Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dnevne opservacije

TRIATLON JE STABILAN: Oporavlja se i pored pada broja učesnika poslednjih godina, dok u Srbiji raste [DO#001]

U narednim nedeljama kroz dnevne opservacije pratim trendove i pojave na domaćem i svetskom trkačkom, biciklističkom i triatlon tržištu. 

Američki New York Times objavio je reportažu “Triatlon se bori sa padom broja učesnika i traži način da privuče mlađu populaciju“, da bi na tekst reagovao magazin Triathlete sa tekstom koji analizira broj učesnika u triatlonima u USA. 

Kako se pokazuje, pad je vidljiv u poslednjih 5-10 godina, ali i trend laganog oporavka poslednjih godina. 

U regionu, čini se da triatlon tek (na)dolazi, te sve glavne trke u ex-Yu prostoru rastu i doživljavaju rekordan broj učesnika. Javljaju se nove trke, a Ocean Lava Montenegro i 11Tri Belgrade rastu, zajedno sa Hrvatskom koja je još 2015 godine imala trku Ironman serije. 

U Srbiji triatlon je dobio na temeljima na čelu sa novim menadžmentom i upravom Srpske Triatlon Unije i sa novim triatlon centrom na Adi. Ostaje da vidimo kako će ove nove mogućnosti uticati na rast izrazito malog broja ljudi koji se u Srbiji bave triatlon i koji završavaju triatlon trke. 

Privlačenje mlađih takmičara u sport, tj kako približiti jedan prilično skup i vremenski-logistički-trenažno zahtevan sport je tema koja ostaje i nama i svetu. 

p.s. Ukoliko imate komentar vezano za triatlon uvide, molim vas da ih otavite i tako pokrenete diskusiju. 

p.s.s. Dnevne opservacije su blog posvećen profesionalcima u oblasti sportova izdržljivosti i događaja sa masovnim učestvovanjem kao što su maratoni, ulično i trail trčanje, triatlon i biciklizam. 

2 Comments

2 Comments

  1. Nion013

    08.08.2019 at 18:08

    Ajde jos samo da vidimo koja klasa se bavi ovim sportom ????

  2. Vladimir

    09.08.2019 at 08:31

    Zdravo Nion013, bavim se triathlon-om zadnjih godina i voleo bih da mi pojasnis tvoj komentar u kom smislu se pitas koja klasa se bavi ovim sportom: mladi/stari, mrsavi/debeli, muskarci/zene, bogati/siromasni, …? Meni se tvoj komentar nije svideo ma sta god od ovoga pomenes, posto sam video sve i svasta tokom mojih trka, od sprint triathlon-a do full ironman-a. Takodje, kao i drugi koji plivaju, voze bicikl i trce, kupovao sam od jeftinih do skupih stvari, i da ne ulazim u detalje jer nije ni vreme ni mesto istakao bih da je najveci procenat da triathlonac zavrsi trku do samog trkaca, njegovih dobro odradjenih priprema za trku i njegove fizicke/mentalne spreme (pogotovu za duge trke trkac treba da se izbori sa samim sobom na prvom mestu). Moj savet ti je da nadjes u svom mestu ili blizini jednu kratku triathlon trku (500m plivanje, 20km bicikl i 5km trcanje – oko 1h trka), probaj, verovatno i sam imas kupace gace (najcesce kratki triathloni imaju plivanje u bazenu i netreba plivacko odelo), biciklo pozajmi/iznajmi ako nemas svoje (moze i mtb), a patike za trcanje pretpostavljam imas cim citas i gledas/posecujes site trcanje.rs. Sve u svemu nadam se da ces zavoleti triathlon i postati jedan od redovnih ucesnika ovakvih trka/dogadjaja (mozda cak i ironman trka). Sa moje strane mogu ti samo reci da je neponovljivo iskustvo da cujes da spiker dok ulazis u finish ironman trke cita tvoje ime i svaki put govori “You are the Ironman”, ja se svaki put najezim i to mi je podstrek da idem dalje i treniram za sledeci. Pozdrav od Vladimir-a

Uključi se u diskusiju

Povezani članci