Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dnevne opservacije

JOŠ NOVIH TRKA U SRBIJI: Pitanje je kada će neodržive krenuti da se gase [DO#003]

Na kraju 2019. godine u Srbiji nas očekuju još dve nove trke u većim gradovima Srbije: 1. Novopazarski i 1. Čačanski polumaraton, ali i povratak Ženske trke na Adi. Tu je i Niš Business Run, koji će po prvi put okupiti poslovnu zajednicu kroz trčanje u Nišu. 

Ovo su četiri nove izdvojene trka, ali ima još novih trka. Tačan podatak nisam istraživao, važno je da novih trka i dalje ima. Pogledajte Kalendar svih trka u Srbiji. 

Trend novih trka traje već 5 godina i u tom periodu nastalo je desetine novih trka. Rekao bih da su 50% svih trka (verovatno i više) nove. 

Pojava novih trka u skladu je sa razvojem trčanja kao trenda i čini jedan od važnih segmenenata trčakog tržišta – a to su događaji. 

Ovde je konkrento interesantno što imamo dva nova polumaratona u dva velika grada Srbije (ulične klasične trke), a pored njih, očekivano je da rastu i tematske trke. Na organizatorima je da izgrade održive priče, brendiraju svoje gradove i PROMOVIŠU TRČANJE U LOKALNIM ZAJEDNICAMA, što mislim da je ključ uspeha ovih trka. 

Ostaje za analizu i održivost ovolikog broja trka povezano sa brojem trkača na njima. Broj učesnika na trkama pada, pa bih po nekim starim analizama, rekao na većini trka koje se ponavljaju, gde samo “glavne” rastu.  Jasno je da ima mnogo više trka, trkači su mobilniji, biraju i region kada se odlučuju da putuju na trke, lokacije u Srbiji koje dobiju pažnju su one koje su nove.

Među postojećim trkama ima nekoliko tipova: (1) one koje rastu, (2) one koji se drže u granicama podnošljivog pada i (3) one koje u poslednjih 2 i više godina opadaju.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Moja procena je da će se tržište trka profesionalizovati i da će kvalitet biti prepoznat. Trke koje rastu će postati efikasni biznisi, one koje padaju će se ugasiti (ili će opstati isključivo kao pozitivan hobi lokalnih ljudi!!! ili kombinacije organizatora sa budžetskim sredstvima gde kvalitet i broj ljudi na trkama nije važan), a one koje blago padaju će doživeti samo veći pad kako glavne trke budu rasle. 

Koje trke su ugašene da vi znate? Palić, Nike?, Beogradski polumaraton….

6 Comments

6 Comments

 1. Rajko

  13.08.2019 at 08:25

  Naslov zvuči kao da navijate da se “male”trke ugase?!
  Ako je već trend porasta trkača i trka onda bi to trebalo da znači da dobijamo sve veći broj učesnika i postoji realna potreba da se broj trka raširi po svim gradovima.
  Svakako će ljudima biti zanimljivo da se u nekom momentu u krugu od 50 ili 100 km od njihovog mesta pojavi veći broj trka gde bi oni mogli da se oprobaju.
  Ovo govorim iz ugla rekreativca dok će oni koji vijaju vreme svakako birati gde će da učestvuju.
  Ista stvar je i sa fudbalom recimo,svako selo ima fudbalski klub,zašto ne bi bar u opštinama postojala trka?!
  Pozdrav za ekipu sajta,pratim Vas i hvala Vam na svim informacijama koje nam pružate.

 2. Dusan Jokanovic

  15.08.2019 at 09:46

  Link ka svim trkama nije dobar!

 3. Smor

  15.08.2019 at 10:40

  Da li može neka dodatne informacija o gašenju trka Nike 10k i Beogradski polumaraton?

 4. Tijana Popadić

  15.08.2019 at 11:24

  Link ka svim trkama je trcanje.rs/kalendar, sada radi.
  Rast broja trka je uvek dobra stvar – za trkače. To znači da je tržište živo, ali sa druge strane, konkurencija je veća i organizatorima će biti teže. Moj ugao je da je potrebno da se portfolio trka izmeni u pravcu kraćih i temetskih, a polumaraton kao forma pomeri u stranu i propusti 5 i 10k na lokalu, da bi se animirali i početnici i hodači. Polumaratona ima previše, skuplji su za organizaciju a tih trkača nema dovoljno da pokriju sve trke.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci