Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dnevne opservacije

Očekuje se da će biciklizam u 2020. doživeti istorijsku prekretnicu: Svetski esport šampionat pod patronatom UCI-ja i Zwift-a [DO#038]

Zwift, globalna online platforma za trening i trkanje biciklista (i triatlonaca) i svetska biciklistička federacija UCI, su se složili da tokom 2020. godine organizuju prvi svetski šampionat UCI Cycling Esports World Championships. Uključivanje ove discipline u sportu za mnoge je ogroman pomak i velika tačka u istoriji bicilizma.

Ovo nije prva saradnja UCI i Zwift jer se na platformi organizuje već tri trke koje se deo UCI Road World Championship. Zajedno, Zwifteri su odvezali više od 3.2 miliona kilometrima na trasi UCI Road World Championship.

Mi već neko vreme posmatramo razvoj esporta kroz Zwift. Kao rukovodeće telo biciklizma moramo da budemo otvoreni za tehničke inovacije i promene, takođe i da ostanemo relevenatni svim publikama.David Lappartient, Predsednik UCI

Zwift je platforma koju koriste ljudi svih godina i spososbnosti. Kroz esport imamo mogućnost da dopremo do mlađe populacije. Imamo priliku da učinimo omladinu da se bavi sportom.

Craig Edmondson, CEO, Zwift Esports, je rekao: “Lepota stvaranje nove discipline u biciklizmu jeste što imamo nulto početno stanje i praktično nemamo limite. Za nas u Zwiftu je važno da sa UCI stvorimo jednake uslove u takmičenjima za muškarce i žene. Ovo znači isti broj trka, ista praćenje trka i isti nagradni fond za oba pola. Mi ćemo napraviti standard za fer plej i jednakost.

Zwift je pokrenuo priču sa esportom u januara 2019. godine sa prvom KISS Super League prvom ligom za profesionalni atlete. Inicijaciju je pratilo nova runda investicija od 120 miliona dolara u platformu.

Zwift, kada su u pitanju takmičenja, predstavlja veoma povoljan način da se organizuje trka, bez dodatnih troškova. Za brendove ovo je način da se fanovi mnogo dublje povežu sa omiljenim timovima i atletama.

Bilo je jako lako da uđemo i zato smo odlučili da napravimo prvi profesiolani esport biciklistčki tim Canyon ZCC. Ovo je još uvek početak, ali kada se vide troškovi tradicionalnog bici tima i esports tima, onda nije neka mudrost videti predsnot esport varijante. Uzbuđeni smo da dođemo do nove publike. Rhys Howell
Senior Manager, Strategic Partnerships u Canyon
Canyon ZCC Team Manager.

UCI i Zwift će implementirati nova UCI pravila za espor biciklizam kako bi promovisali fer plej. Prvo esport prvenstvo biće organizovano u 2020, a uskoroo slede detalje o lokacijama i načinu kvalifikacija.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci