Atletika

TRI Atletska kluba iz Srbije na Kupu evropskih šampiona u krosu

Nema komentara

Kup evropskih šampiona u krosu će se održati u španskom gradu Oropesa del Mar (provincija Castellon, Valencia) od 03. do 05. februara 2023. godine. Ovom prilikom okupiće se evopski atletski klubovi iz 22 evropske zemlje, među kojima i tri kluba iz Srbije.

Na kupu će učestvovati čak 435 takmičara i takmičarki iz 78 klubova iz 22 evropske zemlje.

Mapa European-athletics.org

Srbiju će u Španiji, pored članova AK Apatin, predstavljati i vicešampion Srbije AK Leposavić, kao i ženska šampionska ekipa AK Srem iz Sremske Mitrovice.

Tri ekipe su se plasirale na Kup evropskih šampiona posle Državnog prvenstva u krosu koje se održalo 22. oktrobra 2022. u Novom Sadu.

Ekipe su danas otputovale sa aerodroma u Temišvaru, a tehnički sastanak i zvanični trening će se održati u subotu. Takmičenje se održava u nedelju 5. februara 2023. godine. A prenos će biti i online.

Takmičarski dan Kupa 05. februar

Raspored trka European-athletics.org

Takmičarski dan je nedelja 5. februar 2023. godine. Ženska seniorska trka na 8720 metara (2 kraća kruga po 1450 metara i tri veća kruga po 1940 metara) u kojoj će nastupiti ekipa Srema startovaće u 11,10 časova. Nakon toga u 11,45 časova startovaće muška seniorska trka na istoj distanci gde će u konkurenciji 28 klubova nastupiti ekipe Apatina i Leposavića.

Ovogodišnji Kup evropskih šampiona u muškoj seniorskoj konkurenciji biće 58 po redu i jedno je od najstarijih takmičenja. Dok će seniorke po 40 put nastupati na ovom prestižnom takmičenju.

Maksimalan broj takmičara po timu je četiri, a za ekipni plasman se boduje plasman tri najbolja takmičara i takmičarke.

Kako trener AK Apatin,Goran Čegar kaže, Srbija ima najviše timova koji učestvuju na ovom prestižnom takmičenju. Hrvatska, Crna Gora i Makedonija su bez učesnika, a Bosnu i Hercegovinu predstavlja jedan tim.

Kup evropskih šampiona: Drugi nastup Atletskog klub Apatin

AK Apatin u Lisabonu 2022. godine Fotka: Facebook

Seniori Atletskog kluba Apatin drugu godinu za redom na kupu Evropskih šampiona u krosu.

Sastav AK Apatin čine Đuro Borbelj (kapiten), MIroslav Pešić, Aleksandar Stajić i Dušan Krstić. Ekipa, kako prenosi Radio Dunav, neće imati vođu ekipe zbog nedostataka finansijskih sredstava za finansiranje. Zato je akcenat stavljen na samo učešće takmičara na ovom takmičenju.

Prošle godine, članovi AK Apatin su osvojili osam medalja na zvaničnim prvenstvima Srbije (5 zlatnih, 1 srebrna i 2 bronzane). A to je, kako saznajemo, najveći broj u istoriji kluba. Klub iz Apatina postoji više od 20 godina, i pored svih ostvarenja, rade sa mladim atletičarima kroz organizaciju besplatnih treninga još od osnivanja 2001.

S obzirom na to o kom se takmičenju radi, važno je što se tamo ide. „Momci i devojke će dati sve od sebe“, rekao je Čegar.

Prošle godine, AK Apatin je u ukupnom plasmanu završio 28. što je negde i plasman koji se očekuje i ove godine. Đuro Borbelj je bio 79., Mirko Mauna 102., Aleksandar Stajić 108., i Miroslav Pešić 109.

I za Atletski klub Srem ovo je drugi nastup na Kupu evropskih šampiona

AK Srem Fotka: Facebook

Kao i AK Apatin, AK Srem nastupa drugu godinu za redom na istom kupu.

Njihov sastav čine Aleksandra Kostadinović, Jovana Šubatlija i Vanja Vlaović.

One su pobedom na ekipnom prvenstvu Srbije ostvarile pravo na učešće. Prošle godine devojke su bile 18. u Evropi.

Kako navode: „Za razliku od prošle godine kada smo sami sakupili sredstva za odlazak na isto takmičenje u Portugalu od malih preduzeća iz našeg grada ove godine je bilo mnogo više sluha od strane rukovodstva Sremske Mitrovice koje je u velikoj meri pomoglo da u Španiju krenemo sigruniji i odlučniji. Pomogli su takođe Metalfer Steel Mill i Dunav osiguranje.“

AK Leposavić

Atletski klub Leposavić vicešampionsku ekipu Srbije za 2022. godinu, predstavljaće: Zoran Jevremović (vođa ekipe), Aleksandar Neševski (trener), Miloš i Aleksandar Krstić, Nikola Ljumović i Ivan Jeremić (takmičari).

Izvor: SAS

Belgrade Indoor Meeting: Elita stiže u grad
Atletska Balkanijada za juniore u Turskoj otkazana, Evropsko prvenstvo upitno
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed