Oprema za trčanje

Naočare za trčanje

9 komentara

Naočare za trčanje kao i svake druge sunčane naočare imaju ulogu da zaštite oči od jakog svetla i ultraljubičastih zraka i pruže trkaču veći komfort. Naočari pored ovog mogu poslužiti i za zaštitu od vetra, insekata, ali i za sakrivanje od nepoželjnih pogleda. Sočiva se obično izrađuju od stakla ili polikarbonata i mogu biti određene boje, polarizovana ili zatamnjena. Na ovaj način se mogu postići različiti efekti, od većeg kontrasta do bolje UV zaštite.

Stakla se u naočarama sve manje upotrebljavaju iako imaju bolju optičke karakteristike i otpornost na ogrebotine. Primat je peruzela polikarbonatna plastika, koja je lakša i izdržljivija na udar.

Standardi

Da bi znali koje su dobre naočare, bilo bi dobro da znate standarde koje naočare moraju zadovoljiti i koje se obično nalaze na nalepnici na polikarbonatu. Standard za Evropu je EN 1836:2005 a oznake pored  njega znače:

 • „0“ za nedovoljnu UV zaštitu,
 • „2“ za dovoljnu UHV zaštitu,
 • „6“ za dobru UHV zaštitu
 • „7“ za najveću UHVV zaštitu koja znači da se ne prenosi ne više od 5 % zračenja na talasnoj dužini 380 nm.

Sve naočare koje zadovoljavaju Evropske standarde nose CE oznaku.  Američki standard ANSI Z80.3-2001 je nešto drugačiji i zahteva da naočare moraju pružiti UVA (315 – 380 nm) i UVB (280 – 315 nm) zaštitu.

Boja stakala

 • siva i zelena stakla su neutralna, jer osobi koja ih nosi omogućavaju da vidi prave boje, uz veći kontrast.
 • braon stakla izazivaju izvesno izobličenje boja, ali takođe povećavaju kontrast.
 • tirkizna stakla su dobra za srednje ili jako svetlo, jer dobro povećavaju kontrast, bez značajnog izobličenja boja.
 • narandžasta i žuta stakla povećavaju kontrast i dubinu, iako izobličuju boje.
 • plava stakla nemaju značajne karakteristike, pa ih izbegavajte.

Polarizovana stakla i premazi

Neki modeli naočara imaju polarisana stakla koja smanjuju odblesak o polarizovane površine, kao što je voda. Trkači koji vole da vreme provode na obali jezera ili mora, preferiraju polarizovane naočare.

Stakla (polikarbonat) mogu imati premaz u vidu polupropusnog ogledala koje odbija izvesan stepen zračenja, što je značajno u slučaju jakog svetla. UV zaštita nije prioritet kod ovog premaza. Premaz ne mora biti iste boje kao samo staklo, pa postoje plavi premazi na sivom staklu itd. Ovakve naočari preferiraju triatlonci.

Stakla mogu imati i prelaze od tamnijeg na vrhu do svetlijeg na dnu. Stakla mogu biti i zatamnjena ili pod uticajem svetla menjati svoju zatamnjenost. Ova druga su foto-hromatska stakla, koja su na jakom svetlu tamnija. Manje se koriste u sportu.

Okvir naočara je obično od plastike – acetata i mora da bude izdržljiv i otporan na toplotu i udarce. Ergonomski je oblikovan da trkačima ne smeta i ne spada s lica.

Izbor

Kada birate naočare, nemojte se voditi isključivo cenom. Izbegavajte jeftine kineske kopije poznatih brendova, jer one ne sadrže zaštitu. Naočare sa zatamnjenim staklima samo šire zenice pa više UV zračenja može da uđe u oči i ošteti ih. Tako da je bolje ne nositi naočare za sunce, nego nositi loše.

U Srbiji se mogu kupiti razni brendovi, a jedan od jeftinijih i upotrebljivijih je Ozzie, koje sam primetio da neki trkači nose. Bilo kako bilo, naočare bi trebalo da birate prema obliku lica, da vas ne žuljaju, niti da su vam prevelike. Obratite pažnju na boju stakala i oznake zaštite. Uvek ih kupujte u radnji, nikada na pijaci.

Da li i vi koriste naočare za trčanje i koji su vaši omiljeni brendovi?

Ostanite sveži u toku trčanja
Compex runner

Povezani članci

9 komentara. Leave new

 • Pre dva dana kupio sam sportske naocare marke UVEX, i veoma sam zadovoljan. Sto se tice samog kvaliteta i cene zaista su povoljne, 4,450 RSD. Okvir je od PVC-a a staklo polikarbonat. Sa naocarama dobio sam i jos dva para stakala, jos tri para stakala, tirkizne, sive i zute boje. Naocare nose CE oznaku za evropski standard. Nabavio sam ih u Planetbike-u tako ako nekoga zanima moze otici da pogleda.

  P.S- Mogao sam da naplatim za ovo sto ih reklamiram :0)

  Odgovori
 • Naravno :), ove sam uzeo zbog mogucnosti promene stakala, zato su i skuplje.
  Video sam, prodaju i kvalitetne naocare po cenu izmedju 1300-2000 RSD.

  Odgovori
 • Gde mogu da se kupe te UVEX naocare?

  Odgovori
 • Ja sam kupio Nike-ov model takodje pre par dana, sto zbog sunca sto zbog musica koje oblecu oko glave:)
  Cena jeste malo jaca, ali sta da se radi……….Trcis i uzivas:)

  Odgovori
 • U planetbike-u. Dorćol, Dunavski kej 13 i Medaković, Nova Mokroluška 5

  Odgovori
 • Dalibor Danicic
  jun 21, 2010 09:39

  Koje su radnje u Beogradu najbolje, sto se tice izbora naocara za trcanje?

  Odgovori
 • Вујаклија
  jun 21, 2010 15:12

  Dalibore, osim ako ne planiraš da opljačkaš radnju sa cvikerima i od plena kupiš sebi bicikl za triatlon, batali naočare, škilji, trči i štedi. 🙂

  Odgovori
 • A ti Vucajlija(čitajte Vujaklija, mada je to pogrešno) spremi se za Divcibare, Laza se vraca na stazu, ali sva sreca pa Nikola ide u 21b. Ne bi vam ni naocare pomogle!!!

  Odgovori
 • Dalibor Danicic
  jun 22, 2010 20:49

  Vujaklija

  Hahahaha… Ma brate, oslepecu od ovog sunca jer poreg toga sto trcim i stedim, radim kao spasilac… 🙂 Do kraja leta cu valjda skupiti za biciklu.. Pozdrav.. 🙂

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed