blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dnevne opservacije

Reprezentacija Srbije na Skyrunning Svetskom Šampionatu 2020. Zanimljivo, šampionat je isključivo za reprezentativce [DO#046]

Svetska Skyrunning Federacija objavila je datum i mesto održavanja 2020 Skyrunning World Championships, na kojoj će se po prvi put naći i naša seniorska reprezentacija. Šampionat će biti održan od 10-12. jula na BUFF® Mountain Festival. Trka se održava na Vall de Boí  u srcu španskih Pirineja.

Ukupno 3 discipline (VERTICAL, SKY i ULTRA), 27 medalja će biti dodeljeno individualno i timovima, kao i “kombinova titula” za najbolje u Vertical i Sky trkama.

Stian Angermund-Vik iz Norveške jepobedio 2016 Verktikalnu trku. ©iancorless.com

Marino Giacometti, ISF Predsednik je komentarisao “Veoma smo ponosni što smo ugovorili saradnju i dodelili organizaciju Svetskog šampionata trci Buff Mountain Festival. Ovde je istorija skyrunninga- već pisana na 2012 SkyGames i 2016 Skyrunning World Championships. Sigurni smo da ćemo imati još jedan veliki događaj koji će odati priznanje našem istorijskom partneru i vizionarskom kreatoru Buff Original”

Sledeći šampionat biće prvi koji će biti otvoren isključivo za zvanične nacionalne timove, tj. reprezentacije. Nakon što je Šampionat u 2018. godini napravio veliki uspeh okupivši 29 zemalja učesnica ovo je bila prirodna odluka na ISF godišnjoj skupštini.

Victoria Kreuzer iz Švajcarske penje Vertical Kilometer® na 2016 World Championships. ©iancorless.com

Lokacija trke je Vall de Boí, jedna spektakularna prirodna oblast koja je zaštićenopodručje (UNESCO World Heritage Site) i okružena je vrhovima od 3,000 m i preko 200 planinskih jezera. Buff Mountain Festival je ove godine okupio  3,000 atleta i 15,000 gledalaca.

Trke na 2020 Skyrunning Word Championships

  • Vertical – Buff Epic Trail Vertical Kilometer® – 2.8 km sa 1,030m vertical climb
  • Sky – Buff Epic Trail 42K: 42 km sa 3,300m vertical climb
  • Ultra – Buff Epic Trail 65K: 65 km sa 5,000m vertical climb

Jedinstven start biće organizovan za Šampionat kako se ne bi poklapao sa otvorenom i masovnom trkom.

Španski Pirineji

WADA,  anti-doping testiranje biće urađeno od strane Španske federacije FEDME i oni će takođe organizovati i nadgledati suđenje na trci. Organizaciju trke radi OCI Sport.

Naša reprezentacija u 2020

Kako je najavio Marko Nikolić, Predesnik Srpske Skyrunning Asocijacije, na ovom šampionatu nastupiće i naša reprezentacija. Ovde je veliki posao urađen da se usaglase statut i postavi nacionalni ogranak ovog novog formata trčanja i mi mu ovom prilikom čestitamo!

Advertisement. Scroll to continue reading.

IAAF i šampionat u planinskom trčanju

Zanimljivo je gledati kako se razvija i planinsko trčanje uporedo sa skyrunning-om. IAAF je već održao Šampionat zajedno sa WMRA u planinskom trčanju… Nisam ekspert u ovoj oblasti i nema trenutnih zaključaka, ali će biti zanimljivo posmatrati obe oblasti u sklopu trail trčanja koje nesumnjivo raste brže u odnosu na sve druge discipline u trčanju.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci