blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* BEOGRADSKI MARATON *

Istrčali ste maraton, i šta sad?

Pripremali ste se za trku nedeljama, možda i mesecima, istrčali ste maraton ili bilo koju drugu trku, a sad se osećate se izgubljeno… kako dalje?

Osećaj tuge ponekad dođe zajedno sa osećajem zadovoljstva zbog postignutog cilja. Pad uzbuđenja i euforije na dan trke može imati suprotan efekat i učiniti da se osećate depresivno danima ili čak nedeljama posle trke.

Ali ako znate šta vas čeka pre nego što se uopšte i dogodi, neželjeni efekti vas mogu zaobići.

Kako se mentalno oporaviti posle trke

Beogradski maraton, fotke preuzete sa Facebook stranice

Za većinu trkača, sledeći koraci će biti dovoljni da izbegnu ovaj momenat privremene tuge posle trke. Ako sa druge strane osećate depresiju sa kojom ne možete sami da se izborite, definitivno potražite pomoć profesionalca.

Budite spremni

Prvi korak ka izbegavanju ili upravljanju depresivnim momentima jeste da budete svesni da se mogu dogoditi i da ne budete iznenađeni zbog toga.

Razumevanje da je to normalno i često, privremeno, može vam pomoći da lakše prevaziđete.

Napravite plan posle trke

Isplanirajte vreme. Fotka preuzeta sa Unsplash

U danima i nedeljama nakon trke, posebno ako se radi o trci na duge staze poput maratona, imaćete više slobodnog vremena.

Svi ti sati koje ste proveli na treningu odjednom su besplatni i ako se ne zaokupite nečim, osećaćete se izgubljeno.

Zato osmislite plan pre dana trke šta ćete i kako posle.

Savet je da isprobate nove stvari poput časa joge, izađete sa prijateljima, uživate u spavanju… bilo šta što će vam ispuniti dan i zaokupiti um.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Prihvatite trenutnu situaciju

Verovatno ste podneli mnogo žrtava tokom treninga: odbijali večere, izlaske, kasne bleje… Sada kada je trka gotova, možete više da govorite da i da više vremena provedete sa porodicom i prijateljima.

Tako da iskoristite ovo vreme dok ne krenete u nove trkačke pobede.

Brinite o sebi

Poželjna je briga o sebi. Fotka preuzeta sa Unsplash

Posle trke ćete najverovatnije hteti da proslavite svoje uspehe (duuh). Možda pojedete veliku pljeku, nekoliko slavljenički pića i to je apsolutno OBAVEZNO. Okej, nije obavezno, ali je okej. Proslavite svoje dostignuće, nije malo.

Međutim, imajte u vidu da hrana koju jedete može imati direktan utiaj na vaše raspoloženje. Kada zabave utihnu, fokusirajte se na zdravu (ili bar zdraviju) ishranu kako biste pomogli svom telu da se oporavi i svom mentalnom zdravlju da se vrati u balans.

U prvih nekoliko dana i nedelja nakon trke, ne radite ništa previše naporno kako biste omogućili svom telu da se oporavi. Aktivnosti manjeg napora poput šetanja, laganog istezanja ili plivanja, i vožnje bicikla su odlične zamenske opcije koje će vas držati u pokretu, a pritom dozvolti vašem telu da se oporavi.

Kakve su vaše navike posle velike trke i značajnog trkačkog dostignuća? Pišite!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Ova priča je verovatno dobro poznata svakom trkaču koji ima iskustva sa trkama: dolazite na trku, počinjete da se raspakujete i shvatate da ste...

Najave trka

U okviru programa „UnisportBG“ održaće se projekat na Zlatiboru pod imenom „UniRace 2022.“. Šta je UniRace „UniRace 2022“ predstavlja trku sa preponama (OCR formata)...

* Naslovna

Sezona polumaratonskih i maratonskih trka je počela, a ukoliko još uvek niste odlučili koju biste trku trčali, možete pogledati naš kalendar i izabrati. Ukoliko...

lifestyle

Verovatno je veliki broj trkača koji je bio u situaciji da se trčanje pretvorilo u težak napor u nekom trenutku. To se često dešava...