TrkeVesti

Kako je Njujork prošao kroz Beograd?

22 komentara

Možda je ispijanje piva i grickanje čipsa uz fudbal popularniji vid druženja (bleje) kod nas, no danas na Adi, mi smo ipak pratili Njujorški maraton uz zdravu hranu, lekcije joge, nešto istorije i kvalitetnog druženja. „Public viewing“ na nivou uz nove hrabre ljude koji su imali priliku da osete kako će sve ovo izgledati nakon osnivanja kluba Trčanje.rs 🙂

Zahvaljujući našoj dragoj Saši, danas smo imali priliku da uživamo u nizu lepih akcija pored maratona. Ideja je bila da najveći svestki maraton bude izgovor da se dobro družimo, naučimo nešto novo i okušamo alternativni način ishrane i provođenja slobodnog vremena. Akcija je bila da svako napravi i ponese zdraviju varijantu hrane, te je odličan izbor zdrave hrane činilo različite vrste vegetarijanskih pitica i salata, voća, keksa i kolača.

Takođe, uživali smo u časovima joge za maratonce. Učili smo kako da pravilno dišemo kako bismo izgradili snagu kada je teško i imali dovoljno energije da izdržimo jake napore. Proslavili smo Tanjin rođendan i poklonili joj jednu besplatnu masažu, dok je svaki učesnik dobio i poklon paket sa čajem i klicama (koje sam upravo jeo sa zelenom salatom – odlično 🙂

Nakon starta maratona, malo smo se upoznali sa istorijom Njujorškog maratona i Klubom njujoških uličnih trkača (New York Road Runners) koji je i organizator ove trke. Inače trka postoji od 1970 godine kada je na njoj učestvovalo 127 maratonaca i maratonki. Danas ovo je najveći jednodnevni sportski događaj sa +43.000 učesnika i više od 300 miliona gledala pored malih ekrana.

Imali smo prilike i da gledamo debitantski nastup tridesetsedmogodišnjeg Gebreselasija koji nažalost nije završio trku zbog bola u desnom kolenu, sa kojim već neko vreme muči muku. Hajle, je iskusno sačekao da kamera zađe iza mosta tako da trenutak kada Hajle odustaje na 25 km nije ni zabeležen. UPRAVO: Kako BBC javlja, Hajle je objavio i povlačenja iz atletike!!!

Pobedio je i naš favorit, Gebremarijan, čovek sa neverovatno lakim korakom i odličnom tehnikom, za koga se odmah videlo da ima snage da izdrži do kraja. Mnogo interesantnije je bila ženska trka u kojoj je bela Amerikanka, Flanagan (Shalane Flanaga) kojoj je ovo prvi maraton (devojka je trčala 10 i 21km) uspela da izađe na 2 mesto i oduševi publiku u Njujorku. Više o svim rezultatima u narednim danima.

Slike slede uskoro na našoj Fejsbuk stranici. Hvala svima koji su danas bili sa nama, a posebno hvala Saši na ovoj akciji, kojom smo pokazali da Trčanje.rs može da bude platforma i za vaše ideje koje zajednički možemo realizovati.

Naravno, želeli bismo da čujemo kako je i vama izgledao ovaj dan. Slobodno ostavite komentar 🙂

čileanski rudar pozvan da trči u Njujorku
Gebreselasije se povlači iz atletike!

Povezani članci

22 komentara. Leave new

  • Dragi moji, meni je bilo super… uživala sam u svemu, od mućkanja glavom šta sve može lepo da se uradi pa do konačne realizacije…… bili ste sjajno društvo i ulepšali ste mi dan 🙂

    Odgovori
  • a hvala onima koji su ostali kod kuće i plakali što nisu mogli da dođu?
    🙁
    nema veze, lepo ste se proveli i bez mene. a recept koji sam planirala da vam predstavim je usavršen, tako da možete sledeći put da očekujete nešto prelepo.

    gledala sam prenos na tvu i navijala sam za flanagan, nije bila jaka u startu, ali je tako mudro dala gas negde oko 35km, oduševila me je! svidelo mi se i „rvanje“ kiplagat, keitany i flanagan kroz central park. sjajno sjajno sjajno!

    🙂

    Odgovori
  • Ksendžo, tebi ne može bit oprošteno… jer si postala naš guru, koga u lepim trenutncima citiriamo :)) Po tebi je skovana i najvrednija nagrada koju smo podelili danas, genijalna ideja i izvedba sestara Tucaković… Videćeš fotku uskoro

    Odgovori
  • Bez obzira sto sam stigao kad su vec “oprani“ sudovi, moram reci da je sve bilo izuzetno lepo organizovano.
    Mozda sledeci put organizovati cuvanje dece za trkace i trkacice!?!:))
    Prvo teorija a onda i praksa.:))
    Sasin kolac je bio savrsen!!!

    Odgovori
  • uuuu, guru, ta sam! 😉
    ja sam se supersmorila što nisam mogla da se zezam danas sa vama. ali dobra strana toga je što su moji ukućani već saznali šta je to trkačka tehnika, kojom taktikom trče profesionalci i šta će, zaboga, nekome taktika kad trči dva sata 🙂
    🙂
    baš me zanima šta ste to lepo smislili i podelili!

    Odgovori
  • Mnogo lepo bilo. Sve kako treba, svima osmeh na licu, jope sam nove ljude upoznao, neke i po 3. put 🙂 Ksenija, verujem da je opravdano, ali stvarno je trebalo da čuješ kako te drugi citiraju.

    Odgovori
  • Bilo je super… od trcanja do klope…
    skupljam snagu za nedelju!!!

    Odgovori
  • Prelepa ideja i organizacija, ojacava motivaciju i daje inspiraciju 🙂

    Odgovori
  • ja sam ta srecnica Tanjaa!! hvala vam svima..divan dan divan bio…a Ksendzo zasto te nije biloo????? nadam se da cemo ponavljati ovakava druzenja…:))) poljubac svimaa!!

    Odgovori
  • Ksendža je bila bejbisiter svom omiljenom tinejdžeru, tako da je, nadam se, osdustvo opravdano! ima prilike, viđaćemo se mi još!
    🙂

    Odgovori
  • Nenad Radošević
    novembar 8, 2010 08:37

    Predivno nedeljno popodne sa interesantnim ljudima punim pozitivne energije uz jako dobro druzenje. Sasi cestitam na realizovanoj ideji i ispoljavanju kreativnosti na najbolji nacin. Zajedno smo svi doprineli da ovo nedeljno popodne bude nesto vise od obicnog dana za odmor i uz druzenje nastavili da razvijamo trkacki duh ali i vise od toga, nastavili smo da se razvijamo i kao kolektiv gde je svakoj individui podjednako data mogucnost da se kreativno izrazi i razvije u jaku i zdravu licnost.
    Ocekujemo jos ideja … a ovakva okupljanja nadam se da ce postati tradicija…

    I da….. kolac sa visnjama … fighter-ko ….odlican…sve pohvale… jos trazim pravu rec da ga opisem… ali mi nesto ne ide…………………………………………………… nastavice se 🙂

    Odgovori
  • fantastican dan : ny trka, druzenje, klopa….Sasha, bravo za trud. tek kad sam u kuci otvorio paketice sa klicama i cajem, shvatio sam koliko si se potrudila. trebalo je sve to uzgajiti, pa spakovati sve to u kesice…mnogo vise posla nego sto izgleda na prvi pogled. o atmosferi i druzenju ne treba ni pricati : UVEK NAM USPE !!!!

    Odgovori
  • Saša se čak iscimala da napravi majice.. napred Ksenija, a nazad Trčanje.rs. Bravisimo.
    Evo Ksendžo, o čemu pričamo 🙂

    Odgovori
  • @ Veki… ma nista nije cimanje kada se radi za ovakvo drustvo!…..
    @ celo moje trcanje.rs drustvo….pa nama je bre bila uzivancija da samo sedimo i blejimo posle treninga. kada to jos malo zacinite sa nekim detaljima ne moze da omane… mi se svi relativno malo znamo, ali kada smo zajedno stvarno stvaramo tu neku pozitivnu energiju. sto rece kiwi: uvek nam uspe!…
    @ Ksendzo… ma znas sta me muci (sem zelje da probam ono tvoje drooling cudo). ceo dan premecem po glavi kako bi mogla taj recept da premetnem da bude jos vise na vege-zdravoj liniji…. tu igricu zovem carevo novo ruho 🙂

    i dosta bre sa izlivima neznosti, inace ode moja reputacija fighter-ke dodjavola 😛 🙂

    Odgovori
  • Svi ste pre mene sve rekli,hvala Sasha na ideji,trudu,realizaciji svega…svi ste pozitrivni,s idejama,od akcije,realizacije…a to je preduslov ,uslov za sve ostalo sto dolazi…hrabro i samo napred,ovo sto radite nemoze a da ne uspe…Sretno u svim sledecim akcijama!Ljudi,pokrenite se!

    Odgovori
  • otopila sam se. časna reč.
    🙂
    ja ♥ trkački drugari!

    Odgovori
  • Sve sam cuo kako je bilo.
    Bravo za sve ljude koji su bili i za one koji su dosli na ovakvu lepu ideju i sve organizovali s puno truda i ljubavi.
    ♥ Sasa♥

    Odgovori
  • Bilo je jako jako lepo!
    Sjajan nacin da se dopune divni nasi momenti na adi!!

    Sasi svaka cast na organizaciji i energiji koju je ulozila ,a i onaj kolac sa visnjama je objasnio :):):)

    :*

    Odgovori
  • Meni je ovaj dan zaista bio sjajan…bio sam na ulicama NYC i trcao svojih prvih 42.195 metara. Neverovatno iskustvo, neopisiv dozivljaj. Svega nas cetvoro iz Srbije je ucestvovalo na najvecem svetskom maratonu. Prijavio sam se i za sledecu godinu.

    Odgovori
  • Ajde daj neku reportažu da malo balavimo. Svaka čast! Of course da sam ljubomoran :))

    Do kada traje prijavljivanje i kakva je procedura?

    Odgovori
  • Trcanje NYC maratona je neopisivo iskustvo…. 44000 trkaca, dva miliona ljudi na ulicama…imas utisak da bas svako navija iskljucivo za tebe…
    Prijave za NYC maraton se vrse preko oficijalnog sajta: http://www.ingnycmarathon.org/entrantinfo/apply.htm
    Na taj nacin se prijavljujes za takozvanu lutriju, i sanse su dosta male – otprilike jedan prema cetiri da ces biti izvucen. Postoji mogucnost direktnog usecsa na osnovu vremena (do 40 godina – ispod 2h 55min, do 50 godina ispod 3 sata i 10 min, do 60 godina ispod 3 sata i 35 minuta) i naravno postoji mogucnost da se da donacija trkackom udruzenju grada NY od 2650 USD.
    Ja sam se prijavio i za sledecu godinu, pa ukoliko budem imao srece da me izvuku na lutriji, eto mene opet.

    Odgovori
  • Evo skoknuo sam do njihovog sajta i video da može već sada da se prijavljuje za sledeću godinu i to oni koji su sigurni za lutriju, dok mi koji imamo još vremena da postignemo normu treba da se prijavimo negde u januaru !!!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed