TreningVesti

Komforno trčanje zimi? Da, i to je moguće!

Nema komentara

Trčanje po snegu i izuzetno niskim temperaturama zvuči kao opasan izazov, ali ujedno je i izazov koji ima svojih čari:

  1. Na stazi ćete sresti trkače slične vama – entuzijanste koje vremenski uslovi ne sprečavaju da istrče nekoliko kilometara.
  2. Vazduh je daleko čistiji i disanje je mnogo prijatnije nego obično.
  3. Osećaćete se fantastično jer je svaki kilometar istrčan po izuzetnoj hladnoći vaša mala pobeda.

Ipak, kako bi trčanje bilo prijatno i komforno i kako bi izbegli eventualne povrede ili se razboleli, važno je da primenjujete sledeće:

Trčite na osećaj!

Pomirite se sa činjenicom da vas hladno vreme i niske temperature mogu usporiti. Trčite po osećaju, ne obraćajte mnogo pažnje na vreme. Uživajte u svakom batu koraka i prelepim belim pejzažima kojima ste okruženi.

Oprezno sa opremom!

Ostanite topli tokom trke. Naravno, ključ je u adekvatnoj opremi. Tempretaure oko i ispod nule iziskuju nešto vise opreme nego inače. Ma koliko bili hrabri, neophodno je da obučete dugačke helanke, dry fit majicu/duks kako se tokom trčanja i znojanja telo ne bi hladilo, (poželjan je i aktivni veš).

Obujte trkačke dokolenice, a na kraju obavezno jaknu/šuškavac, kao i kapu, šal i rukavice kako ne biste gubili toplotu sa glave. Naravno, važno je i u čemu trčite, s toga standardne patike zamenite trail patikama sa kramponima, ili pak na svoje patike nadogradite krampone – o tome više pročitajte ovde.

Saveti + za zimsko trkanje

Ako zimi učestvujete na trkama, evo dodatnih saveta koji će vam pomoći da trčite bolje:

#1 Bez eksperimenata!

Setite se zlatnog trkačkog pravila: tokom trke nikada ne radite nešto po prvi put. Dakle, oprema, ishrana pre trke, gelovi – sve to testirajte tokom pripremnih treninga, nikako ne eksperimentišite tokom trke sa novinama.

Neki od rizika su: žuljevi – ako su nove patike; muka, povraćanje i težina u želudcu – ako niste pravilno jeli ili prvi put probate gel; iritacija kože – nenošena i neoprana oprema.

#2 Mudro zagrevanje!

Vodite računa da se tokom zagrevanja ne oznojite previše. Znate da je zagrevanje veoma važno uoči trke, ali kada su temperature niske mora se posebno voditi računa jer se prvo ugrejete, a onda naglo hladite dok stojite i čekate da trka startuje. Savet je da od zagrevanja do početka trke cupkate ili trčkarate u mestu kako bi održali temperaturu tela.

#3 Energetska injekcija!

Ne zaboravite da konzumirate gelove i energetska pića. Oni mogu vratiti deo energije koju ste izgubili tokom trke i pomoći da očuvate rezerve glikogena do kraja trke.

Vidimo se na stazi!

Svetske face maratonci
ŠKOLA TRčANJA u tvom gradu u Srbiji: Poziv za lokalne partnere 2018.
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed