Ona trčiVesti

Žene i trčanje (3.deo)

3 komentara

U prvom i drugom delu članka bilo je reči o osnovnim savetima: o ishrani, mršavljanju, hormonima, zdravlju, psihologiji, treninzima i trkama. Nadamo se da vam je sve  postalo jasnije, a ovde kompletiramo listu praktičnim savetima iz oblasti trudnoće, porođaja i porodice.

Ceo sajt posvećen trudnicama koje trče i posebnim haljinama koje drže stomak. www.maternityrunningskirts.com
  • Smatra se da je blaga fizička aktivnost u toku trudnoće sasvim prihvatljiva i bezopasna za bebu. Trčanje u prvom tromesečju neće vam napraviti bilo koji problem. I u drugom tromesečju će sve biti u redu, ali poslednje tromesečje se ne preporučuje za trčanje. Najvažnije je to da sprečite pregrevanje, jer povišena temperatura preko 38 °C može povećati rizik od defekata ploda. Takođe izbegavajte vruće kupke posle trčanja.
  • Ako trčite u ranoj trudnoći, možda će vam biti interesantno da postepeno pređete na vežbe sa manjim udarom u poslednjem tromesečju kao i odmah posle porođaja. Zbog oslobađanja hormona relaxin-a neki ligamneti (tetive)  mogu da omekšaju. Ovo povećava mogućnost povrede, naročitu u oblasti karlice. Tada pređite na hodanje, plivanje ili trenažer bicikl.
  • Što se tiče treninga u trudnoći, naročito u od drugog tromesečja, zaboravite dugačke treninge i intervalne treninge. Trčite polako i ne previše, a kontrolišite vašu temperaturu i pijte dosta tečnosti, kako u toku, tako i posle treniga.
  • Trudnoća dosta utiče kako se osećate. Znajte kada je dosta. Čim primetite da vas grč uhvati, ili ste se zadihali ili vam se vrti u glavi, zaboli bilo šta, odmah potražite pomoć. Ako vam nije tako ozbiljno i samo vam je neprijatno, stanite, sedite na klupu, odmorite se. Posle toga ne trčite nego hodajte.
  • Šta buduća mama može učiniti da se rashladi? Neka vam puls ne prelazi 140 otkucaja/min, trčanje je najbolje napolju, bolje nego na traci. Ako ste ipak unutra, imajte ventilator pored, izbegavajte topli deo dana i sunce. Trudnice nikad ne treba da dođu do momnta das u se zahidale i ne mogu više. Samo polako trčite, ne smete preterivati.
  • Žene koje treniraju intezivno i bile su trudne u poslednje 2 godine konzumiraju manje od 2500 kalorija na dan treba da rutinski prate nivo gvožđa, da nebi došle u stanje anemije, što predstavlja teži oblik nedostatka gvožđa. Umesto rutinskog testa, potpuni test je bolji koji pored pomenutog uključuje i nivoe seruma ferritina, zasićenost (saturaciju) transferrina i ukupni kapacitet proizvodnje gvožđa.
  • Ako ste pre trudnoće bili aktivni, možda ćete imati veće dete – to je dobra vest jer veća novorođenčad su jača i bolja. Istraživanjem se došlo do podatka da žene koje su nedeljno trošile 1000 kalorija su imale krupniju decu za oko 5% od mama koje nisu bile fizički aktivne. One koje su nedeljno trošile 2000 kalorija su imale 10% krupnije bebe.
  • To što ste udate i imate decu i posao ne znači da ne treba da se rekreirate trčanjem. Trčanje je vremenski najefikasniji sport i najbolje eliminiše stres. Vama je ovo vreme važno. Iskoristite to vreme na najbolji način, neka muž čuva decu, ili nek ih pričuvaju baba i deda a vi zajedno trčite. Od svega toga će imati koristi cela familija.
  • Posle porođaja povećana količina plazme u krvi može usporiti vaš oporavak. Pošto ste dugo bili bez trčanja, sve će vam se vratiti i poželećete da trčite. Pošto ćete sada imati manje vremena za sebe jer je beba tu, koncentrišite se na kvalitetnije treninge kojima ćete što pre vratiti svoju snagu. Ali, budite oprezni da se ne povredite.
  • Bebama se ne sviđa ukus mleka koje nastaje posle treninga, jer je bogato laktatima i ima neku gorčinu. Mame koje doje koje su trčale pola sata osete da im deca ne vole mleko. Zato ili ga sakupite pa idite na trening ili dete hranite neposredno pre treninga ili dosta kasnije.

Sigurno je da se ova lista može i proširiti i dopuniti, pa ako imate iskustva u ovoj oblasti, slobodno nam to stavite do znanja. Ako saznamo još relevantnih stvari vezanih za temu žena i trčanja, napisaćemo i četvrti deo. Ostavite komentar.

Žene i trčanje (2.deo)
Moj heroj – Ninoslav Rašković
Tags:

Povezani članci

3 komentara. Leave new

  • „jer veća novorođenčad su jača i bolja“?? :))

    Odgovori
  • Bolja u smislu – naprednija i otpornija.

    Odgovori
  • Sve pohvale za sajt, inspiriše! Ne bi bilo loše da navedete izvor u vezi veće telesne mase novorođenčadi majki koje su trošile više kalorija nedeljno. Postoje mnogi razlozi za veću porođajnu masu deteta a neki od njih baš i nisu poželjni kao što je dijabetes majke, tako da veća težina nije uvek bolja za bebu. Činjenica je i to da bebe sa manjom porođajnom težinom brže napreduju, pa nadoknade taj nedostatak u masi.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed