Blog & Kolumne

Aktivni zaposleni: Borba za aktivan život zaposlenih!

1 komentar

Svetska zdravstvena organizacija već godinama upozorava na epidemiju bolesti koje nisu zarazne, kao što su dijabetes, povišeni krvni pritisak, gojaznost, kancer… Po podacima koje je objavila ova organizacija, čak 60% smrtnih slučajeva u svetu je posledica bolesti uz dobru prevenciju ne moraju nastati.

Najugroženije su zemelje u razvoju!

Svetska ekonomija trpi neverovatne gubitke zbog ovakvog razvoja situacije. Svaka zemlja izdvaja ogromne svote za lečenje ovih bolesti, svaki dan koji obolela osoba nije na poslu ekonomiju košta mnogo, lekovi su veoma skupi…

Najugroženije su nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju, dok je prevencija ovih bolesti nešto uspešnija u razvijenijim zemljama (osim gojaznosti).

Stav je WHO i EU da bi poboljšanjem uslova za rekreaciju svih građana, kroz sport, došlo do većeg broja građana koji se rekreiraju te smanjenog broja obolelih, što bi imalo ogroman pozitivan uticaj na ekonomiju.

EU vodič kroz fizičku aktivnost

Savet ministara Evropske Unije je prepoznao poruku koju je poslala Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i odlučio da oformi radnu grupu pod nazivom „Sport i Zdravlje„. Zadatak ovog tela je da se bavi svim pitanim koje su vezane za sport, sa akcentom na rekrativne sportove kao što je trčanje.

Ovo telo je 2008. izdalo dokument pod nazivom „Vodič kroz fizičku aktivnost za zemlje članice EU„, koji preporučuje svim zemljama na koji način da vode sportsku i politiku aktivnog života.

Šta je to grassroot sport???

Vodič kroz fuzičku aktivnost EU kao centralni stub u borbi za zdravije građane vidi takozvane grassroot sportove i klubove. To znači da je za EU najznačajnije da se razvijaju mali klubovi, rekreativnog karaktera, koji okupljaju ljude koji se u slučaju nepostojanja ovih klubova ne bi bavili sportom.

Dakle, prema strategiji EU na prvom mestu nisu veliki klubovi i sportska društva već rekreativci!!!

Država MORA da podrži rekreaciju svojih građana!

U ovom vodiču se posebna pažnja posvećuje na koji način države insitucionalno mogu da utiču na razvoj rekreativnog sporta i poboljšanje zdravlja. Uticaj države i aspekti podrške uključuju sva tri nivoa: centralna, regionalna i lokalna vlast. Na sva tri nivoa treba raditi, a dominirajući stav EU je da je ovo ulaganje u budućnost i da se višestruko isplati. Ovu tvrdnju potkrepljuju i studije slučaja koje se nalaze u dokumentu.

Ono što je zanimljivo jeste i smernica da se akteri povezuju, te da država ne prepušta biznis sektru i delu fitnes industrije da se pronalaze sami već da im pomogne da se sretnu.

Rekreacija zaposlenih u EU

Sport is part of every man and woman’s heritage and its absence can never be compensated for.“ – Pierre de Coubertin, otac modernih Olimpijskih igara

EU preporučuje poslodavcima da stvaraju sredinu pogodnu za rekreaciju svojih zaposlenih, dok se zemljama EU preporučuje da podrže poslodavce i omoguće im podršku, kroz smanjenje PDV-a (VAT) i druge olakšice. U narednom periodu pisaćemo opširnije o samim odredbama „Vodiča sa rekraciju EU“

Aktivni zaposleni – kampanja unapređenja zdravlja zaposlenih

Priključi se kampanji „Aktivni zaposleni“  koja ima za cilj ukidanje poreza na rekreaciju zaposlenh građana. Naime, u Srbiji firma koja želi da vama kao zaposlenom plati bazen, salu za mali fudbal ili pripreme za prvu trku, dužna ja da plati 65% poreza na dodatnu zaradu zaposlenih.

Ovo se mora promeniti. Poseti sajt aktivnizaposleni.com, saznaj više i uključi se u akciju!

Nije sramota trčati
Brisel, trka i ja

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed