Da se i u poodmaklim godinama mogu postizati vrhunski atletski rezultati potvrđuje Nišlija Cvetko Kitić. Ovaj doktor nauka prvak je Balkana u kategoriji veterana i jedan od najboljih u Evropi u trci na 100m i skoku u dalj.

Rezultat od 14,24 sekundi koliko je 73. godišnjem Cvetku Kitiću potrebno da pretrči 100m nedostižan je za većinu studenata fizičke kulture. Na prvenstvima Srbije, Baklana i Evrope u kategoriji veterana osvojio je 21 zlatnu i 3 srebrne medalje. Radio je kao profesor na medicinskom fakultetu, a atletikom se bavi nakon odlaska u penziju pre sedam godina.

Kakve su ti misli, takav ti je život, kaže Kitić i nastavlja: ja sam to shvatio još u mladosti i nisam nikad dozvoljavao da me okupira negativna energija.

Poznati atletski trener Vladislav Gaterić smatra da Kitić poseduje neverovatan fizički kvalitet. -On ima ogromnu mentalnu snagu usmerenu na sebe i svoj razvoj, kaže Gaterić. Sprint traži da u kratkom vremenskom intervalu osvojite maksimalnu snagu, što znači da je njegov organizam jako kvalitetan i da se taj organizam ranije počeo baviti sportom pitanje je dokle bi dogurao.

Velika fizička aktivnost, pravilna ishrana, društveni život i socijalna komunikacija osnove su uspeha Cvetka Kitića, smatraju stručnjaci. Doktor Nebojša Krstić, kardiolog, smatra da fizička aktivnost može da zameni mnoge lekove, ali ni jedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost. Kitić kaže da svakog dana trenira po sat vremena, ima 70 kilograma isto kao pre 30 godina. Kaže da je naredni cilj svetsko prvenstvo u Americi, 2011. godine.

O ovome Kitić kaže: Cvele hoće da bude prvak sveta! Ja računam na to da ću imati uredniji život, kvalitetniji život, zdraviji život i da ću ja svojom vitalnošću njih da pobedim! Ovaj čovek neobične energije preuzima primat i na trkama na 200m štafeti i skoku u dalj. Kako kaže, njegovo vreme tek dolazi.

Izvor: RTS; Foto: K. Kamenov, Blic