Oprema za trčanje

Garmin Forerunner 10 – iz ugla jednog Ironman-a

22 komentara

Garmin Forerunner 10 još jednog u paleti Garminovih GPS satova. Ovog puta, čini mi se da je Garmin imao nameru da bude konkurentan mnoštvu, ne tako renomiranih, prozvodjača koji su na tržište tokom proteklih godina lansirali uređaje slične namene a znatno nižeg cenovnog ranga od njegovih predhodnih modela.

Od funcionalnosti, pa do veličine, sve je manje nego kod prethodnih Garminovih modela. Ali za one koji traze sportski GPS uređaj, koji ima vrlo povoljnu cenu, a uz to je i izdrzljiviji od mobilnog telefona, ovaj mališa je pravi izbor.

Kako bih testirao ovaj sat, od Info team-a sam dobio model orijentisan ženskom tržištu, roze boje, koji je, moram da priznam, izmamio čežnjive poglede ženskog sveta zainteresovanog za sportske satove, i poneki sumnjičavi pogled kolega sportista. Treba spomenuti da sat identične konfiguracije i funkcionalnosti postoji u nešto većem obliku i drugačije boje (muški model).

Forerunner 10 se, za razliku od ostalih Garminovih modela sa kojima sam imao priliku da treniram, sa računarom spaja USB kablom, koji ujedno služi i za punjenje baterije uređaja, što smatram pomakom unapred kada je u pitanju dopunjavanje baterije i download podataka. Punjač muškog modela je nešto veći, pa punjači nisu međusobno kompatibilni, što treba imati na umu ukoliko imate oba modela u kući, a spremate se na porodično putovanje.

Evo kako izgledaju FR910XT i Forerunner 10 na ženskoj ruci.

Garmin Forerunner 10

Sveukupno stekao sam utisak da je Garmin značajno smanjio dimenziju sata u poređenju sa svojim drugim modelima. Možda bih poželeo nešto širi displej i nešto tanji sat, ali uzevši u obzir cenu i funkcionalnost, ne može puno da se zameri.

Za start treninga trčanja dovoljno je da pritisnete desno gornje dugme kojim započinje proces povezivanja sa satelitima. Prvi put kada ovo budete radili moraćete da sečakate minut-dva, ali ukoliko krećete sa iste lokacije sledeći put, proces će trajati svega 15-30 sekundi. Nakon što je uspostavljen kontakt sa satelitima, sat je spreman za trening.

Dovoljno je samo da pritisnete start dugme (gornje desno) ponovo i sat počinje sa beleženjem/memorisanjem aktivnosti. Sat pruža mogućnost podešavanja dva polja prikazivanja podataka (data field). Oba polja sadrže po dva izbora. Ono što vam stoji na raspolaganju za izbor je:

  • vreme/distanca
  • vreme/brzina (u min/km tj min/mil)
  • vreme/potrošnja kalorija
  • brzina/distanca
  • brzina/potrošnja kalorija
  • distanca/kalorije

Dakle, možete da pravite izbor samo u navedenim parovima. Odaberete jedan par i ta dva podatka biće prikazana na prvom polju, a zatim i drugi par koji će biti prikazan na drugom polju.

Polja prikaza možete sami da menjate tokom aktivnosti i pratite željene podatke. Pritiskom na donje desno dugme tokom trčanja možete da menjate ova dva polja.

Virtual pacer

Virtuelni „zec“ je funkcija koja će vam omogućiti da podesite željeni ritam/brzinu trčanja u minutima/km (u miljama ukoliko je to vaš izbor). Tokom trčanja za virtuelnim „zecom“ sat će vas upozoriti ukoliko trčite isuviše brzo ili sporo. U poredjenju sa ostalim Garminovim modelima ova fukcija je donekle pojednostavljena.

Funkciju virtuelnog zeca možete da pratite na zasebnom polju na satu, ali ona će ostati aktivna čak i ako podesite sat tako da prikazuje jedno od dva polja sa podacima. U slučaju da pratite jedno ova dva polja, a trčite brže ili sporije od ritma koji ste programirali (postoji tolerancija od +/- 5 do 10 sec/km), na ekranu će se pojaviti obaveštenje da trčite suviše brzo ili sporo, praćeno zvukom koji je jači i dosadniji nego kod ostalih modela. Što i nije loša stvar.

Walk – Run

Još jedna od opcija koju možete da koristite kod ovog sata je walk/run funkcija (šetnja/trčanje). Prilično zgodno za one čiji plan treninga obuhvata obe aktivnosti, a takvi su planovi u poslednje vreme sve popularniji.

Moguće je podesiti dužinu trajanja trčanja (ne i brzine) i dužinu trajanja hodanja (ne i brzinu hodanja). Sat će vas zvučnim signalom automatski upozoriti po isteku vremena za određenu aktivnost, a na ekrenu će biti prikazana aktivnost koja je u toku, kao i njeno vreme trajanja. Ova funkcija će se ponavljati dok ne završite vašu aktivnost.

