Connect with us

Hi, what are you looking for?

* BEOGRADSKI MARATON *

35. Beogradski maraton će se održati za tačno 100 dana!

Jubilarni, 35. Beogradski maraton, biće odžan, u nedelju, 15.05.2022. godine na Međunarodni dan porodice, pod sloganom “Prijateljstvo na duge staze”.

Kao i svi drugi događaji u organizaciji Beogradskog maratona, i ovaj će biti posvećen izuzetno važnim i aktuelnim društvenim temama, a to su promocija značaja bavljenja fizičkom aktivnošću, promocija značaja zaštite životne sredine i pomoć i podrška osobama sa invaliditetom, kao i njihovo uključivanje u redovne tokove rekreacije, sporta i života. 

U svakoj od ovih tema, kao i uvek, Beogradski maraton priprema, zajedno sa bitnim i dokazanim organizatorima iz ovih oblasti i konkretne primere dobre prakse, kako bi ovakav događaj mogao da budu dobra prilika za društveno odgovorno delovanje. 

Beogradski maraton i njegova burna istorija

Jubileji su obično i dobre prilike da se podsetimo kako i na koji način su nastali neki događaji, da se osvrnemo na bogatu i burnu istoriju Beogradskog maratona, na dugogodišnja prjateljstva i partnerstva bez kojih ne bi bilo moguće izgraditi i održati jedan od najprepoznatljivijih sportskih brendova u Beogradu i Srbiji. 

Biće ovo prilika da se bogatstvom programskih aktivnosti, od izuzetno važnih skupova i poseta tokom održavanja 35. Beogradskog maratona, do organizovanja vrhunske međunarodne Stručne tribine, sprovođenja humanitarnih kampanja i drugih važnih događaja – napravi retrospektiva predhodnih izdanja, koja su, svako za sebe, bila specifična i ostavila trag i vrednosti koje su utkane u sportski i društveni život Beograda i Srbije. 

Prvi Beogradski maraton održan je u maju 1988. godine i jedan je od najstarijih međunarodnih tradicionalnih događaja u Srbiji i uzor je drugima u regionu kada su u pitanju mnogi elementi organizacije ovakvih događaja. Jedini sportski događaj (i ne samo sportski) koji je zadržao međunarodni status u vreme sankcija međunarodne zajednice prema SR Jugoslaviji.

Beogradski maraton je realizovan i razvijan u vanrednim i otežanim uslovima, u vreme društvenih, ekonomskih, i političkih kriza u vreme rata na prostoru bivše SFRJ, tokom rekordne inflacije, bombardovanja Beograda i Srbije od strane NATO-a 1999. godine. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beogradski maraton je, čak i u uslovima globalne pandemije virusa COVID-19, pokazao veliku fleksibilnost i prilagodio se specifičnim uslovima organizacije ovog događaja, kako za domaće i strane učesnike, tako i za učesnike u organizaciji – što je bilo izuzetno značajno, pogotovo prilikom organizacije 34. Beogradskog maratona 2021. godine, kada je događaj pod sloganom “Bez barijera” organizovan na bezbedan i odgovoran način. 

Odlukom Skupštine grada Beograda iz 2003. godine, Beogradski maraton je proglašen za događaj od posebnog značaja za grad Beograd. Beogradski maraton je i najveći, najmasovniji i najznačajniji tradicionalni sportski događaj u Srbiji. 

Da li ćete učestvovati ove godine? Pišite!

Bacite pogled na plan za pripremu za maraton ovde.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Ova priča je verovatno dobro poznata svakom trkaču koji ima iskustva sa trkama: dolazite na trku, počinjete da se raspakujete i shvatate da ste...

* BEOGRADSKI MARATON *

Intersport je tehnički sponzor 35. beogradskog maratona. U sklopu svog učesničkog paketa svaki trkač će dobiti vaučer koji donosi 30% popusta u Intersport radnjama...

Do 5 km

Ostalo je još mesec dana do ljubilarnog 35. Beogradskog maratona. Ako ste ikada želeli da osetite energiju i budete učesnik ove trke ovo je...

* BEOGRADSKI MARATON *

Tokom ovogodišnjeg 35. Beogradskog maratona biće održan sastanak Borda Direktora AIMS – Svetskog udruženja maratona i uličnih trka Beograd sredinom maja postaje centar svetskog...