Blog & KolumneTrčali smo sa

Cvetko Kitić: Kakve su ti misli, takav ti je život

13 komentara

Da se i u poodmaklim godinama mogu postizati vrhunski atletski rezultati potvrđuje Nišlija Cvetko Kitić. Ovaj doktor nauka prvak je Balkana u kategoriji veterana i jedan od najboljih u Evropi u trci na 100m i skoku u dalj.

Rezultat od 14,24 sekundi koliko je 73. godišnjem Cvetku Kitiću potrebno da pretrči 100m nedostižan je za većinu studenata fizičke kulture. Na prvenstvima Srbije, Baklana i Evrope u kategoriji veterana osvojio je 21 zlatnu i 3 srebrne medalje. Radio je kao profesor na medicinskom fakultetu, a atletikom se bavi nakon odlaska u penziju pre sedam godina.

Kakve su ti misli, takav ti je život, kaže Kitić i nastavlja: ja sam to shvatio još u mladosti i nisam nikad dozvoljavao da me okupira negativna energija.

Poznati atletski trener Vladislav Gaterić smatra da Kitić poseduje neverovatan fizički kvalitet. -On ima ogromnu mentalnu snagu usmerenu na sebe i svoj razvoj, kaže Gaterić. Sprint traži da u kratkom vremenskom intervalu osvojite maksimalnu snagu, što znači da je njegov organizam jako kvalitetan i da se taj organizam ranije počeo baviti sportom pitanje je dokle bi dogurao.

Velika fizička aktivnost, pravilna ishrana, društveni život i socijalna komunikacija osnove su uspeha Cvetka Kitića, smatraju stručnjaci. Doktor Nebojša Krstić, kardiolog, smatra da fizička aktivnost može da zameni mnoge lekove, ali ni jedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost. Kitić kaže da svakog dana trenira po sat vremena, ima 70 kilograma isto kao pre 30 godina. Kaže da je naredni cilj svetsko prvenstvo u Americi, 2011. godine.

O ovome Kitić kaže: Cvele hoće da bude prvak sveta! Ja računam na to da ću imati uredniji život, kvalitetniji život, zdraviji život i da ću ja svojom vitalnošću njih da pobedim! Ovaj čovek neobične energije preuzima primat i na trkama na 200m štafeti i skoku u dalj. Kako kaže, njegovo vreme tek dolazi.

Izvor: RTS; Foto: K. Kamenov, Blic

Novogodišnja želja
Trkački humor #1

Povezani članci

13 komentara. Leave new

  • O Cvetku sam čuo dosta toga letos pred Niški polumaraton, opasan je to lik, šta reći, vitalan čiča! Kad trči, u opremi je, a kad se šeta Obrenovićevom ulicom u Nišu- sav je u belom: sako, pantalone, košulja… a vodi „bogat“ društveni život :)))

    Odgovori
  • Вујаклија
    januar 6, 2010 12:14

    Kakav car! Čovek me oduševljava! Kad porastem biću kao Cvetko! 😀

    Odgovori
  • Mi koji idemo na Balkanijade u atletici za veterane imali smo priliku da malo više upoznamo Cvetka, veoma agilnog sedamdesetogodišnjaka.
    Pre dve-tri godine posle takmičenja u Atini proveli smo par dana u Paraliji – odatle imam i jedan snimak u mobilnom kako Cvetko vozi skuter 🙂
    A ovo su rezultati prve trojice u njegovoj kategoriji sa Balkanijade održane u Izmiru u septembru 2009. godine.

    1 291 11-04-1936 KITIĆ CVETKO SRB 15,59
    2 392 20-06-1939 YÖNT ERGÜDER TUR 16,89
    3 610 08-02-1935 BEKOS ANASTASIOS GRE 16,90

    Odgovori
  • Sonja Bolonja
    januar 6, 2010 12:34

    Ja sam ODUSEVLJENA! Eto nam motivacija da sve se moze, ako mozak hoce! Ja imam 46 godina. Veeeelikiiiii pozdrav dr.Cvetku!

    Odgovori
  • Gledala sam prilog RTS i odusevila se. Njegova radost je tako snazna da sam je i ja osetila…

    Odgovori
  • Doktore, – doktorski nema sta. Kolege, – lekari i ostali sledimo Cvetkov primer.
    P.S.
    Kako je lepo NEZNATI da imas 73 godine.

    Odgovori
  • Nema šta Cvetku nema ravnog !!! JEDINSTVEN JE !!!

    Ali pored njega ima dosta starijih rekreativaca koje viđate na trkama koji redovno idu na prvenstva Balkana u atletici za veterane a neki odu i na evropska ili svetska prvenstva. Koga interesuje može da ide na Google i da potraži sajtove na tu temu – a ključne reči su : veterani, atletika, athletic, evacs, masters athletic …

    Za informaciju – svake godine u junu (2009. godine zbog Univerzijade – u julu) se održava Otvoreno prvenstvo Srbije u atletici za veterane – kategorije su podeljene na pet godina i mogu da učestvuju takmičari iz svih zemalja (OTVORENO) – stariji od 35 godina – PA AKO IMA POSETILACA OVOG SAJTA KOJI IMAJU DOVOLJAN BROJ GODINA I AKO SU ZAINTERESOVANI MOGU SLOBODNO DA UČESTVUJU.

    Napomena: broj disciplina je manji u odnosu na sve atletske discipline !!!

    Odgovori
  • Samo da se zna Cvele je samo jedan a ne i jedini BISER. Za svoju liniju jako sam mu zahvalna.

    Odgovori
  • Cveleta sam upoznao na svom bakanskom veteranskom debiju 2008. u Baru. Na njegovo pitanje šta očekujem od svog nastupa, skromno sam odgovorio da se baš i ne nadam nekim razultatima. Tada je on upravo rekao ovo što danas važi kao njegov osnovni moto.

    „Moraš da veruješ u sebe, moraš da ubediš sebe da si bolji od drugih, jer samo ako tako misliš možeš to i da ostvariš“, a onda je dodao „Ja sam siguran da ćeš pobediti“.

    Koliko je ovaj čovek bio u pravu dovoljno je da kažam da sam se sa svog prvog učešća na Balkanijadi vratio sa 3 medalje, ali moram da priznam da mi je upravo on ulio ono najvažnije nedostajuće, samopouzdanje. Posebno mi je bilo drago njegovo likovanje na povratku iz Bara „pa dobro zemo šta sam ono ja tebi rekao“.

    Hvala ti Cvele, iskreno se nadam da ćemo se i dalje družiti na atletski terenima. Od tebe čovek ima šta da nauči.

    Odgovori
  • E svaka cast

    Odgovori
  • Magdalena Todorovic-Nikolic
    februar 27, 2012 13:33

    PROFESOR CVELE JE ČOVEK SA KOJIM MOŽETE PRIČATI SATIMA O VREDNIM I LEPIM STVARIMA. 
    DOSTA JE PUTOVAO I VEOMA JE OBRAZOVAN ( DOKTOR NAUKA JE). CENIM NJEGOVO ZNANJE.SIMPATIČAN MI JE NJEGOV POGLED NA ŽIVOT.VOLIM DA SA SRETNEM U GRADU.

    Odgovori
    • Cvele je moj dobar drug i sjajan čovek. Inteligentan, duhovit i pre svega šmeker.
      Nisam ga video par godina, nadam se da je dobro.

      Odgovori
  • Vojkan Mrkonjic
    decembar 4, 2013 15:16

    Svima preporucujem da procitate knjigu Moc Podsvesti ,upravo u toj knjizi govori se koliko nam je bitna svest i podsvest..

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed