Savršeno piće za oporavak posle trčanja, zamena za obrok onda kada ne treniramo, ukusna večera ili jutarnji pre-doručak za trčanje. To je sve smuti. Verujem da će dugo biti sa nama i da ovo nije prolazni trend. Delimo sa vama formulu kako da ga poboljšate i učinite još zdravijim i uskunijim.

Mnogi misle da je smuti proizvod totalno modernog hipsteraja, new age fora za prodaju skupih blendera, te proizvod za lenje i “nemam vremena da kuvam” moderne urbane i aktivne ljude. Kako god i šta god da ljudi misle blender je danas ključan aparat u kuhinji. Ono što je šporet bio za naše bake, danas je to blender. U ostalom, ko još ima vremena da pali rernu?

Blender posebno koristi fizički aktivnim pojedincima, onim koji pored posla i obaveza, mentalnih napora, treniraju jako, te im je potrebno da ubace hranu bogate vitaminima i mineralima u kratkom vremenskom periodu, a “bez viška” u obliku hleba, krompira, ulja…

Par važnih prednosti blendanja su:

  1. Blenda se najčešće sirova hrana, ona koja nije kuvana i nije pržena na ulju, pa su hranljive materije očuvane u prirodnom obliku. Sirovi kikiri, bademi, lešnik…
  2. U smuti možete staviti povrće i hranu koju u 99% slučaja ne biste nikada uzeli na pijaci jer znate da nemate pojma kako da pripremite jednostavno. Npr: cvekla, kelj, blitva, spanać…
  3. Kroz blendanje možete uneti mnogo više hrane nego kada biste jeli i žvakali. Npr u blender ubacite i po 4 šargarepe, 2 paprike, 3 jabuke, kilo spanaća…

I sledi formula. Šta je važno?

  • Ne morate dodavati led, možete dodati smrznute maline, borovnice ili miks šumskog voća. Možete zamrznuti bananu. Hladan smuti je mnogo ukusniji nego onaj na sobnoj temperaturi!
  • U bolje snabdevenim zdravim hranama možete pronaći mala pakovanja brašna od bundeve, graška, konoplje. Svi oni vam mogu služiti kao proteinski dodatak smutiju.
  • Umesto vode možete koristiti sojino mleko ili obično mleko, te ceđeni sok od narandže,… Autor ove formule je vegan pa preporučuje napitke koje nisu mleko od životinja, a to sada barem ima u prodavnicama: bademovo, kokosovo, ovseno, pirinčano mleko. Po mojim nalazima najpovoljnija varijanta je Deleze sojino mleko, nešto jače od 150 RSD u Tempu.
  • Dodajte lan, badem, malo kokosovog ulja ili konopljinog ulja izvor zdravih ulja.
  • Ako vam treba vam zaslađivač: dodajte kašičicu meda ili npr sok od aronije i sličan koncetrovan sirup.
  • Volite kremaste note – dodajte bananu ili avokado.
  • Ovsene pahuljice, te mekinje ili pšenične klice obogatiće smuti vlaknima i daće vam dodatnu energiju za sledeći trening.

1 Meko voće- banana ili avokado

Isprobajte formulu, pa nam se javite u komentarima! Podelite vaš trkački recept sa nama!

Resursi:

  1. Oginalna formula je preuzeta od Meta Frejzera sa njegovog projekta No Meat Athlete
  2. Ideje o sirovoj ishrani su potekle od Ernst Gintera i knjige “Živeti bez bolesti“.
No more articles