Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Otvoren je 3D virtuelni muzej atletike

muzej svetske atletike

Svetska atletika je 16. marta pokrenula 3D virtuelni muzej atletike, donoseći novi nivo inovacija i kreativnih tehnologija u svet sporta.

Pod nazivom MOWA, Muzej svetske atletike ™ prvi je sportski muzej koji je osnovan isključivo u digitalnom svetu.

Svetska atletika kroz istoriju

Posetiocima nudi interaktivno putovanje kroz istoriju atletike i  Svetsko atletsko prvenstvo, ističući mnoge legende sporta.

Muzej posetiocima pruža jedinstveno virtualno iskustvo, ističe atletske šampione sa svakog kontinenta i obuhvata svako izdanje Svetskog prvenstva u atletici, virtualnim obilaskom videcete predmete koje su sportisti poklonili atletici i time doprineli priči o sportu.

Među eksponatima se nalaze predmeti u vlasništvu mnogih najvećih sportista u istoriji, uključujući Paavo Nurmi, Jesse Ovens, Fanni Blankers-Koen, Irena Szevinska, Carl Levis, Marie-Jose Perec, Jan Zelezni, Allison Felik i Usain Bolt.

Predstavljeno nasleđe sporta

Predsednik Svetske atletike Sebastian Coe rekao je da je MOWA savršena platforma za predstavljanje opsežnog nasleđa atletike, osnove sporta i olimpijskog sporta.

Prilikom svaranja I kreiranja virtualnog muzeja, Svetska atletika je sarađivala  sa kompanijom za digitalne sportove dcSPORT, kojom je upravljao zlatni olimpijski osvajač medalje i svetski šampion u dvorani na 60 metara 2004. Jason Gardener, koji je u projekat uneo svoju stručnost i strast prema sportu.

Kroz najsavremeniju 3D tehnologiju, MOWA je dizajnirana da izgleda kao prava zgrada sa sobama koje ostavljaju bez daha I odaju neverovatan osećaj stvarnog života.

Putovanje kroz šest kontinenata

Putovanje započinje ulaskom kroz veliku salu za prijem, na kojoj se nalazi šest kontinentalnih displeja, pre nego što se prođe kroz „Origins Tunel“ sledi atletsko „3000-godišnje putovanje od antike do modernog doba“ i dolaskom u „Prostor za svetska prvenstva“ , sadrži svih 17 izdanja vodećih svetskih prvenstava u atletici.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Posetilac može slobodno da luta muzejem i da komunicira sa više od 60 eksponata i više od 400 predmeta pratećeg sadržaja: teksta, fotografija i video zapisa.

Jedan od najvećih tehničkih izazova bilo ja kako da kreiramo digitalno  okruženje, a da odaje utisak realnosti.

Da bi fotografska reprodukcija i kvalitet grafike i jasnoća bili savršeni, svi elementi  uključujući opremu za takmičenje,patike  i medalje, fotografisani su u 360 stepeni sa slikom snimljenom na svakih 10 stepeni, koristeći ukupno 36 slika po predmetu. Jasnoća grafike i kvalitet fotografske reprodukcije je vrhunsko stanje tehnike.

Muzej svetske atletike ™ (MOVA) sada je dostupan besplatno, na engleskom i francuskom jeziku.

Domaćin muzeja je zvanična veb stranica Svetske atletike i dostupan je na  www.worldathletics.org/mowa 

Vest preuzeta sa sajta Srpskog atletskog saveza

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Nakon liste 10 najboljih u ženskoj i muškoj kategoriji, Svetska atletika je potvrdila imena top 5 atletičara i atletičarki za 2022. godinu. Pet atletičara...

Vesti

Birmingem će biti domaćin Evropskog prvenstva 2026. godine, kako prenosi Evropska atletika. Ovo je prvi put da je britanski grad domaćin Evropskog prvenstvo u...

Dnevne opservacije

Od četvrtka 15. septembra do subote 17. septembra održala se treća po redu Evropska biznis konferencija o trčanju. Gde smo sa trendovima i šta...

Najave trka

Šta je trčanje danas i kako se razvija? Šta trkači mogu da očekuju od organizatora trka? Od 15. do 17. septembra 2022. godine u...