* NaslovnaZdravlje

Srčani puls – sve što treba da znate

114 komentara

Šta je puls ili srčani ritam?

Puls predstavlja srčani ritam. Srce svakim svojim otkucajem pumpa krv prema svim delovima našeg tela, omogućavajući normalan rad organizma. Puls se prilađava svakoj našoj aktivnosti, bilo fizičkoj ili psihičkoj.

Šta je maksimalni puls?

Da bi se organizam dodatno snabdeo kiseonikom i hranjivim materijama preko krvi, puls se manje ili više povećava. U toku jakih fizičkih napora puls može da se poveća do jedne prirodne granice koja je za svakog čoveka individualna. Ta granica se naziva maksimalni puls.

Kakva vam je forma takav vam je puls

Razlika između onih koji su utrenirani i onih koji nisu je u reakciji srca (i celog kardiovaskularnog sistema) na napor. Neutrenirano srce je manje i pri  fizičkom naporu ono pokušava da ispumpa što više krvi.

Kako nije u stanju da ispuni očekivanja organizma za kiseonikom, osoba se brzo zadiše i umori. Zato jedan sportista ima veće srce koje “sporije radi“, ali pumpa više krvi.

Struktuiran i sistematičan plan treninga trčanja sistemski poboljšava vaše zdravlje i rad vašeg srca. Priključite se vođenom treningu trčanja sa profesionalcima u TRS Školi trčanja.

Izdržljivost i kondicija direktno utiču na to kako se osećate dok trčite, pa što više trenirate imaćete stabilniji puls i kasnije ćete se umarati.

srčani puls zone treninga
Tabela u prilogu služi vam kao vodilja. Individualne razlike mogu da variraju i do 10 i više otkucaja, a u zavisnosti od vaše kondicije, trenutnog umora i stresa i drugih faktora.

Postoje tri vrste pulsa

Puls u apsolutnom mirovanju, (resting HR) je puls koji će vam pokazati u kakvoj ste kondiciji.

Puls u mirovanju se meri odmah posle jutarnjeg buđenja i to je najniži puls koji može da se izmeri. Za one koji ne treniraju, ovaj puls je oko 60, kod rekreativaca oko 50, dok je kod veoma utreniranih sportista, atletičara i maratonaca ovaj puls oko 40.

Puls u dnevnom mirovanju (ambient HR) 

Puls u dnevnom mirovanju se meri u budnom stanju u toku dana, kada se ne obavljaju fizičke aktivnosti. Dakle, u periodu odmaranja, sedenja ili ležanja. Kod neaktivnih i rekreativaca ovaj puls je oko 70, a kod utreniranih sportista od 50 do 60.

Maksimalni puls (max HR) je najveći broj otkucaja srca u minuti.

Vrednost maksimalnog pulsa je individualna i menja se sa godinama. Najprecizniji način određivanja maksimalnog pulsa je pomoću testa opterećenja kod sportskog lekara, na traci ili biciklu. Ovaj pokazatelj je veoma važan, a na osnovu njega se određuju zone treninga, prema utvrđenim procentima.

Formula za određivanje maksimalnog pulsa

Možete približno da izračunate svoj maksimalni puls u zavisnosti od vaših godina. Ne brinite ukoliko je broj koji dobijete mnogo veći ili manji, zapamtite, ovo je okviran rezultat.

MAX HR  = 220 – Godine života

Kako da izmerim srčani puls?

Srčani puls možete da izmerite pomoću instrumenata, ali i ručno, na vratnoj arteriji ili na zglobu ruke. Stavite tri prsta na mesto pulsa i izbrojte broj otkucaja u toku od 10 sekundi i dobijeni broj pomnožite sa 6.

Možete da merite broj otkucaja u toku od 12 sekundi, ali onda taj broj množite sa 5. Biće vam lakše da odredite svoj puls posle treninga nego pre njega, jer se puls jače oseća nakon proticanja viška krvi.

Vaš srčani ritam tokom dana može varirati nevezano od fizičke aktivnosti. Puls se ubrzava ako ste uzbuđeni, anksiozni, ljuti ili ako ste u bolovima ili imate groznicu. Pušači i aktivni konzumenti alkohola i kafe (pogledajte tekst o trčanju i kafi), mogu imati ubrzaniji srčani ritam od drugih.

Brzina opadanja pulsa nakon treninga

Još jedan od pokazatelja utreniranosti je i brzina vraćanja srčanog ritma u normalu (60-100 otkucaja u minuti) nakon vežbanja. Što ste u boljoj kondiciji, to vam se puls brže spušta.

Puls najbrže opada u prvoj minuti nakon prestanka sa vežbanjem i trebalo bi da se snizi za 20 otkucaja. Ukoliko se plus u prvoj minuti spušta za manje od 12 otkucaja, to se smatra abnormalnom brzinom oporavka srčanog ritma i postoji veći rizik od srčanog udara pa možda ne bi bilo loše da posete stručnjaka.

Koliko je potrebno da se puls popuno vrati u normalu, zavisi od puno faktora: vaše utreniranosti, starosti (deci puls opada brže nego odraslima), intenziteta i dužine trajanja treninga (što intenzivniji i duži trening, to je vreme vraćanja pulsa u normalu duže).

Ono što je najvažnije je da primećujete opadanje u svakoj minuti, i to najveći broj otkucaja u prvoj, a zatim znatno manji u svakoj sledećoj što ste bliži normalnom srčanom ritmu.

Uređaji za merenje pulsa

Uređaji za merenje pulsa se nazivaju pulsmetri ili pulsometri, a obično imaju dva dela: traku sa senzorom (predajnik) koji se obmota oko grudnog koša i koji šalje impulse u prijemnik koji se nosi kao ručni sat.

Na displeju prijemnika se isčitava trenutni puls, srednji i maksimalni broj otkucaja srca, kao i ostali podaci u zavisnosti od modela (zona treninga, potrošnju kalorija i masti itd.).

U novije vreme su se pojavili fitnes satovi koji u sebi imaju ugrađene senzore za merenje pulsa, međutim ta tehnologija još nije dovedena do savršenstva i rezultati su precizniji kada merite puls uz pomoć trake sa senzorom.

Da li vodite dovoljno računa o svom pulsu kada trčite? Ostavite komentar ili pogledajte još jedan odličan tekst o srčanom pulsu.

Povratak trčanju: 6 saveta za vežbanje nakon prehlade
7 saveta za vežbanje u paru i kako da vam ne upropasti vezu
Tags: ,

Povezani članci

114 komentara. Leave new

 • Postovani,imam 27 god. nisam sportista imam bebu od 8 meseci ,desilo mi se pre 1mesec trnjenje desne strane ,kontrolisala sam ekg i pritisak je uredu ,ali me brine puls koji je 100 ,napominjem da mi se to desavalo i pre porodjaja ,da li,uticeto sto se nerviram za sitnice ,sad sam sama sa bebom dok suprug radi ,dosya sam opterecena da li je to uzrok,kardiolog mi preporucuje snimanje glave sto ja nesmem jer kazu da vrlo negativno utice na dalje zdravstveno stanje, molim za pomoc ili vas savet, S POSTOVANJEM ,ZABRINUTA MIMA

  Odgovori
 • mima,visok puls može biti posledica više uzročnika debljina,nervoza,kardio smetnje,stanje u okruženju i td.najbolje je da uradiš onako kako ti je dr rekao,a za regulisanje prekomerne težine (ako je imaš?) i fizičku pripremu možeš se ovde konsultovati uvek.

  Odgovori
 • Imam 51 godinu, nisam sportaš, tlak mi je u granicama normale, ali znam imati bolove u prsima,loše se osjećam i uočila sam da mi je puls u tim situacijama između 50-60. Danas mi je bilo posebno loše, bol iz prsa mi se širila u lopatice i ruke a puls mi je bio 48. Što mi se to događa ?

  Odgovori
 • Najbolje je otici na pregled kod lekara,proveriti komplet krvnu sliku i EKG.

  Odgovori
 • Pozdrav svima!
  Imam jedno pitanje, a tiče se pulsa.
  Naime, imam 27 godina, rekreativno sam se uvijek bavila nekim sportom, a od nedavno sam pocela i trčati. Što se moje „forme“ tiče – preko ljeta sam trčala neko vrijeme, ali čitavi jedan mjesec ipo nisam uopće. Prije tri tjedna sam počela ponovno trčati. Mogu otrčati 45min u komadu bez problema (lagano/jogging). Najduže što sam trčala u komadu bilo je 10km prije tjedan dana i za to mi je trebalo sat i nekih pet minuta. Pretporošli put kada sam otišla trčati stavila sam pulsmetar – i na moje opće iznenađenje – puls mi je stalno bio 165, ako bih ubrzala, on bi u trenu dosao na 183. Mislila sam da nešto sa elektrodama nije ok :-D.
  Jučer sam ponovno odradila trening – 1.2km zagrijavanje – 4km diskontinuirano (340m brzo* – 340m sporo) – 1.2 rastrčavanje. Puls mi je konstantno tj. većinu vremena bio 160 – 170, dok bi ove „brže“ (to uopće nije brzo, brzo je za mene) dionice završavala sa pulsom 183 ili 186.
  Veseli me to šta nakon toliko visokog pulsa mogu nastaviti lagano trčati i smiriti se te doći opet na cca.165. Sada shvaćam da sam ja takav puls imala i kada sam trčala 10km (tada nisam imala pulsmetar) i iznenađuje me šta mogu uopće trčati toliko dugo, a da mi je puls toliki. Jer shvaćam da je toliki zbog neutrniranosti pa mi ta kombinacija baš nije jasna.
  Voljela bih se spremiti za ljubljanski polumaraton i pratit ću vaš lagani program. Ali, što mi savjetuje zbog mog pulsa – da li da trčim lagano tipa 7km i „čekam“ da mi puls na takvo lagano opterećenje počne opadati i da onda – kad opadne – pojačavam tempo ili što??
  Ispričavam se zbog ovolikog posta i hvala na razumijevanju!
  Llijepi pozdrav!

  Odgovori
 • @ Karmen, predlazem da pazljivo procitas drugi pasus, tu se krije deo odgovora na tvoje pitanje.
  Kako nekom raste forma, rastu i zone. Jer raste i srce sportiste.
  Neki super utrenirani trkaci sa ovog foruma zavrsavaju polumaraton sa pulsom 140 pri vremenu od 1:30. Opet oni kojima je prvi maraton zavrsavaju i sa 180, zavisno ok forme i godina.
  Ali sad nesto razmishljam kad kazes 186 puls da ti dostize… atvoj mhr po formuli je 193. Cini mi se da tu nesto nije uredu sa tim tvojim rasponima. Mozda je i do pulsmetra koji ne radi dobro posao. Koji pulsmeetar koristis?

  Sve u svemu najbolje ti je da odes da uradis „Test opterecenja“ na Kosutnjaku, i doktori tamo ce ti reci sve. To je najsigurnije. Imas nekoliko tekstova ovde na tu temu i detaljno pise u svemu.
  A evo ti i link : https://www.trcanje.rs/zdravlje-i-povrede/testovi-opterecenja/
  Ako nisi iz Beograda, raspitaj se da li toga ima i u tvom gradu ili tvojoj blizini.

  Odgovori
 • Karmen, par komentara od kolege početnika: proveri pulsmetar, ako imaš mogućnosti da pokušaš i sa drugim da pokušaš da utvrdiš stvarno stanje. Svakako su saveti koje je dao Pavle dobri. Drugo, čini mi se da sam proporcionalno veoma blizu tebi po trenutnoj kondiciji, s obzirom da sam desetak godina stariji. Ja se trudim da držim puls oko 150, uvek trčim s pulsmetrom, ali sam primetio da mi je to sporo, tj da mi ne predstavlja napor da trčim dugo tako. Onda malo ubrzam i kad god mi se učini da sam preterao, puls mi je 170+. Najviše što sam uočio je kad baš zapnem iz sve snage je bilo 185, što bi bio neki maksimum za moje godine po teoriji. U proseku trčim na pulsu 155 – 165, što mi je 85 – 90 % MHR. Po priči kolege koji je pre mesec dana počeo da trči, ispada da i on veći deo vremena trči na preko 80% MHR. Izgleda da dosta nas početnika greši u ovome.
  Što se mene tiče, skoro sam siguran da to radim jer bih hteo da vidim rezultate što pre (ostali, ne pokušavajte ovo kod kuće, ja sam netrenirani amater pa mogu :)).
  Voleo bih da neko od iskusnijih prokomentariše – da li ovo može da šteti, kakva su vaša iskustva?

  Odgovori
 • Kada se posle nekog vremena pauze vratite na stazu, računajte da će puls da vam bude viši nego kada ste utrenirani. Isto je i kada prvi put počinjete sa ozbiljnom fizičkom aktivnošću.
  Gledajte da ne ulazite u svet trčanja džogiranjem na visokom pulsu, neka to bude aerobni trening ili trening u fat-burn zoni pre nego u anaerobnoj.

  Karmen, u programu za Ljubljanu neka ti tempo bude lagan, znači da ti lako bude da trčiš. Kako budeš imala niži puls biće ti lakše da trčiš i moći ćeš to i brže. Ovo je sve subjektivno, jer je za nekog lagano, nekome veoma lagano, a drugom naporno.
  Pozdrav

  Odgovori
 • i meni je puls jako visok, ali sam hronicno anemicna. kad vise treniram i pijem gvozdje neko vreme, spusti se, cim prestanem da ga uzimam opet skoci. isto i kad malo zabusavam, pa iskuliram treninge. sto se maksimalnog pulsa tice, polar mi je izmerio 203 pre godinu ili godinu i po dana, kad sam se bas trudila da ga dignem sto vise.. radila sam neku kao duzinicu i posle ubrzanje. a imala sam 20 ili 21 godinu, sto znaci da max puls ne bi trebalo da mi prelazi nikako 200. kao… na normalnim treninzima mi je puls: 1.kad sam ‘utrenirana’ i uzimam gvozdje 165-172; 2.kad nisam bas u kondiciji 170-186… 135-140 mi je kad se tripujem da radim deonice, pa onaj deo kad se odmaram, a 115-125 mi je kad se posle treninga prosetam do kuce…. uglavnom i okvirno to je to…

  ocigledno sve zavisi od coveka do coveka, od pola, godina, kilaze, od toga sta je radio, a sta ne, koliko je spreman i koliko moze da bude spreman… ko ce ga znati… posle svih procitanih tekstova nesto ne verujem u univerzalne, precizne, svevazece sheme…

  Odgovori
 • @Pavle – Hvala na odgovoru. Shvatila sam drugi pasus, no ono što me baš zato i bunilo jest – trčem sa 165 i tako trčim sat vremena. Očekivala bih da ne mogu sa tim pulsom toliko. A valjda je to normalno, i samo trebam dalje trenirati. Možda samo laganije trčati – da si spustim puls.

  @Pavle & @Petar: To sa MHR – Da, treba bi mi bit 193, ali mislim da je to možde i malo individualnije od matematičke jednadžbe. Šta se pulsmetra tiče – i ja sam mislila da je „kvaka“ u njemu, ali dva treninga za redom pokazuje iste brojke. Polarov je i nov je, ne bi trebao zezat! :S

  I da, proporcijano sa tvojim godinama Petre, ja imam istu situaciju s pulsom! Kad osjećam da sam dionicu pretjerala onda je 183-186, a lagani tempo koji mogu držati i sat vremena je 160. I da nije pulsmetra ne bi se ni zapitala, jer meni je taj tempo od 160 skroz o-ke!

  @Igor: Pokušat ću usporiti da se održim u manjim zonama – nisam ni ciljala da treniram sa visokim pulsom, nego trčim kako mi paše, a kad sam to sve izmjerila, ispada da sam u toj nekoj visokoj zoni – za koju sad nisam znala bi li trebala nastaviti u njoj tenirati i naviknit se na tempo pa da puls s vremenom padne ili ne!
  Pratit cu lagani program za Ljubljanju, i malo ću usporiti (i da, to je jako individualno jer sam ja jako spora :S)… To me najviše zanimalo i hvala ti na savjetu!

  @Sonja: to me ne čudi za toliki puls jer moj dečko (dok je veslao i bio u top formi i imao 20 godina :)) je imao MHR 245, a po matematici je trebao biti 200. Tako da…
  Inače, to šta čitam o tvom pulsu mi je totalno jasno! Meni je puls na 130 kad sam stala da šećem i kad sam krenula doma. Točno što i ti pričaš!

  Odgovori
 • Visok puls je javlja takodje kod hronicnog zamora, ili „pretreniranosti“ tako da ako krenes naglo i bez pauza kao posledicu imas i visok jutarnji puls u mirovanju a ne samo pri trcanju. pokusaj da odmoris malo.

  Odgovori
 • Pozdrav svima!

  Imam 20 god. 17 god. sam aktivan sportista, vec 5 godina imam srcanih problema, skace mi puls nenormalno i pri najmanjoj fizickoj aktivnosti, ne mogu da disem, i trnu vrat, rame i leva ruka.. najvise sto sam izmerio je 248 otkucaja ( da li sam ja lud ili? ), nisam mogao da stojim nekoliko miniuta, kad se puls smiri mogu opet da trcim i da treniram, i tako u krug.. Isao sam kod mnogih kardiologa svi do jednog su mi rekli da sam zdrav i da ne vide razlog zasto sam dosao, jedan mi je cak preporucio i psihijatra?! Pre tri nedelje sam otisao na pregled i kardiolog mi je rekao da imam inkompletan blok desne grane srca, i da srce usporava i ubrzava na svoju ruku, da ne prima informacije iz mozga da li ima ili nema opterecenja, i koliko je to opterecenje.. NAJSTROZE JE ZABRANILA da potrcim za autobusom, rekla je da smem da setam do 6km dnevno, i nista teze od 5 kg da nosim duze od minut. Radio sam EKG i nosio holter, po tim parametrima mi je to zakljucila.. ali su mi na drugoj strani vec rekli da se neka elektroda odlepila i da je zato takva slika, koliko ja znam nije nijedna.. I sad ne znam kome da verujem i sta da radim vise. Van sebe sam totalno!

  HVALA PUNO!!

  Odgovori
 • Mare46, to niko ko nije tvoj lekar ne može da ti kaže, a posebno neko preko interneta. moraš poslušati doktorku koja ti je na osnovu tvog nalaza dala stručan savet, mi ovde možemo samo da podelimo svoja ličns iskustva i to je sve, niko nije u prilici da te posavetuje sem lekara koji te je pregledao. mislim da i sam znaš da je doktorka upravu što ti je to savetovala i da treba da je poslušaš (sam si rekao: „skace mi puls nenormalno i pri najmanjoj fizickoj aktivnosti, ne mogu da disem, i trnu vrat, rame i leva ruka.. najvise sto sam izmerio je 248 otkucaja ( da li sam ja lud ili? ), nisam mogao da stojim nekoliko miniuta, kad se puls smiri mogu opet da trcim i da treniram, i tako u krug..“).

  i, još nešto – psihijatar nije samo lekar koji se bavi „ludim ljudima“. postoje brojni problemi koje psihijatar može da reši, a da to ne znači da je onaj kome je potrebna pomoć psihijatra „lud“ ili da je jednostavno nešto umislio. psihijatri samo bolje od bilo koga drugog poznaju tanke veze između mozga i tela.

  Odgovori
 • Ksendzo HVALA PUNO!!!!
  Ovaj je bas hteo da me salje na ispitivanja, jer je mislio da nisam normalan, to je rekao mojima, samo lepse naravno 🙂

  Cisto sam hteo da saznam da li je moguce sve to sto mi je rekla, ili zena lupetara kao i ostali kardiolozi do sada.. HVALA U SVAKOM SLUCAJU!!! :* 🙂

  Odgovori
 • Pozdrav…
  Imam 23 godine , nisam preterano fizicki aktivna i pusac sam…
  Prilikom merenja pritiska , puls mi je bio 100.
  Merenje je bilo u popodnevnim satima,u toku mirovanja.
  Da li treba da me brine ta brojka?

  Odgovori
 • Neka te vise brine to pusenje, puls se dovede u meru

  Odgovori
 • Brine me ,hvala…
  Ali me vise brine da li je taj puls normalan
  za osobu mojih godina , ne bas fizicki aktivnu.

  Odgovori
 • Bokssha, šta to znači „ne baš fizički aktivnu“ i „nisam preterano fizički aktivna“. Ipak se treniraš, šetaš ili … Kako stojiš sa kilažom? Kakve su ti navike u ishrani?

  Sama možeš uvek da izmeriš puls. Napipaj ga na ruci /vratu i izmeri broj otkucaja u minutu. Meri ga par puta tokom dana.

  Ako ti je puls stalno iznad 80, to ne mora ništa da znači, a opet tvoje srce non-stop kuca više nego što bi moglo.. više se zamara…

  Na kraju, puls je samo jedan običan pokazatelj, koji ne nosi neku informaciju. Ali ako pušiš, ne rekreiraš se, plus klopaš loše i imaš dosta stresa u životu (kao što ga svi imamo 🙂 onda stvarno možda da kreneš od zabrinutosti u akciju i promenu.

  Ide Nova Godina, pa i nove velike odluke. Dođi na Adu sa nama, kako bi dobila potrebne informacije i društvo za aktivaciju https://www.trcanje.rs/akcije/trcanje-nedeljom/ :))

  Odgovori
 • Hvala Veki… :))
  Mislila sam bukvalno nisam fizicki aktivna, znaci nikakve vezbe,treninzi, nista
  ne praktikujem…
  Duge setnje sam nekada volela,i malo svakodnevnog vezbanja, ali sada slabo…
  Vecinu slobodnog vremena provodim pored kompjutera , sto zbog posla
  sto zbog zabave … Sto se tice hrane…Malo jedem ali ne bas zdravo.Povrce i voce skoro da
  i ne jedem.Vodu ne pijem uopste.
  To mi je jasno koliko je lose…
  171 / 65

  Odgovori
 • Kapiram ja da nisi aktivna, ali si u dva navrata koristila eufemizam „ne baš“, pa rekoh, da li uopšte primećuješ da to radiš :))

  Treba ti ozbiljan plan i jasna odluka da promeniš svoje životne navike. Srčani puls ti je ovde ne tako važna stvar, kao što rekoh, to je posledica.

  Pored informacija o ishrani, osvnovnom treningu za hodanje/trčanje, motivacionim člancima koje ti predlažem da isčitaš na sajtu, mislim da bi ti bilo super da počneš više vremena da provodiš sa aktivnim ljudima.

  Odgovori
 • Krsticmilos4
  februar 9, 2011 10:50

  interesuje me ja sam fudbaler i spremam se kondiciono…. posle odredjenog trcanja u pauzama do kad odmaram msm dokle treba da mi se spusti puls da bih nastawio drugu seriju…

  Odgovori
 • Moze li mi neko odgovorit; -Dali bilo cije srce (nije bitno koja je osoba u pitanju, profesionalni sportista ili ne) moze dostic 60 otkucaja u 10 SEKUNDI??

  Odgovori
 • Miloše, odmor između serija ili intervala traje dotle dok se puls ne spusti na oko 50 % maksimalnog opterećenja. Kod nekoga je ta granica 120, kod nekoga 130. Kod mene je to 122-125.

  Odgovori
 • Micicgoran82
  mart 10, 2011 18:56

  zanima me dali moze po merenju pulsa da se odredi koliki je krvni pritisak u tom trenutku ,pomocu pulsa….

  Odgovori
  • Veroljub Zmijanac
   mart 10, 2011 22:30

   Ne može jer nisu u direktnoj vezi. Npr kad trčiš možeš i da udvostručiš broj otkucaja srca, a da ti pri tome pritisak malo varira ili se uopšte ne promeni.

   Odgovori
 • moze li mi iko odgovoriti sta da radim please?!imam 31god i radim na poslu gdje se sjedi 8 sati i vise i pocela sam prije mjesec i po da trcim po 3-4 puta sedmicno.zadnjih 10treninga sam povecala predjene kilometre,tacnije sad trcim od 2.4km do 3.6km u cugu ali laganim tempom,ali kad sam procitala koliko je bitno provjeravati puls onda sam se prepala jer kad sam izmjerila puls nakon 3.2km bio je 184otkucaja u min.juce sam mjerila puls i kad sam skroz laganim tempom otrcala oko 200metara i bio je vec 166otkucaja,a ja se svo to vrijeme,kad trcim,osjecam dobro,mogu normalno da pricam,disem normalno,osjecam se kao da imam kondiciju ali puls…kad vidim da mi se preporucuje oko 132otkucaja,a meni preko 166 bude odmah na pocetku trcanja,prepadnem se..

  Odgovori
  • Nikolamiloshevich
   jun 21, 2011 18:57

   Prvo i najvažnije,nemoj da se prepadaš.Na puls utiče nekoliko faktora:utreniranost,vremenske prilike,umor koji vučeš iz prethodnih dana,nedovoljno spavanje…Sve su to stvari koje mogu da povise puls i zapitaj se „ima li“ te u ovim stvarima.
   Dalje,bilo bi dobro da izmeriš u puls u stanju potpunog mirovanja,rano ujutru posle spavanja,a može i uveče,kada se spremaš za spavanje.Tada je čitav organizam potpuno relaksiran i srce radi sporije nego tokom dana.Ta vrednost bi trebalo da ti da neke pokazatelje.
   Na kraju,trebaš da znaš da je uvek pametno pre bilo kakvog započinjanja sa nekom fizičkom aktivnošću,obaviti neke preglede.Oni nisu preskupi i služe upravo tome da se čovek manje prepada.
   Eto toliko,nadam se da sam ti makar malo pomogao

   Odgovori
   • Nikola hvala ti na odgovoru,malo mi je lakse 🙂  mjerila sam puls 2-3 puta odmah nakon budjenja i bio je oko 56otkucaja,a inace preko dana,recimo dok sjedim za kompjuterom na poslu,bude oko 65 do 75.inace nasla sam se malo u svemu navedenom..nedovoljno spavanje,blagi umor,to me proganja svaki radni dan.

    Odgovori
   • Koliko pritisak moze da utice na fizicku aktivnost,konkretno na trcanje?

    Odgovori
    • Nikolamiloshevich
     jun 21, 2011 20:44

     Nisam najbolje razumeo tvoje pitanje,ali pokušaću da odgovorim.Krvni pritisak se menja u zavisnosti od stepena fizičke aktivnosti.Kod zdravog čoveka vrednosti normalna vrednost krvnog pritiska iznose(kao što verovatno i znaš) 120/80.Pri naporu,logično,ove se vrednosti menjaju.Evo kako to izgleda u mom slučaju.Skoro sam obavio kardiološki pregled,koji je podrazumevao i test opterećenja na pokretnoj traci.Početna vrednost krvnog pritiska je bila 125/75.Nakon nekoilko munuta,popela se na 150/90.Da bi na kraju,pri maksimalnom opterećenju uz 189 otkucaja u minuti,krvni pritisak bio 210/50.Posle perioda oporavka,krvni pritisak se vrati na početnu vrednost.
     Dakle,eto kako funkcioniše telo jednog prosečno spremnog dugoprugaša.To je moja priča,ne znam kako stvari izgledaju kod drugih(pretpostavljam slično).

     Odgovori
  • Načelno možeš da računaš sopstveni maksimalni puls (u teoriji) formulom 220-31 (tvoje godine) = 189 otkucaja u minuti. Tvoj puls na treningu možeš da izračunaš formulom „maksimalan puls“ (bolje meren, nego računat)-„jutarnji puls izmeren u ležećem položaju“ pomnožen sa 0,8, a onda dodaj „jutarnji puls izmeren u ležećem položaju“ (Katrvonenova formula).

   Inače, tokom redovnog aerobnog treninga, organizam bolje podnosi napor, povećava se minutni volumen srca, te se puls, kako u naporu, tako i u odmoru, smanjuje. Zato, ne brini, nego redovno treniraj, posmatraj sopstveno telo i reakcije (manje gledaj u tehnologiju) i nećeš imati nikakvih problema.

   Odgovori
 • ja vec relativno dugo treniram u teretani a aktivno trcim 3 sezone (sa zimskim prekidima)

  pre 2 meseca sam kupio sat za merenje pulsa preko koga sam ustanovio da mi puls veoma brzo skace – pri trcanju i voznji bicikla lako i veoma brzo ga doguram na 160 (pa i neshto preko) a da pri tome ne osecam umor.  nisam poredio iskustva sa drugim sportistima pa me zanima da li je to normalno?

  znaci – veoma brzo „nabijem“ puls ali on u mirovanju takodje veoma brzo i pada.

  Odgovori
 • imam 17 godina i imam srcani puls uvijek preko 100 sta to znaci ??

  Odgovori
 • Za mesec dana punim 17 god. i u poslednjih 3-4 god. imam veliki puls,tacnije uvek preko 118 i nikako mi nije jasno zbog cega je to tako.Raspitivala sam se i saznala da se normalan broj otkucaja srca u minuti krece oko 80 ali to kod mene nije slucaj.
  Inace brzo se zamaram,kada trcim imam osecaj da ce mi srce eksplodirati,ostajem bez vazduha i zbog vrtoglavice mi se desava da izgubim kontrolu nad telom i padam.
  Ova situacija me bas zabrinjava,pa ako neko ima objasnjenje i odgovor na moje pitanje,neka mi odgovori..
  Hvala unaper!Pozdrav.:)

  Odgovori
  • pravac kod doktora

   Odgovori
  • Dobro ti kaže Nion. Obrati se kardiologu, neka ti urade EKG.
   Uzrok tvom visokom pulsu ne može niko da otkrije preko vebsajta, niti se ovaj saj time bavi. Mlada si, verovatno je nešto hormonske prirode, ali ja sam laik.
   EKG, ultrazvuk srca, krvna slika i to je to.

   Odgovori
   • Drustvo hvala na savetu..planirala sam u skorije vreme da odem da uradim sve potrebne analize,ali sam prvo htela da se raspitam da li je to mozda u neku ruku i normalan puls zbog mojih godina..ali naravno,uskoro cu saznati.
    Veliki pozdrav.

    Odgovori
  • Jovanovic Ivan62
   mart 8, 2012 15:41

   nemoj da te tripuju,to ti je ili depresija ili anksioznost,ako mogu da te utesim meni je puls uvek preko 130 i to dok mirujem.Bez straha,ako si radila pretrage za srce i sve je ok,onda si ili uplasena ili depresivna.

   Odgovori
   • Nikola Milošević
    mart 8, 2012 16:49

     Uz dužno poštovanje,puls od 130 otkucaja u minuti nije normalna pojava.To se u medicini naziva sinusna tahikardija i svaki kardiolog na svetu bi Vam kao terapiju dao beta – blokatore.Osim toga,potražio bi uzroke za tako povećan puls(koji istina mogi biti i nekardiološki).To što se neko subjektivno dobro oseća,ne mora ništa da znači,i treba biti obazriv.

    Odgovori
    • Bravo Nikola, i ja sam bila u soku da neko (Ivan Jovanovic) moze da savetuje drugoga da je puls 130 dok miruje normalan??? Meni je bio 110 ujutru kad ustanem i naravno lekar mi je odmah prepisao beta blokator. Kako god treba otici kod lekara jer srce je kao masina normalan puls je 60-80 sve preko toga nije dobro tj. kao i masina ima rok trajanja ako radi brze tj. preko tog proseka brze ce se i potrositi…

     Odgovori
 • Imam 14 godina i 51 kg. Vec duze vreme imam puls oko 90. Da li je to normalan puls za moje godine? Hvala unapred 

  Odgovori
 • u kom procentu od maksimalnog pulsa da držim puls prilikom trčanja, cilj mi je samo kondicija?

  trčim 3 puta nedeljno po 45 min uglavnom oko podne,, 3 puta teretana, jedan fudbal nedeljno

  Odgovori
 • Ja Trcim svaki dan osim kad imam neki vazan dogadjaj….Puls mi je sa 24 god 120….Samo mi je frka da ne zeznem nesto srce jer sam izlecio jedan Srcani virus i to trcanjem…I sa disanjem ako ko zna neku tehniku sta li ako nije problem da pojasni ono nos usta dali dubogo disanje i koliko u sekundi uzdah izdah pauza….Hvala

  Odgovori
 • Postovanje. Imam 28 godina i ustanovljeno je da imam sinusnu tahikardiju i povremena preskakanja, kao posledicu zadebljanja perikarda usled neke ranije prelezane viroze ili neceg drugog…. Da li, pored prepisane terapije lekovima za regulisanje pulsa, smem da idem na aerobik ili nesto slicno, da li ce to da skodi posto vec imam ubrzan puls, ili da mozda popravi stvari? Hvala!

  Odgovori
 • Moze li mi neko dati savet ili reci nesto
  vise sta da radim!??!Mama mi ima visok pritisak i koliko vidim ovde ima
  dosta pametnih i upucenih ljudi,elem,zena je dosla do bolnice zbog lose
  terapije za visoki pritisak i ritam srca je 180 tada bio, evo posle
  mesec ipo dana je prosek 111 pije cocncor 1 ujutru a posle nosena
  holtera i 111ritm a lekar je povecao na 2×2.5 ujutru isto i tako
  uvece,problem je sto dobija na talase znojenje nevidjeno, pa cak i dok
  prica na telefonu, sto nas i najvis brine.Osim cocncorda pije i
  farin,lasix,spironolkaton,atacor
  i amiodaron.Verujte da ne znam ni gde da idem sa majkom i sta da radim
  a vidi se da joj nije bolje od njih ali sada je najveci problem ti
  talasi znojenja sto smo u strahu.STA BI STE VI URADILI????
  Unared zahvalana
  Lidija

  Odgovori
 • Imam 17 godina,i pre mesec dana sam ostala u bolnici,zbog tahikardije.(puls 198,tokom mirovanja).Nakon 9 dana pustena sam iz bolnice,bez konkretne dijagnoze,napisali su da imam malu dozu aneurizme,i prvi stepen AV bloka,da sam ‘vagotonicni fenomen’,pa me interesuje sta sve to znaci?Predlazu mi ablaciju,i zanima me misljenje jos nekoga ko je strucan.Takodje,da napomenem, da nisam imala nikakav stres i da takve smetnje imam vec nekoliko godina,ali se do sada nisam obracala lekaru.Prepisali su mi terapiju Concor,i ineteresuje me da li me Concor leci,ili samo drzi puls u normali?Hvala u napred 🙂

  Odgovori
  • Ćao Marijana 🙂 I sama imam tahikardije, ali ipak nikada tog intenziteta kao ti (puls 198) i zato je najbolje da odeš kod kardiologa na ekg i ultrazvuk za početak da bi saznala šta ti se zapravo dešava. Ti si mlada i zato je važno da to počneš da pratiš već sada! Ja idem redovno kod svog kardiologa na godinu dana ali bilo je perioda kada sam išla i na 6 meseci.

   Vrlo je teško i jako opasno davati savete u vezi sa terapijama ili bilo kojim lekovima i zato ti naglašavam da odeš kod kardiologa da bi on utvrdio zašto ti se to desilo i da bi te pratio od sada pa na dalje.

   Nadam se da će biti sve u redu 🙂

   Veliki pozdrav 🙂

   Odgovori
 • ncgfghkfzu

  Odgovori
 • Ima li razlike između tableta za pritisak (beta-blokatora) Konkor i Ramipril, u smislu koji je bolji, kvalitetniji …?

  Odgovori
 • Pozdrav svima,

  Zamolio bih vas za savet. Proteklih 5-6 godina sam imao ozbiljnih problema sa anemijom, što je uzrokovalo da nisam mogao da se bavim skoro nikakvom aerobnom aktivnošću a da ne dođem u situaciju da mi se poprilično vrti u glavi (nadam s eda se pravilno izražavam pošto sam novajlija 🙂 ). Pre nekih 4-5 meseci sam napokon rešio taj zdravstveni problem i periodično odigrao neki fudbal ili basket. Već 2 nedelje sam se “bacio“ na trčanje i veoma mi prija. Sada mogu da istrčim 10ak kilometara za sat vremena (prilično lagan tempo), i imam osećaj da bih mogao još dosta. Razmišljam da se oprobam za polu maraton, pa me interesuje da li je to pametno. Dakle, imam nekih 40ak dana da se spremim. Ja se osećam odlično i verujem da bih mogao da istrčim polu maraton. Merio sam pritisak i puls posle trčanja i on je 165/100, puls 95 nekih 15-20 min nakon trčanja.

  Šta da radim i gde mogu da se testiram? A gadget-e znam gde da nađem 😉

  Unapred zahvalan Leka

  Odgovori
 • Vec neko vrijeme muku mucim sa cudnim vrtoglavicama, koje se javljaju prilikom pokreta glave kod plivanja, trcanja, trbusnjaka, zgibova…

  Glavobolje se ne javljaju uvijek, ali javljaju se dosta cesto i predstavljaju mi veliku brigu. Krene sa laganim mantanjem, mucninom u stomaku (slicno poslije voznje, kada sam bio manji), nakon cega obicno sjednem ili ako sam u mogucnosti legnem. Dva puta (oba na tjelesnom, prilikom jaceg kondicionog casa) padalo mi je crnilo na oci, krenuo sam teturati i skoro sam se onesvijestio. Traju obicno kratko (1-15 minuta nakon aktivnosti).
  Ako moze neka pomoc…

  Odgovori
 • moj puls u toku dana je oko 42, ne treniram nista redovno pa me interesuje da li je to normalan puls ili nesto nije u redu?

  Odgovori
  • Morate znati da na srcanu frekvenciju utice kako fizicka tako i psihicka aktivnost! Naravno da je to individualan stvar i da parametri nisu kod svakog isti..vas puls je ispod proseka ali ne mora da znaci da nesto nije u redu! EKG povremeno je dobro uraditi a sto se tice ne redovnog treniranja,preporuka je da u tom slucaju napravite neki kontinuitet sa manjim opterecenjem..p

   Odgovori
 • imam 13 i po godina visok sam oko 1.7 imam 73kg i pus mi je 114 u minuti sta treba da radimm milos

  Odgovori
 • MILOS JE VISKOK SAM 1.75 NIJESAM 5 NAPISAOO

  Odgovori
 • Imam 17 godina,treniram kosarku vec 5 godina,vec nekoliko dana primecujem da mi srce ne kuca u ritmu i osecam da mi se desava nesto sa srcem to nikada nisam osecao do sada,molim za savet

  Odgovori
  • Dragi Dušane,
   ovo je jedno od onih pitanja koje može da ne bude ništa, a može da bude svašta. Najbolji savet koji možemo da ti damo je da posetiš lekara opšte prakse koji će proceniti da li ima potrebe da ideš na EKG i dalje analize.
   Nadamo se da nije ništa ozbiljno, ali ukoliko situacija traje par dana i ne popravlja se, lekar je uvek prva stanica.
   Sve najbolje, T.

   Odgovori
 • ne mogu da izmerim/osetim svoj puls kada sam u stanju mirovanja, kada sedim ili ležim.
  jedini put kada mogu da ga osetim jeste nakon popijene kafe, guarane ili tome slično. ili nakon pešačenja, jer sportom ne mogu da se bavim. zašto?
  inače imam 19 godina.

  Odgovori
 • aktivno se bavim sportom od ranog detinjstva, ceo zivot sam u kondiciji, mogu dugo da treniram, ali mi puls prebrzo predje granicu normalnosti svaki put…cak i kad radim nesto lagano,i ne umaram se, tj.makar se ja ne osecam umorno, meni srce brzo radi, i puls mi je visok. Sta nije u redu? :S

  Odgovori
 • Petar Stojanovic
  maj 13, 2014 10:15

  u toku trcanja vece duzine puls mi pada i na 45 otkucaja pa se postepeno vraca na 120 pa posle nekog vremena pada na recimo na 60 pa se isto vraca inace imam av blok 2 stepena da li to ima neke veze inace jutarnji puls mi je oko 50 otkucaja

  Odgovori
 • Petar Stojanovic
  maj 13, 2014 10:24

  inace istrcao sam polumaraton na uscu i beogradski

  Odgovori
 • imam 12 god. i puls mi je 132 otkucaja u minuti

  Odgovori
 • pozdrav svima imam 17 god visok sam 176cm, imam 70 kg bavim se sportom rekreativno, pritisak mi je u stanje mirovana 175/84 a otkucaj srca 77, ako ima neko da mi kaze jel to ok, hvala unaprijed

  Odgovori
  • To je povišen gornji pritisak, ukoliko je zaista u stanju mirovanja, ne bi bilo loše da posetiš doktora opšte prakse koji bi proverio te cifre i dao preporuku.

   Odgovori
   • A otkucaj srca je u redu ja mislim, samo me buni sto mi se manta u glavi, to sam osjecao posle treninga i zato sam prestao da treniram evo vec 3 mjeseca ali i dalje osjecam to,

    Odgovori
    • Nemoj ti ništa da misliš pošto nisi lekar. Otiđi kod lekara na pregled i uradi kompletan sistematski pregled ako nećeš da završiš pod stećkom. Pa jel stvarno misliš da će ti bolje pomoći neko na internetu od lekara kod kog odeš na pregled?

     Odgovori
 • Pozdrav, imam 24 godine, visoka sam 170, 54 kg. trcim i vezbam redovno.. puls mi je 72, ali ponekad u stanju mirovanja 90. pritisak mi je normalan.. da li je 90 otkucaja puno? 🙂

  Odgovori
  • 90 jeste puno, ali moze biti rezultat anksioznosti pri merenju. Bojis se da ce ti puls biti veliki, pa ti zbog tog straha stvarno i bude. Meni je puls uglavnom za 10 veci pri merenju pritiska nego sto je stvarni.

   Odgovori
 • u nekom periodu mi se javi da mi je puls uvek oko 90 i nesto i kad nisam u tom trenutku depresivan, da li je to onda posledica duzeg stresa sa obzirom da je sve drug u redu?

  Odgovori
  • Pitanje za doktora, zavisi od previše faktora da bismo ti dali konkretan odgovor. 90 nije normalan „redovan“ puls.

   Odgovori
 • Tek sa 34 godine sam pocela da trcim rekreativno, i za nekih godinu dana sam postigla ssasvim fin rezultat da mogu da trcim (dzogiram) do cak 45 minuta na traci. Sada imam 37 godina i nakon pauze od godinu dana ponovo sam pocela da trcim. sad trcim nekih 28 minuta na traci. Medjutim jutros u 5 sati me je iz sna probudila jeziva tahikardija, znoj me oblio i citavo telo mi se treslo. Polila sam lek za smirenje i to je proslo za desetak minuta mada se citav dan osecam slomljeno i uplaseno. Dobila sam uput za internistu. sta mislite o ovome? da li sam ja ipak matora za trcanje? Ne zelim da verujem da je traka kriva, jer meni trcanje kao takvo zaista cini zadovoljstvo.

  Odgovori
  • Pravac kod Doktora…

   Odgovori
  • Ćao, Mimi! Takva reakcija može da bude posledica sijaset uzroka… Svakako je najbolje da se javiš internisti, a mi u međuvremenu držimo palčeve da trčanje neće morati da trpi. Srećno!

   Odgovori
 • Moj otkucaj u mirovanje kada treba da spavam je 58 do 75 neznam dali je to ok

  Odgovori
 • bavim se ameterskim fudbalom(5. liga) duzi niz godina, s tim sto redovno idem na treninge(2-3 puta nedeljno) plus jedna utakmica 90 min….pritisak mi je 145/75 a puls u mirovanju 55…da li je to ok? imam 30 god

  Odgovori
  • Hej, Marko – puls je OK, ali gornji pritisak deluje visoko. Jesi li se već konsultovao sa lekarem?

   Odgovori
   • nisam…jer sam merio pritisak posle pauze u prvenstvu i tada kad sam merio bio je jako vruc dan…i siguran sam da je to doprinelo,a imao sam i neki kg viska…mericu opet u drugim uslovima ps javljam…ali nikad nisam u zivotu imao tako visok,prvi put…

    Odgovori
 • Damir Iveljic
  oktobar 19, 2015 11:54

  Poz.Vec prije pola godine poceo sam da treniram,teretana i tako te stvari.Pio sam preparate,ali sam imao normalan pritisak.Sad je 120/50.Da li je to normalno?Hvala i pozz

  Odgovori
 • Da li je normalno imati pus 160 pri treningu?

  Odgovori
 • Pozdrav.
  Spremam se za polumaraton po vasem planu od 16 nedelja, i na ovim laganim dugim deonicama puls mi je oko 160-165, mereno preko HRM-a.
  Brzinu pokasavam da drzim oko 9,3 – 9,5 km/h. Da li je to ok puls za taj tempo ili je previsok? Dodao sam i info sa poslednjeg treninga, tu je avg puls bio 155, max 168 a prosecna brzina 9,4 km/h.
  Inace imam 25god i musko sam.

  Odgovori
  • Sasvim u granicama normale, po opštim merilima. Ja lično za LSD kao parametar koristim da li mogu da pričam sa sagovornikom, za moje ciljeve brže mi ne treba. Ako radiš na ubrzavanju slobodno možeš i malo jače da probaš 🙂

   Odgovori
 • Zdravo, imam 16 godina, 50kg i zensko sam. Moj puls pri dnevnom mirovanju je 120. Ne bavim se sportom. Da li je ovo normalno?

  Odgovori
 • Zdravo, imam 49 g. Zadnjih godina sam pa’ recimo trckarao po traci a prosle godine sam krenuo u skolu trcanja..dogurao I do 11K. bio sam kod doktora u par navrata I sve je ok ali mislim da mi je hr visok….cim pretrcim recimo 200-300 metara dize se npr na 160-170 (a moj max hr je 171)..bude I 180…doduse pace bude oko 5:30 ili 6 .ali ako trcim recimo pace 8 izgleda mi kao da stojim:)…sada pokusavam da trcim u intervalima…budala u nizu ili….hvala!!!!

  Odgovori
 • Pozdrav! Imam 27 godina, 165cm visoka i 60kg, zdravstveno ok do sad. Juce sam kupila sobni bicikl, medjutim kako god ga vozila puls mi ne prelazi 122… Brzo, sporo, sa max opterecenjem, minimalnim, svejedno… Puls ne prelazi 122, dok ostalim ukucanima meri normalno. Da li bih trebala da budem zabrinuta? Hvala unapred

  Odgovori
  • To deluje ili veoma zdravo ili pokvareno 🙂 Neka ti neko proveri puls ručnom metodom nakon ozbiljnog treninga brzine na bajsu. Pulsmetri na biciklu nisu najprecizniji svakako

   Odgovori
 • Pozz, imam 22 godine, visoka 174..puls mi je normalan u mirovanju (trenutno 67 otkucaja) tlak 123/63, danas u teretani mi je puls u jednom trenutku bio 190 (radila sam trening na svoju ruku 45 sec normalni tempo na orbitreku, 15 sec sprint), no međutim već i ranije sam primjetila da je dosta visok tijekom treninga (cca 170). da li je to normalno? mislila sam sutra kod doktora, što vi mislite?

  Odgovori
  • Ćao magda, deluej da je sve okej. Moguće je da si dosegla svoj maksimalni puls, mada ako gledaš puls na drškama sprava, on nije baš najprecizniji. Meni skače isto do 190 u toku napornih treninga. NIje to toliko bitno nego koliko brzo padne na normalu 🙂

   Odgovori
 • Pozz.imam 29g.180cm i 84kg.puls mi nikad ne ide ispod 90 u fazi mirovanja.uvijek varira izmedju 90 i 120.dal je to previse i sta raditi?

  Odgovori
 • Ljiljana Kerepčić
  jun 14, 2016 01:13

  Primijetila sam da mi lijekovi za sniženje tlaka više štete nego koriste.U kombinaciji sam koristila con cor 2,5 mm i isoptin 8o ( koji se uopće ne bi smio koristiti zajedno, to sam primijetila na kad sam jedan izostavila jako dobro sam se osjećala, tlak idealan. No nus pojave su con cora sinusi, uho, zebnja nogu, opadanje kose. Kad mi puls padne na 55 moram ići vježbati. Navečer bojim se zaspati, jer mislim da se ne ću probuditi.

  Odgovori
 • Ako je srce zdravo u potpunosti, da li u toku trcanja na traci moze da se preoptereti srce?

  Odgovori
 • Marko Radosavljevic
  septembar 14, 2016 11:45

  Imam otkucaje u mirovanju oko 40,tokom noci idu do 30…iako su mi doktori zabranili da imam bilo kakav napor ja igram i fudbal i basket . Na fudbalu mi se desi da mi maksimalan broj ode na 191.Godine 30. Kad igram osecam se mnogo dobro i zivo…inace sam mnogo usporen.

  Odgovori
 • neki dan sam plivao 2000 m u komadu i na satu mi je pokazivalo max hart rate 213 da li je to previse i da li je opasno dok mi je avg hart rate 166.

  Odgovori
 • Igor Petrusevski
  april 8, 2020 11:37

  210/50? Da niste pogrešili za dijastolni pritisak (50)?

  Odgovori
 • Prethodno pitanje je bilos a klijentovog naloga. Zanemarite. Da li ste sigurni za dijastolni pritisak (50) kad ste napisali 210/50?

  Odgovori
 • Imam 19 godina i od malena se bavim sportom, ali sad od početka godine ne treniram zbog ove vanredne situacije. Puls mi ponekad bude oko 90 u stanju mirovanja..pa se pitam da li je to uredu? Inače takođe od početka godine imam problema sa anksioznošću pa verujem da i to dosta utiče. Hvala unapred. 🙂

  Odgovori
  • Nije,90 je u redu.
   Uzmite radite nesto , bavite se sportom , tako cete manje misliti u ankcioznosti.
   Lepo bi bilo da zatrazite pomoc psihologa ili psihijatra.

   Odgovori
 • Imam pitanje, posle 1h trcanja na trazi intenzitet 11 visina trake 7-9(nagib) u proseku puls 154 bez prsluka sa tegovima(tezina 9kg) , sa tegovima i maskom za disanje (max protok 1 mala rupica-spec:16000m po proizvodjacu) puls srca neide preko 168-drzim tempo i fokus.
  Ali kao deo treninga dotok kiseonika je smanjen to te mere da ruke i noge krenu da trni i sve ide do glave(vrata) kad se to krene desavati(puls isti) ,radimo zgibove ili propadanje(skocimo sa trake) radimo max broj ili do 20min u tom momentu puls srca prelazi 220-234 sa pomenutih 168 u secundi.
  INTEZITET JE BIO SVAKODNEVAN ,POSLEDNJIH 7 GODINA.
  Radio sam EKG juce sve je u redu .

  Kakve to posledice ostavlja i dali ostavlja?

  (Nevezbam poslednjih 10-12 meseci)

  Dao sam otkaz na prethodnom poslu pa se nabavim istim aktivnostima.
  Sad imam 30god
  Koliko su opasni pulsevi preko 220?

  Odgovori
 • […] se može koristiti za otkrivanje da li se srčani mišić normalno kreće i koliko krvi srce ispumpava sa svakim otkucajem. Ovim postupkom se takođe mogu otkriti abnormalnosti u strukturi srca, kao što su neispravni […]

  Odgovori
 • […] postoji neko od pozitivnih dejstava kardio treninga, to je ubrzavanje srčanog ritma. Srčani puls svakako je pokazatelj kako radi srce, ali to nije dovoljno kada želite da smršate. Neophodno je […]

  Odgovori
 • Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed