AtletikaVesti

18-godišnji sprinter oborio svetski juniorski rekord na 100 metara

Nema komentara

U svom međunarodnom debiju, Isam Asinga iz Surinama postao je prvi južnoamerički atletičar koji je istrčao 100 metara ispod 10 sekundi. 18-godišnjak zaprepastio je atletski svet srušivši rekord na prvenstvu Južne Amerike u Sao Paulu u Brazilu. Asinga je istrčao 100m za 9,89 sekundi.

Pročitajte i: Ivana Vuleta se kvalifikovala za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Asingino vreme je premašio prethodni rekord od 9,91 sekunde koji je postavio Bocvanac Letsile Tebogo na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu do 20 godina u Kaliju u Kolumbiji, a takođe je oborio i južnoamerički rekord, nadmašivši vfeme od 10,00 koju je postavio Brazilac Robson da Silva 1988.

S obzirom da se Sao Paulo nalazi na skoro 800 metara nadmorske visine što čini njegov rekord još impresivnijim.

Ovaj 18-godišnji sprinter dospeo je na naslovne strane kada je ranije ove godine pobedio svetskog šampiona Noah Lylesa u trci na 100 metara kako bi oborio američki srednjoškolski rekord, i nedelju dana kasnije, oborio njgov srednjoškolski rekord na 200 metara za 19,97 sekundi.

Pročitajte i: Vuleta, Topić i Vilagoš na samom vrhu svetske atletike

Sada se čeka Asinga na Svetskom atletskom prvenstvu u atletici 2023. u Budimpešti ovog avgusta, gde će trčati sprint. Posle svetskog, Asinga će se uputiti na Teksas A&M univerzitet u NCAA sa punom atletskom stipendijom. Njegov izuzetan talenat je nasleđen jer njegov otac, Tomi Asinga, drži više nacionalnih rekorda za Surinam i predstavljao je zemlju na tri Olimpijske igre (1988, 1992. i 1996.).

Izvor: Canadian Running

Vuleta, Topić i Vilagoš na samom vrhu svetske atletike
Bibić oborio državni rekord na 1500m na mitingu u Bernu
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed