Vege burger – kompletan, ozbiljno ukusan ručak pun proteina

Danas jedan ozbiljan ručak. Možete ga jesti odmah ili poneti na posao. Kažem ručak jer sam pobornik jedenja proteina i povrća (lisnatog i korenastog) za večeru. No ako ste od onih srećnika koji mogu da jedu za večeru ugljene hidrate, ovo može biti i večera.

Priprema se relativno brzo i zdrav je ručak. Možda se nutricionisti neće složiti sa mnom jer šargarepu pečem i kombinujem razne namirnice. Naravno da je salata za ručak zdravija, ali rizikovaću jer ovaj vege burger je tako ukusan. I sastoji se od super namirnica i još sve znamo šta je stavljeno u njih tj. mi smo gospodari svog burgera :)

Kupovni vege burgeri kao i kupovni mesni burgeri (pljeskavice), mogu da budu zdravi ali u najčešćem broju slučajeva to nisu. Svašta u njih stavljaju, od poboljšivača ukusa do nezdravih trans masti. Ako baš žudite za burgerom, najbolje da ga sami napravite.

Predlog za ovaj burger nema nameru da vas odgovori od nekog mesnog već čisto da u danima kada želite predah od mesa, prezalogajite nešto drugačije.

Šta kriju ove male bombice? Kriju dosta vlakana iz pasulja (već smo pisali o zdravim skrobnim namirnicama) i prosa. Šargarepa, pošto je samo vrlo kratko propržena, zadržava svoja dobra svojstva.
Indijski orah, daje egzotiku celoj stvari i kao mnogi orašasti plodovi, prepun je elemenata poput bakra i magnezijuma.

Kalorijski, sa salatom ovi burgeri predstavljaju kompletan obrok i držaće vas sitim kao i svaki ručak. Mesni ili bezmesni. Nije za one na dijeti :)

Untitled-2Burgeri od prosa, pasulja i indijskih oraha

Za 4 osobe:

  • ¾ šolje* vode
  • ¼ šolje* prosa
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 manja glavica ljubičastog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 konzerva belog pasulja (230 g oceđenog pasulja)
  • 60 g indijskog oraha
  • ½ kašikica aleve paprike
  • ½ kašikica karija
  • So, biber
  • 1 kašika brašna
  • Maslinovo ulje za prženje

Preliv od nane za vege burger

  • 3 kašike milerama
  • ½ kašikice meda
  • 10 listića sveže nane
  • so

Priprema vege burgera

Operite proso i stavite ga u šerpu sa vodom i ostavite da proključa. Kada počne da ključa, smanjite temperaturu, posolite, poklopite, ne skroz, tako da para može da izlazi napolje. Nakon što je voda u potpunosti isparila, šerpu skolonite sa ringle i viljuškom promešajte proso. Ostavite sa strane da se ohladi.

Šargerepu, ljubičasti luk, beli luk i indijske orahe iseckajte na kockice (što sitnije). Tiganj zagrejte na jačoj temperaturi (jačina 7 od 9) i dodajte jednu kašiku ulja. Kada se ulje zagreje, kratko propržite šargarepu (1 minut) pa dodajte ljubičasti luk. Izmešajte i kada luk postane staklast, dodajte beli luk i začine. Izmešajte, kratko propržite i sklonite sa ringle da se ohladi.

Pasulj ocedite od vode u kojoj je stajao i ispasirajte sa gnječilicom za pire krompir.

Proso pomešajte sa ohlađenim povrćem i dodajte izgnječeni pasulj i indijski orah. Sve dobro izmešajte, korigujte začine i stavite u frižider da se stegne. Minimum 30 minuta.

Nakon tog vremena, izvadite smešu iz frižidera i dodajte brašno. Dobro izmešajte i formirajte burgere.

Burgere pospite sa malo prezli, tek da ih obložite i kratko ih pecite sa obe strane, na vrlo malo ulja, na jačoj temperaturi (7 od 9 jačina) dok se ne zarumene. Kad su gotovi pažljivo ih prebacite na salvetu.
Ukoliko želite zdraviju varijantu, burgere ispecite u rerni. Na temperaturi 200°C. Tek toliko da se zarumene.

Zemičke blago istostirajte pa premažite sa prelivom od nane, dodajte salatu po želji i burgere poslužite tople ili kada se ohlade, stavite u frižider pa iskoristite kasnije. Odlični su i hladni.

Burgeri su odlični i samo uz neku svežu, sezonsku salatu. Nema potrebe da ih stavljate u zemičku ukoliko želite da smanjite kaloričnost obroka.

Prijatno!

No more articles