U narednim nedeljama kroz dnevne opservacije pratim trendove i pojave na domaćem i svetskom trkačkom, biciklističkom i triatlon tržištu. 

Američki New York Times objavio je reportažu “Triatlon se bori sa padom broja učesnika i traži način da privuče mlađu populaciju“, da bi na tekst reagovao magazin Triathlete sa tekstom koji analizira broj učesnika u triatlonima u USA. 

Kako se pokazuje, pad je vidljiv u poslednjih 5-10 godina, ali i trend laganog oporavka poslednjih godina. 

U regionu, čini se da triatlon tek (na)dolazi, te sve glavne trke u ex-Yu prostoru rastu i doživljavaju rekordan broj učesnika. Javljaju se nove trke, a Ocean Lava Montenegro i 11Tri Belgrade rastu, zajedno sa Hrvatskom koja je još 2015 godine imala trku Ironman serije. 

U Srbiji triatlon je dobio na temeljima na čelu sa novim menadžmentom i upravom Srpske Triatlon Unije i sa novim triatlon centrom na Adi. Ostaje da vidimo kako će ove nove mogućnosti uticati na rast izrazito malog broja ljudi koji se u Srbiji bave triatlon i koji završavaju triatlon trke. 

Privlačenje mlađih takmičara u sport, tj kako približiti jedan prilično skup i vremenski-logistički-trenažno zahtevan sport je tema koja ostaje i nama i svetu. 

p.s. Ukoliko imate komentar vezano za triatlon uvide, molim vas da ih otavite i tako pokrenete diskusiju. 

p.s.s. Dnevne opservacije su blog posvećen profesionalcima u oblasti sportova izdržljivosti i događaja sa masovnim učestvovanjem kao što su maratoni, ulično i trail trčanje, triatlon i biciklizam. 

planovi za trčanje