Razmišljala sam kako bi bilo strava da vam dam recept neki super, ultra zdrav i neviđeno ukusan slatkiš. Ali sam na kraju skontala da ću u znak zahvalnosti sa vama da podelim jedno otkriće. A to je: cvekla je zakon!

Prvo priznanje: Ok, uspeli ste, zarazili ste me.I ja sam počela da trčim. Evo već tri nedelje skoro svaki dan.

Dok trčim osećam se svakako. Prvo sam entuzijastična, pa počnu da me bole zglobovi i jako želim da se zaustavim. Pošto to ne uradim, kada istrčim zadatu razdaljinu osećam se srećno i želim da trčim do kraja života. Ali stvarno. Ne zato što želim da budem mršavija (dobro, želim i to) nego što želim da budem zdrava.

Ne znam da li bi i inače, da nisam počela da pišem recepte za vas, krenula sa trčanjem, ali jedno je sigurno, redovna poseta ove stranice i čitanje iskustava trkača u meni je probudila želju da budem i ja deo ljudi koji trčanjem svakodnevno pokazuju životu koliko ga u stvari vole.

CVEKLA JE ZAKON!

Svi znaju da je zdrava. Ali da li baš svi znaju koliko je ona stvarno zdrava?

  • Cvekla je napakovana sa magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom i fosforom. Super bogata vlaknima, vitaminom A i C.
  • Sadrži lepu količinu folne kiseline koja je jako važna za formiranje novih ćelija.
  • Odlična je u borbi protiv raka debelog creva i uopšte, utiče na usporavanje rasta ćelija tumora.
  • Širi krvne sudove, snižava krvni pritisak.
  • Prepuna je ugljenih hidrata, onih dobrih što znači da telu daje posebnu energiju. Postoji više studija na Internetu koje dokazuju pozitivan uticaj na porast energije kod trkača.
  • Sadrži vrlo malo kalorija, 100g ima 43 kalorije.
  • I dostupna je tokom cele godine!

…. Iiii mogla bi sa nabrajanjem do sutra.

Ne znam da li pripadate grupi ljudi koji uživaju u cvekli punim plućima ili ste kao i ja do pre godinu dana, oduvek jeli cveklu kao kuvanu, kiselkastu salatu. Ako pripadate onoj prvoj, nadam se da će vam današnji recepti biti interesantni. Ako pripadate drugoj, pripremite se za otkriće godine.

Cveklu, naravno, nastavite da jedete i kao do sada. Skuvanu i ukiseljenu. Ali mislim da definitivno trebate da je isprobate na još nekoliko načina i uvrstite je u ishranu nekoliko puta nedeljno.
Sveža cvekla ima divan ukus. Hrskava je, blago slatkasta i ima taj korenasti šmek.

  • Iscedite je sa 1 jabukom, 1 šargarepom i uživajte u savršeno zdravoj užini.
  • Ili je ispecite u rerni zajedno sa mladim (ili starim) krompirićima, šaragarepom, crnim i belim lukom. Sve što vam treba za ovaj zdravi prilog, ili čak glavno jelo je malo milerama sa karijem, da prelijete od gore.
  • Možete je upariti sa svežim povrćem u salati. Za takve stvari uvek važi ono, što više, to bolje, pa zašto ne biste i cveklu dodali u društvance?

Ili … napravite hladnu obrok salatu koju možete jesti za večeru a možete je poneti i na posao.

Salata od cvekle i kinoe

_MG_7442-1

Za dve osobe:

  • 2 cvekle
  • 1 šargarepa
  • 1 šolja kinoe
  • 2 šolje vode
  • 1 šaka pečenog suncokreta
  • 3-4 lista zelene salate
  • Nekoliko listića sveže nane
  • 2 kašike susamovog ulja
  • Limuna po želji
  • So, biber

(možete dodati još raznog povrća koje je u sezoni)

Priprema:

  1. Kinou isperite, procedite pa prelijte sa vodom i kuvajte oko 20 minuta. Procedite da uklonite preostalu vodu i ostavite da se ohladi.
  2. Cveklu i šaragarepu oljuštite i iseckajte na kockice a zelenu salatu na trakice. Ako imate još nekog povrća, dodajte i njega.
  3. Ohlađenu kinou pomešajte sa povrćem, semenkama suncokreta i začinite sa uljem, sitnoseckanom nanom i limunom. Posolite i pobiberite i poslužite odmah ili ostavite u frižideru za kasnije.

Čorbica od cvekle i đumbira

Untitled-1

Za 4 osobe

  • 3 veće cvekle (isečene na kockice)
  • 1 glavica luka (sitnoseckanog)
  • 2 čena belog luka (sitnoseckanog)
  • 500 ml supe od povrća
  • 500 ml vode (ako želite gušću čorbicu, smanjite količinu vode)
  • Komadić svežeg đumbira, narendan ili 1 kašičica suvog
  • So, biber
  • Maslinovo ulje
  • Pavlaka

Priprema čorbice od cvekle:

  1. Na maslinovom ulju propržiti cveklu par minuta pa dodati luk, beli luk i đumbir. Izmešati i pržiti minut/dva. Začinite. Sipajte supu i vodu. Pokopite i kuvajte dok cvekla nije skuvana (oko 20 minuta).
  2. Kada je cvekla kuvana, sklonite sa ringle i izmiskajte štapnim mikserom.
  3. Vratite na šporet, još kratko kuvajte, par minuta i sklonite sa ringle.
  4. Služite toplo sa kašikom pavlake.

Od cvekle možete da napravite i burgere. Ili humus. Možda smoothie? I još svašta. Izbor je ogroman.

Prijatno!