Ishrana za trčanje

Kako se koriste sportski gelovi?

8 komentara

Postoje dve grupe trkača. Prva grupa se oslanjaja na sportske gelove, dok trkači iz druge grupe misle da oni nisu prirodan način za poboljšanje performansi.

Sportski gelovi nemaju za cilj poboljšanje performansi. Kada trčite polumaraton ili maraton, vaš nivo šećera značajno pada. Rezultat pada šećera u krvi je veći umor iz razloga što vaši mišići traže ekstra energiju.  Cilj korišćenja sportsih gelova je povećanje šećera u krvi, kako bi mogli da ponovo nahranite misiće energijom.

Veoma je važno da gelove koristite ispravno, zato dajemo 2 saveta za njihovo pravilno korišćenje:

Kad i gde da pijete gel?

Nakon što popijete gel morate ispirati usta vodom, tako da popijte gel 100 metara pre stanice za vodu. Ukoliko ne popijete vodu, gel se teško vari i može izazvati mučninu. Stoga se raspitajte pre početka trke na koliko kilometara su raspoređene stanice za vodu i isplanirajte kad ćete koristiti gel.

Koliko često treba da pijete gel?

Preporuka je da pijete 1 gel svakih 30 minuta. Ako pijete više od toga, postoji rizik da ih ili nećete svariti, ili da ćete morati da pravite pauzu radi odlaska u toalet.

Sportski gelovi mogu da učine vaše trkačko iskustvo zadovoljavajućim, ali da ne bi imali kontra efekat naučite da ih koristite pravilno.

Brendovi gelova koje možete da kupite u Srbiji su Enervit, IsoStar i Vitargo

4 najopasnija mita o hrani
Kako da se hranim u nedelji pred trku?
Tags:

Povezani članci

8 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed