Avokado je definitivno namirnica koja se kod nas retko jede a sada već ima da se kupi u skoro svim gradovima u većim supermarketima i cena mu je pristupačnija. Vreme je da promenimo situaciju.

Na ideju da malo proširim znanje o avokadu došla sam nakon razgovora sa bratom koji je konstatovao da su, zbog liste mojih omiljenih fizičkih aktivnosti, neophodne promene kada je u pitanju obrok zvani večera. Uglavnom, lista glasi ovako: 1. Kuvanje 2. Brzo hodanje 3. Joga

Sve vam je jasno. Moje skrobne i ugljenohidratne vegetarijanske večere sam morala da zaboravim. Jednostavno se ne krećem dovoljno da si mogu priuštiti taj luksuz. Ne samo zbog viška kilograma već i zdravlja.

Zbogom indijski kariji, rižotoi i testenine na hiljadu i jedan način! Hello povrtne čorbe od neskorbnog povrća, ribo i salatice!

Sve sam uspela da se organizujem al salatice su mi teže išle od ruke. Sve varijante sam ispucala i onda sam se setila avokada.

Znam da sam negde pročitala da je jako zdrav. I to je apsolutna istina. Avokado je pun vitamina A, C, E, K i B6. Kalijum pršti iz njega. Zajedno sa omega 3 masnim kiselinama.

Dodavanjem avokada u obrok neverovatno se povećava apsorpcija hranjivih sastojaka. Zdrave masnoće za zdravo srce. Sadrži vlakna i 18 esencijalnih masnih kiselina! Voćka najbogatija proteinima.

Da, avokado je voće. Jedan od najboljih prijatelja vegana i vegetarijanaca. I nepravedno je izostavljen iz naših jelovnika. Hajde da to promenimo!

1 namaz na 4 načinaUntitled-1

1 zreli avokado
1 čen belog luka
1 kašika maslinovog ulja
1 kašikica limunovog soka
So, biber

→ Avokado kašikom odvojite od kore i izgnječite sa viljuškom.
→ U blender staviti sve sastojke za namaz, dodajte avokado i izmiksajte da se dobije pasta.

Čuvati u frižideru 2-3 dana.

Sendvič sa parmezanom, paprikom i namazom od avokada

DPP_00536

Namaz od avokada
Ribani parmezan
Crvena paprika
Motovilac salata (ili neka druga salata)

→ Hleb namazati namazom, posuti parmezanom i prekriti paprikom i salatom.

 

Salata sa dresingom od jogurta i avokada

DPP_0100

2 kašike namaza
100 ml jogurta
Zelena salata i povrće po želji
Dimljeni losos
Sveža mirođija
Tost hleb

→ Jogurt i namaz dobro izmiksati da se lepo sjedine i preliti preko sastojaka salate.
→ Istostirajte hleb, stavite preko dimljeni losos i poslužite salatu.

Možete ga koristiti i kao preliv za ribu ili neko pečeno povrće iz rerne.

 

Brusketa sa namazom od avokada

DPP_0096

1 kašika namaza od avokada
1 kašikica kapara
1 kuvano jaje
1 kašikica senfa
½ manjeg ljubičastog luka
Sveža mirođija (po želji)
So, biber

→ Usitnite luk, jaja i kapare i pomešajte sa ostalim sastojcima.
→ Istostirajte parče hleba pa premažite sa smešom. Pospite sa svežom mirođijom i poslužite.

Egzotična salata sa namazom od avokada

DPP_0082

1 kašika namaza od avokada
1 kašika susamovog ulja
1 kašikica soja sosa
Zelena salata
Kupus
Ljubičasti kupus
Šargarepa
Cvekla

→ Svo povrće iseckajte na trakice.
→ Izmešajte namaz, susamovo ulje i soja sos i prelijte preko salate.

Poslužite odmah.

Svi recepti su za jednu osobu.

Savet+: Da bi salata bila sveža i hrskava uvek je nakon pranja dobro osušite krpom ili u posudi za sušenje salate. Dresing, začine, sireve i sastojke koji otpuštaju vodu u dodiru sa soli, uvek dodajte pred samo služenje. Na ovaj način salata će izgledati bujno i sveže a svaki sastojak će doći do izražaja.