Auto lap

Automatsko beleženje prolaza je funkcija koja vam omogućava da podesite sat tako da beleži vaše prolaze na željenoj distanci, npr. na svakom kilometru. Ovako sakupljene podatke možete kasnije kasnije da vidite u istoriji aktivnosti, kao i u Garmin Connect online aplikaciji.

Auto Pause

Još jedna zanimljiva funkcija je auto pauza. Setite se samo svih semafora, pešačkih prelaza i sl., na kojima ste morali da pauzirate štopericu (pa se posle setite ili ne setite da je ponovo startujete. Ova funcija vam omogućava da unesete željenu brzinu kretanja ispod koje će sat sam pauzirati merenje vremena i snimanje aktivnosti. Naravno, čim brzina pređe podešenu vrednost sat nastavlja svoju funkciju. Možete da pauzirate trčanje i ručno, pritiskom na gornje desno dugme. Svakako zanimljiva opcija.

Meri brzinu i na biciklu

Uz mogućnost da merenje brzine bude izraženo po vašoj želji u min/km ili km/h ovaj mališa može da posluži i za merenje brzine na vašem biciklu. Ne postoji mogućnost da ovu aktivnost zapamti kao vožnju bicikla, ali to možete da uradite sami u Garmin Connect-u manuelno u roku od 2 sekunde. Ovaj uređaj nije kompatibilan sa ANT+ senzorima sa bicikl (brzina/kadenca), kao ni sa ANT+ power metrima.

Štoperica u bazenu

Vrlo zanimljivo je spomenuti da je ovaj Garminov model potpuno otporan na vodu (što se ne može reći za sve ostale modele). Njegova uloga u vodi se svodi na funkciju štoperice (sat je u indoor modu) ali merenje prolaznih vremena svakako dobro dođe. Kada sam već spomenuo indoor mod, da pojasnim, postoji mogućnost (pritiskom na donje desno dugme) da se prekine konekcija sa satelitima i tada sat ne beleži brzinu, distancu itd., ali funkcioniše kao štoperica.

Precizan i pouzdan

Svima koji koriste GPS uređaje za trening poznato je da funcija trenutni ritam (brzina) ne radi baš perfektno i tačno. I dok su konačni rezultati vrlo precizni, trenutni prikaz brzine, često i dosta varira. Vrlo je interesantno da je ritam koji ovaj mališa pokazuje znatno precizniji od onoga koji pokazuju njegova starija braća: 405, 310, 910XT (ovo sam proverio i u drugim sličnim osvrtima na funcionalnost Forerunner 10 modela).

Što se tiče tačnosti merenja distance, trčeći uporedo sa 910XT i FR10 utvrdio sam da nema značajnijih razlika kada je u pitanju relativno otvoren prostor, dakle, FR10 je pouzdan koliko i napredniji modeli.

History

Funkcija History (istorija) omogućiće vam da pregladate vaše aktivnosti (kao i prolazna vremena i dužinu intervala tokom pojedinačnih aktivnosti). Takođe, postoji mogućnost pregleda ličnih rekorda kao sto su: najduže trčanje, najbrža milja, 5km, 10km.

Praktičan i van staze

FR 10 može da se koristi i kao sat za svakodnevnu upotrebu, nevezano za trening. Treba napomenuti da baterija traje nekih 5 sati (dok je sat u kontaktu sa satelitima) ali da u stand by modu sat funcioniše nedeljama bez potrebe za ponovnim punjenjem. Sat se automatski podešava u skladu sa vašom lokacijom /vremenskom zonom kada dođe u kontakt sa satelitima. Takođe postoji mogućnost podešavanja jednog alarma.

  • Sat prikazuje samo sate i minute (ne i sekunde) u formatu koji odaberete 12/24h.
  • Pritiskom na gornje levo dugme aktivara se pozadinsko svetlo na ekranu. Možete da podesite težinu, ali ne i vaše godine ili visinu.
  • Sat se, kao što sam spomenuo, usb kablom povezuje sa računarom, a računar ga, kada je povezan prepoznaje kao USB hard drive.
  • Upotreba Garmin Connect-a omogućiće vam detaljnu analizu vaših aktivnosti, sa pregledom pojedinačnih trening sesija, njihovih ruta, interavala, distanci, brzina i nadmorske visine.

Moj opšti utisak je da Garmin ForeRunner 10 pruža mnogo za nekoga ko želi da za svoj GPS sat potroši oko 150 EUR. Za taj novac funcionalnost je nešto umanjena u odnosu na jače Garminove modele, pa čak i u odnosu na neke telefonske aplikacije, ali dobijate sat (ne volim da trčim sa telefonom u ruci ili na ramenu, u džepu , za pojasom…) koji je svakako izdržljiviji i praktičniji od telefona, a uz to i vodootporan.

Pacemaker – rođendanski trkački program
čeklista potrebne opreme za trening u teretani
Tags: , ,

Povezani članci

22 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed