa sportskom torbom punom piva i onda pivo ide u krug naravno sto brže, pošto je zabranjeno da se pije na javnim mestima ))). Zatim se nastavlja sa traženjem tačaka i obično je poslednja tačka negde blizu metroa, tu se opet svi skupe i odatle počinje prava zabava!!!

Hladjenje sa H3 (DOWN – DOWN)

Ovde počinje zabava, običaj posle trčanja nalaže da se društvo koje je trčalo okupi negde, ako je lepo vreme obično je u pitanju otvrena bašta nekog restorana, a kada je hladnije onda u zatvorenom pub ili bar, ponekada se zadesi da neko od članova ponudi i svoj dom.

U baru se zatim napravi krug od članova, krugom precedava GRAND MASTER, RELIGIOUS ADVISER ili neko od pomoćnika. Strogo je zabranjeno držanje ruke u džepovima, pokazivati na nekog prstom, koristiti reč I THINK, razgovarati sa drugim članovima dok traje obred . . . svako nepoštovanje ovih pravila se “ VEOMA STROGO KAŽNJAVA”. Pre obreda se naruči pivo za sve članove u veoma retkom slučaju koka-kola ili voda za neke ( da ja i jedna cura nikada ne pijemo, ostalih 20 i nesto uvek sa pivom ).

Ako ima VIRGINS na treningu prvo se oni predstave, u centru kruga, 3 pitanja grand mastera, kako se zoveš, odakle si i ko te je doveo, poslednje 4 pitanje bez koga ne može da se pristupi društvu je “WHATS YOUR FAVOURITE SEXUAL POSITION”? Posle toga sledi “kažnjavanje” članova za narušavanje pravila u toku trčanja i za vreme obreda.

Kazna je ulazak u krug, zatim slušanje pesme rugalice koju za tebe pevaju članovi i potom ispijanje svog piva uz uzvike DOWN-DOWN ostalih članova.

Da li treba da napomenem da obično svi članovi budu kažnjeni u toku obreda. Razlozi kažnjavanja su sledeći:

 1. Trčao si na čelu
 2. Vukao si se pozadi
 3. Draftovao si se u sredini
 4. Predobro izabrana kombinacija odeće
 5. Loše izabrana kombinacija odeće
 6. Trčao si u novim patikama ( kazna- ispijanje piva iz novih patika )
 7. Nisi kupio majci sa logom kluba
 8. Izbegavao si pivo kada je bila tačka pauze za ispijanje istog.
 9. Dobacivao si visokoj plavuši na stazi
 10. Kazna za dobijanje njenog broja telefona
 11. Došao si na trening

I tako dalje. . .kao što vidite jedna veoma vesela kompanija koja uživa u kažnjavanju i njenim blagodetima.

Posle kažnjavanja se obično sve pretvori u jedan mini parti sa nesto klope i pićem. Zaboravio sam da napomenem sve se to plaća, članarina je negde oko 100rub po treningu, naravno za te novce dobijete to pivo i neko parče pice.

Nadimci u H3 i primanje u klub

U toku susreta sa hash house harriers, zabranjeno je korišćenje zvaničnih imena, kada se član zvanično prima u klub, vrši se obred inicijacije, nešto kao krštenje, ono se vrši sa PIVOM (zamena za svetu vodicu), sa njim GRAND MASTER koji na glavi ima veliki šeišir sa oznakom GM, prska novog člana, i takodje posipa brašnom, i izgovara parodiju molitve, pridošlica je u sredini kruga naravno, a molitva je uglavno gomila besmislica na engleskom, ooooopticuss, geneteliuuuuuussss. . . u mesto mača GM koristi shit stick, ili ti ono čudo za otpušavanje klozeta i sudopera.

Po završetku ,, krštenja’’ članovi biraju nadimak za novog člana, obično je to nešto što je vezano sa njegovim osobinama ili postupcima, neki od nadimka u mojoj grupi su rubber maiden, porn corn, pig a dildo, put(in) mouth, wind assisted, jingle balls. . . I na kraju pošto pridošlica dobije svoj nadimak, mora da ispije pivo iz shit sticka. Od tada je I zvanično član H3, do tada je samo just pa ime, na primet just Michael.

Ukratko o nastanku HASH HOUSE HARRIERS

1938 U Kuala Lumpuru grupa Britanskih oficira i stranaca na prinudnom radu osiva ovu grupu sa ciljem da se svakog ponedeljka bave sportom da bi izlečili mamurluk od vikenda.

Grupa promoviše

 • Fizičku akativnost
 • Lečenje mamurluka
 • Žedj posle trčanja i njeno zadovoljavanje u pivu
 • Da ubedi starije članove da i nisu baš toliko stari

Zanimljivost

Odredjenog datuma u godini organizuje se trčanje u crvenim haljinama za pripadnike oba pola. Nekoliko godina nazad jedna od članica došla je na trening posle noćnog provoda u crvenoj haljini, i naravno bila je ismejana i kažnjena od strane ostalih članova, sledeći trening svi ostali članovi su takodje došli u crvenim haljinama da bi napravili dobru šalu, i od tada ono postaje redovno. U nekim većim gradovima tog dana izadje na ulice i po nekoliko hiljada članova u crvenim haljinama da trči! Ja već imam spreman crveni bade mantil ))))