Oprema za trčanjeVesti

BG Run 2012 – prva trkačka aplikacija u Srbiji

7 komentara

Ova godina donela je nekoliko novih stvari, a jedna od njih je – prva trkačka aplikacija za smartphone na srpskom. Nastala je kao rezultat nekoliko razmenjenih mailova i jedne popodnevne kafe u gradu 🙂

Ideja

Prvo, pre nego što počnemo da pričamo o tome šta ova aplikacija jeste, moramo da kažemo šta nije. Ova aplikacija nije namenjena tome da zameni aplikacije koje koristite za redovno praćenje treninga (nije Nike +, miCoach, Endomondo, Buddy Runner…), neće pratiti predjeni put, potrošene kalorije. Jednostavno, za sada bi bilo preambiciozno takmičiti se sa takvim aplikacijama, posebno imajući u vidu koliko se narod “srodio” sa njima. Aplikacija je zamišljena tako da propagira i olakšava trčanje ovde kod nas, u Beogradu.

Ovo je prvo izdanje aplikacije, namenjeno da bude “probni balon”, da vidimo da li je pravac kojim smo krenuli dobar, da li postoji publika, da li, i šta treba da menjamo. Zbog toga, svaka povratna informacija od vas – korisnika, je više nego dragocena, i pomoći će da napravimo najbolju moguću aplikaciju.

Aplikacija

Osnova je jednostavna – mapirati poznate trkačke staze u Beogradu i iskoristiti lokacijske servise na telefonima. To je izrodilo ideju, da se za početak prikažu trase i bitne lokacije maratona (start, cilj, osvežavajuće stanice), i da se mogu videti detalji svake od njih, koja se nalazi na manje od 1 km od korisnika aplikacije. Takodje, na početku, mogu da se vide detalji oko same trke BG maratona, preuzeti sa Wikipedije.
Podaci o trenutnoj lokaciji se uzimaju “inteligentno” – ukoliko se detektuje da je korisnik u pokretu, onda često (svake sekunde, preko GPS, i ne troši se internet), a ukoliko se detektuje da je korisnik stacionaran, onda svaki minut. Lokacije se osvežavaju sa svakom značajnom promenom (ukoliko nova dodje ili ispadne iz opsega).
Ono što je trenutno velika mana ove aplikacije – ako niste u Beogradu, nećete moći nešto puno da vidite. Naravno, ovo je nešto čega smo svesni, i nešto što će se vremenom sigurno popraviti.

Umesto zaključka

Jednostavno, ne mogu da stavim zaključak, ipak je ova ideja suviše nova da bi zaključak imao smisla. Vremenom će se uvećavati broj staza, broj lokacija, broj tačaka od interesovanja za trkače u Beogradu (Srbiji, regionu). Aplikacija ima mana, ali one će se ispravljati, i zato je svaka informacija koju dobijemo od vas, naših korisnika, zlata vredna.
Planiramo da slušamo sve ideje i predloge koji dolaze od vas, štaviše, već smo počeli. Predlog je bio da li može da bude podržan i iOS 4 – i najavljujem da je update aplikacije trenutno na proceni u App Store.
Za sada, aplikacija je napravljena samo za iPhone, i više je razloga za to (znam da je mnogo više korisnika Androida u Srbiji, ali prvi razlog za to je činjenica sam ja ipak iOS programer). Android aplikacija je u planu, samo da prvo “učvrstimo” sve funkcionalnosti.

Aplikaciju možete da preuzmete OVDE

Autor: Miloš Djikić

Beogradski maraton iz ugla Trčanje.rs
Downtown Run – Džoging posle maratona 26.04.2012

Povezani članci

7 komentara. Leave new

 • Dodatak na ovaj tekst – update za iOS 4 je vec izbacen na App Store, tako da slobodno downloadujte, probajte i komentarisite 🙂

  Odgovori
 • Mislim da je odlična ideja i mislim da bi trebalo napraviti i aplikaciju za Symbian, jer što bi ljubitelji Nokia telefona rekli „Nokia je Nokia“. 

  Postoji još jedna ideja, neka stoji, za buduće dane. To je da za svaku stazu u Beogradu, bilo da je to Ada, bilo da je to Olimp, bilo da je to Košutnjak „Staza zdravlja“, Šumice ili slično, napraviti u programu plan treninga za maraton, polumaraton, različite trke koje se održavaju u Srbiji i van nje. Dakle, na samo jedan klik se aktivira program. Recimo: „Izaberite stazu: Staza na Adi.“ Klik. Zatim: „Izaberite program: Polumaraton“ Klik. onda izađe neko uputsvo koliko trebate između dana da pravite pauze bla bla bla, pa vas alarm obavesti kada trebate da trčite ponovo. „Izaberite dan koji radite: Prvi dan“ I samo vam izađe program na toj stazi. To je moguće uraditi verujem. 

  Ideja je vrh i cim izađe aplikacija za symbian ili čim ja kupim iPhone, isprobaću je. ;))) 

  Odgovori
  • Milan Marjanović
   april 25, 2012 20:15

   Symbian je istorija, kao i Nokia (nažalost).

   Odgovori
   • Milane, nazalost, morao bi se sloziti sa tobom (ovo nazalost vazi ne toliko za Symbian, koliko za Nokiju). 
    Imenjace, sto se tice ideje, hm, na slicnom si tragu kao i mi (mozda ne bas 100%, ali vrlo, vrlo slicno) 🙂 u svakom slucaju, opipavamo puls, pa cemo da pravimo. u svakom slucaju, ocekujte pozitivna iznenadjenja u buducnosti

    Odgovori
 • Starconfig09
  april 28, 2012 03:37

  Mislim da je najbolja aplikacija za smartphone endomondo.com , i veoma je popularna u svetu. Takodje moze da se koristi i na androidu kao i na iphone.

  Odgovori
 • Nevena Vidojević
  april 12, 2013 22:26

  Ja koristim sports-tracker.com , radi na Android, iOS i Symbian… i interfejs je super, preporučujem 🙂

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed