Blog & Kolumne

Cena patika: koliko mnogo je previše?

Nema komentara

Kažu da je trčanje najjeftiniji sport i da ti za njega ne treba mnogo. Dovoljne su ti bilo kakve tenisice za trčanje i čim ih staviš na noge, spreman si za osvajanje maratona. Eh da, je to tako lako i da su tenisice za trčanje jeftine. Danas je to sve samo ne jeftin sport, pogotovo ako želiš imati nešto bolju opremu.

[see_also link=“http://trcanje.rs/oprema/kako-kupiti-patike-za-trcanje/“ target=“_blank“]Kako da kupim patike za trčanje? [/see_also]

Godine prolaze, cene rastu

Prošle su godine kada su najskuplje tenisice a trčanje koštale 100 EUR. Ako sada gledamo neki prosjek cijena opreme za trčanje, one već debelo prelaze cifru od 200 EUR. Pogotovo najnoviji modeli koji se uvijek reklamiraju kao najbolji i najrevolucionarniji jer oni donose nešto novo što još nismo iskusili do sada.

Na nama je naravno da procijenimo da li smo spremi dati tolike novce i naravno da li imamo i tolike novčane mogućnosti. Ja znam da toliko novaca nikada nemam te da zapravo i nisam spreman toliko davati za svu tu opremu jer jednostavno nema smisla.

Imao sami prilike dobiti najnovije tenisice od sponzora i one su bile dobre, ali na kraju dan sve to najnovije nije bilo toliko revolucionarno. Sve je naravno stvar marketinga, jer tenisica se mora prodati.

Teško je zapravo odrediti koliko bi bilo realna cijena koju bi trebalo izdvojiti za neki komad opreme za trčanje. Ako se recimo samo zadržimo na tenisicama čija izrada dođe može najviše 10 EUR a prodaje su za 200% većoj cijeni. Odmah si možemo postaviti i pitanje da li smo mi onda glupi kada tako nešto jeftino plaćamo po tako astronomskim cijenama.

Svaka roba ima svoga kupca

Tržište je nažalost (ili na sreću) slobodno i sve je dopušteno, a na kraju i svaka roba ima svoje kupce. Na našu sreću kako su cijene u početku velike, tako one i relativno brzo znaju pasti pa se tenisice ili neku drugi komad opreme može pronaći po vrlo prihvatljivim cijenama.

Tu uvijek trebamo imati strpljenja i nikada ne skakati odmah na prvu. Ako odmah skočite, znajte da će vam se dogoditi da će za koji mjesec upravo to što se kupili po paprenoj cijeni biti 30 ili više posto jeftinije. Tu vam je najbolji savjet strpljen spašen.

Isto tako nikada nemojte nasjedati na velike marketinške riječi: najbolje, revolucionarne, jedinstvene, čudesne. Ništa od toga nećete na kraju naći.

Ono što čete naći su tenisice za trčanje koje su samo po nekim svojim detaljima možda bolje od nekih prosječnih tenisica.

[see_also link=“http://trcanje.rs/oprema/kako-kupiti-patike-za-trcanje/“ target=“_blank“]Kako da kupim patike za trčanje? [/see_also]

Moj izbor

sve moje patike
sve moje patike

Kako svi sebi kupujemo tenisice, ponekad i više pari godišnje, najbolje vam je gledati cjenovni rang do 100 EUR. To je po meni neki realni cjenovni rang (iako je i on napuhan) u kojemu svatko sebi može naći odlične tenisice koje će mu služiti. Do stotke se nađu top modeli koji su se prije godini ili dvije reklamirali kao najbolji a sada su ih zamijenile novije verzije istih tenisica.

Ono što bih za kraj rekao da prilikom izbora tenisica, budete strpljivi, otvoreni za sve brandove i na kraju razumni jer takvom kupnjom ćemo sebi sačuvati puno živaca i naravno novaca. To vam iz iskustva mogu reći jer sam imao prilike testirati dosta tenisica za trčanje zahvaljujući svome blogu. Da ne nabrajam baš sve tenisice koje sam imao prilike probati, navesti ću vam samo neke koje sam testirao i kolika je od prilike bila njih cijene kad sam ih dobio u ruke.

  • Adidas Energy Boost 2.0 – 180 EUR
  • Adidas Ultra Boost – 180 EUR
  • Adidas Response Boost 2 Techfit- 80 EUR
  • Puma Ignite – 100 EUR
  • Puma FAAS 100 TR – 80 EUR
  • Puma FAAS 300 v3 – 90 EUR
  • Puma FAAS 600S – 90 EUR
  • Vibram FiveFingers – 10 EUR (ebay)
  • Vibram FiveFingers KMD – 60 EUR (ebay)

Iz popisa možete sami prosuditi da sam probao tenisice čiji modeli različito koštaju. Sve tenisice koje sam imao prilike probati su nekako podjednako dobre. Svi model ima neke svoje specifičnosti, ali mogu reći da prosječni trkač (a pogotovo početnik) neće previše osjetiti razlike između tenisica koje dođu 80 i 180 EUR.

Zato prilikom kupnje pamet u glavu!

Moje zimsko trčanje – spreman za Južni pol!
Gde je motivacija kada mi je najviše potrebna?
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed