Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dnevne opservacije

Studija ekonomskog uticaja ne mora da bude komplikovana. Već ovo iz teksta je dovoljno u moru projekata koji nemaju nikakvu evaluaciju [DO#041]

Studija ekonomskog uticaja pokazuje koliko neki projekat doprinosi ekonomiji, bilo lokalnoj bilo nacionalnoj. Ulične trke, posebno maratoni u glavnom gradu, te triatloni, koje posećuju strani turisti (najčešće sa saputnicima, porodicama…) su u ovom smislu najinteresantniji jer generišu najveću trakciju i najveći ekonomski uticaj.

Šta se meri ovom studijom? Broj stranih atleta koji dolaze na trku (za razliku od onih koji su već u Srbiji i žive ovde), prosečan broj njihovih saputnika, broj dana, i prosečan novac koji troše dnevno.

Prosto množenje generiše neku ukupno količinu novca. PDV od 20% kojim se tom prilikom generiše je direktan uticaj na ekonomiju države, a ostali novac doprinosi lokalnoj ekonomiji kroz prihode restorana, hotela i naravno organizatora (koji novac troši na lokalne podizvođače).

Studiju ekonomskog uticaja možete uraditi kroz saradnju sa Ekonomskim fakultetom na kojem vam studenti mogu pomoći da kroz seminarske i projektne radove urade ovu studiju.

Studija može da se predstavi i kao koričeni dokument, ali i kroz infografike, a primer koji sam postavio je AARHUS svetski šampionat u krosu koji je radio IAAF. Znači jednostavno, šareno i sa puno brojeva. Tekst je ovde.

Zašto je ekonomska studija važna državi (lokalnoj samoupravi) i nama organizatorima?

Kada imate jasne pokazatelje ekonomskog uticaja projekta na vašu zajednicu, kada jasno pokažete da generišete neki novac, kada pokažete matematiku, istraživanja koje ste radili, a ne samo da se gađate ciframa, onda možete i da nastupite i ka Gradu ili Pokrajini sa zahtevom da vas podrže i da ta podrška koju dobijete bude opravdana.

Vi tako doprinosite lokalnoj ekonomiji, a deo generisanog priliva vam se vraća kroz donaciju i podršku vašem događaju.

(Uvek imajte na umu EXIT i šta je on uradio za ekonomiju Novog Sada i cele Srbije).

Efekti projekata u Srbiji se ne mere

Kao zemlja u kojoj je sport i dalje pretežno finansiran iz budžetskih sredstava (čak i fudbalski klubovi Zvezda i Partizan, što je suludo!) često se dešava da se neki projekat podrži a drugi ne, ne zbog uticaja koji ima, već zbog uhodane navike da se jedni te isti projekti (i organizatori) podržavaju iz godine u godinu.

Mnogi projekti koji su na taj način podržani jednostavno nemaju efekte da budu podržani. Možda njihova cena opravdava neke od aktivnosti koji su urađeni, no efekti tih projekata ni u socijalnom, ni u bihevirjalnom (promene ponašanja pojedinaca) smislu, a tek u ekonomskom smislu nemaju smisla.

Zato je važno da vi kao organizatori trka pokažate kako jedna masovna sportska aktivnost u kojoj ljudi učestvuju u vašem gradu doprinosi boljitku zajednice.

Ne budite još jedan projekat koji moli za novac i ne šerujte sa donosiocima odluka u opštini, već gradite partnerstvo sa njima na bazi boljitka vaše zajednice.

Potrudiću se da napravim jedno operativno uputstvo za vas na sprskom da vam pomogne prilikom pravljenja tog dokumenta.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci