Atletika

Evropsko prvenstvo u Turskoj će se ipak održati: Srbija ima 12 predstavnika

Nema komentara

Nakon otkazane Atletske Balkanijade u Turskoj, Evropsko prvenstvo za seniore i seniorke biće održano od 2. do 5. marta 2023. godine u Istanbulu, Turskoj, a srpska selekcija kraljice sportova imaće 12 predstavnika:

  • Ivana Vuleta i Milica Gardašević (skok udalj),
  • Armin Sinančević i Asmir Kolašinac i (bacanje kugle),
  • Angelina Topić (skok uvis),
  • Boško Kijanović (400 m),
  • Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok udalj),
  • Elzan Bibić (3000 m),
  • Anja Lukić (60 m prepone),
  • Luka Trgovčević (60 m prepone)
  • i Milana Tirnanić (60 m).

Evropsko prvenstvo održaće se u nedavno renoviraj “Atakoy Areni” koja je otvorena 2011. godine, ima šest kružnih staza i osam na pravcu, više od 5000 mesta za gledaoce i dodatnih 2000 mesta za VIP osobe, medije, timove, trenere i zvaničnike.

Angelina Topić nastupa prva

Angelina Topić

Prva iz srpske takmičarske selekcije na bojno polje izlazi naša najmladja predstavnica Angelina Topić koja će kvalifikacije u skoku uvis imati 2.marta u 17:05 časova, po našem vremenu (Istanbul +2h).

Mlada, talentovana i nenadmašiva Angelina Topić nekoliko puta rušila je sopstvene i državne rekorde, poslednji put to je učinila 26. januara 2023, kada je sa nepunih 18 godina uspela da postavi novi seniorski nacionalni rekord i skoči do 1.94 m.

Većina atletičara srpske reprezentacije nastupa drugog dana

Strahinja Jovančević Fotka: EPA/ROBERT PERRY

Drugog dana prvenstva u jutarnjim satima (07:10 časova) na zaletišta skoka udalj izaćiće Lazar Anić i Strahinja Jovančević.

Lazar Anić kvalifikovao se kao deveti takmičar po rang listama, a ove godine najbolji rezultat ostvario je na državnom seniorskom prvenstvu kada je skočio 7.82 m.

Lazar Anić Fotka: OKS

“Apetiti i očekivanja su ostala ista kao i prethodnih nekoliko evropskih prvenstava. Znam da sam spreman za apsolutni lični i ako ne napravim kiks kao u Minhenu prošle godine verujem da će moj rezultati biti i više nego dovoljan za visok plasman u Istanbulu”, rekao je Lazar za Srpski atletski savez.

Strahinja Jovančević na evropskoj rang listi zauzima 15. poziciju, a najbolji rezultat ostvario je na Belgrade Indoor Meeting-u kada je skočio 7.78 m.

Nakon dalja, očekuju nas kvalifikacije Boška Kijanovića u trci na 400 m od 07:50 časova. Boško je normu za Evropsko prvenstvo ostvario na Svetskom prvenstvu u dvorani koje je održano u Beogradu 2022. godine. Kvalifikovao se kao 14. atletičar planete za ovo takmičenje.

Fotka: MIlana Tirnanić, MN Press, TV Arena Sport

Od 10:00 časova drugog dana prvenstva u Istanbulu na programu su kvalifikacije na 60 m. U ovoj disciplini srpska predstavnica je Milana Tirnanić. Ona je ušla u istoriju Srbije kao prva devojka koja je obezbedila normu za jedno veliko međunarodno takmičenje na 60 m, kada je 2021. godine trčala na EP u Torinu. Tirnanićka ove godine nastavlja svoj niz učešća na velikim međunarodnim takmičenjima.

Sinančević i Kolašinac nastupaju drugog dana

Armin Sinančević Fotka: Profimedia

U popodnevnim satima drugog dana EP u Turskoj očekuje nas finale u bacanju kugle. U ovoj disciplini naša zemlja ima dva predstavnika: evropskog vicešampiona i prvaka države, Armina Sinančevića i vicešampiona države Asmira Kolašinca.

Armin Sinančević ostvario je normu na Evropskom prvenstvu u Minhenu u avgustu 2022. godine kada je bacio 21.82m. Ove godine najbolji rezultat ostvario je na državnom seniorskom prvenstvu kada je pobedio rezultatom 21.19m.

Asmir Kolašinac kvalifikovao se kao 16. atletičar prema svetskoj rang listi, od ukupno 45 bacača kugle.

Evropsko prvenstvo: Trećeg dana nastupa petoro srpskih atletičara

Elzan Bibić Fotka: Srpski atletski savez

Trećeg dana takmičenja očekuju nas kvalifikacije u četiri discipline, a na 3000 m za boje naše zemlje boriće se Elzan Bibić. On je normu za Evropsko prvenstvo uspeo da ostvari prošle godine na Mitingu u Poljskoj kada je trku istrčao za 7:39,96 što je treći rezultat na svetskim rang listama.

“Trenirao sam dobro za predstojeće Evropsko prvenstvo u dvorani. Imao sam nekoliko trka na mitinzima sa čijim sam rezultatima zadovoljan. Gledajući finalnu prijavu reprezentacija mogu reći da će biti izuzetno jako takmičenje, po prijavi kategorisan sam u visokom plasmanu. Nadam se da će biti sve kako treba i da ću na takmičenje otići zdrav i spreman”, rekao je Elzan, koji će kvalifikacije imati 4. marta od 8:00 časova (po našem vremenu).

Lukić, Trgovičević nastupaju trećeg dana od 9:20

Anja Lukuć Fotka: Milena Đorđević

Anja Lukić uspela je da izbori svoj plasman u kvalifikacijama na 60 m prepone kao 21 devojka na svetskim rang listama. Kvalifikacije u ovoj disciplini na programu su 4. marta od 8:35 časova po našem vremenu.

“Iako sezona nije počela kako smo planirali, spremna dočekujem moje drugo Evropsko prvenstvo u dvorani. Očekujem dobar rezultat i plasman”, rekla je Anja.

Luka Trgovčević Fotka: Peđa Milosavljević/STARSPORT

U istoj disciplini samo u muškoj konkurenciji, za Srbiju će trčati Luka Trgovčević istog dana od 9:20 časova. Luka je takođe uspeo da upadne u kvotu od 50 atletičara na svetskim rang listama, na 30. poziciji.

“Tokom sezone nisam uspevao da se takmičim koliko sam hteo, Balkanijada je bila otkazana, a posle toga sam imao stomačni grip koji me je zaustavio. Dobro je što sam se ipak kvalifikovao, sad, imam vremena da se vratim u najbolju formu. Cilj je ulazak u polufinale, trebaće verovatno oko 7.85 sekundi i mislim da je taj rezultat u mojoj mogucnosti”, rekao je Luka.

Gardašević i Vuleta nastupaju 4. marta

Milica Gardašević Fotka: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

Disciplina u koju Srbija “polaže najviše nada” je ženski skok udalj. Naša zemlja imaće jednu od najboljih atletičarki svih vremena, Ivanu Vuletu, kao i njenu naslednicu neverovatno talentovanu Milicu Gardašević.

Prva na listama, nalazi se Ivana koja je normu za Evropsko ostvarila prošle godine u Beogradu na Svetskom prvenstvu u dvorani kada je skočila sjajnih 7,06 m, dok je Milica Gardašević trenutno na vodećoj poziciji u Evropi sa skokom od 6.90 m koji je ostvarila ove godine na državnom seniorskom prvenstvu.

“Očekujem da dam svoj maksimum, nadam se da ću skakati na nivou na kom sam skakala državno prvenstvo i potrudicu se da, kao i uvek, predstavim svoju zemlju na najbolji moguci način”, rekla je Milica.

Kvalifikacije skoka udalj na programu su 4. marta od 9:10 časova po našem vremenu.

Preuzeto sa: Srpski atletski savez

Belgrade Indoor Meeting: Bibić, Gardašević i Simović prvi, Jovančević drugi
Irački trener koji je dopingovao atletičarku bez njenog znanja dobio je doživotnu zabranu
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed