Leblebija je divna leguminoza koje tek od pre nekoliko godina postaje zastupljena u našoj ishrani. Naše tlo je pogodno za gajenje i gaji se dugo, međutim uglavnom smo je mogli kupiti samo kao grickalicu (zdravu grickalicu), suvo pečenu. Danas kada se od leblebije prave razna variva, burgeri i namazi, sirova leblebija (naut) može se naći u svakom bolje opremljenom supermarketu ili prodavnici zdrave hrane.

Leblebije su kao i ostale leguminoze izuzetno bogate vlaknima. Napakovane proteinima izuzetno su korisne vegetarijancima i veganima. I onima koji to nisu i koji vole da pojedu dobar protein ne samo u obliku mesa. Kada se ukombinuju sa celovitom žitaricom, obrok sadrži količinu proteina kao i neki mesni obrok ili obrok sa jajima minus holesterol i loše masnoće.
Izutetno su bogate manganom, gvožđem, magnezijumom i imaju nizak glikemijski indeks. Snižavaju loš holesterol. I naravno da su antioksidansi.

Leblebija se uglavnom skuva pre korišćenja.
Zbog svoje kremaste teksture i orašastog ukusa idealna je kao namaz. Skuvana, ohlađena i dodata salati napraviće obrok koji će vas dugo držati sitim. Uz dodatak karija ili nekoliko indijskih začina, dobićete divno varivo.
Leblebiju koristim često u ishrani a danas vam dajem recept za omiljeni bliskoistočni namaz – humus.

_MG_7500-p

Humus recept

Recepata za humus postoji jako puno, najviše volim onaj pravi, originalni u kojem se skine kožica leblebije i koristi se tahini. On je ludo kremast baš zbog toga što se skida opna sa zrna. Ako vam kremasti humus nije bitan, naravno da možete da ostavite i kožicu, neće smetati ukusu.

Za 6 osoba:

  • 250g sirove leblebije (nauta)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 150 g tahinija
  • 4 kašike limunovog soka
  • 4 čena belog luka
  • 100 ml hladne vode
  • So
  1. Leblebiju potopite u duplo veću količinu vode i ostavite da prenoći i frižideru.
  2. Sledeći dan ocedite leblebiju. Stavite je u šerpicu  i pospite sa sodom bikarbonom i na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, propecite 2-3 minuta. Dodajte 1,5 l vode i pustite da proključa.
  3. Skinite penu sa vrha ako se pojavi i kuvajte od 20-40 minuta. Vreme kuvanja zavisi od svežine leblebije, isprobajte da vidite u kom je stadijumu. Gotova leblebija se lako raspolovi kada je blago pritisnete ali ne treba da se raspada u kašu.
  4. Procedite je i skinite kožicu koja se jako lako skida (ili preskočite ovaj korak) i prebacite u blender.
  5. Miksajte dok ne dobijete pastu pa onda dodajte ostale sastojke i nastavite da miksate, do 5 minuta da dobijete kremasti namaz.
  6. Prebacite ga u teglicu i ostavite da odstoji 30 minuta pre služenja ili ga stavite u frižider. Ako ga služite kao mezze uz pita hleb ili štapiće povrća, obavezno ga izvadite iz frižidera 30 minuta pre služenja. Ako ga koristite kao namaz u sendvičima, onda ne morate.
  7. Ako nemate tahini pri ruci možete upotrebiti malo ulja od pečenog susama ili maslinovog ulja. Tada nećete dobiti pravi humus ali je namaz takođe jako fin i može da posluži kao divan dodatak sendvičima.

Prijatno!

No more articles