Blog & Kolumne

Da li je promena moguća?

6 komentara

Ako je neko pouzdan, hrabar, ustrajan i želi da se menja, on tu šansu nema i ne može da raste jer gde bi rastao neko ko je već pouzdan, hrabar i ustrajan. Kada takva osoba popušta i kada više nije pouzdana, hrabra i ustrajna? Onda kada traži novi način da se ostvari.

Šta je promena? Promena je nezadovoljstvo postojećim.

U promeni popuštaju temelji onoga što se zove osobenost. Nema promene ako se temelj ne uzdrma. Raste onaj koji vidi i hoće promenu. U promeni sve je nesigurno. Nalazimo se u novim situacijama, učimo se novim veštinama da se nosimo sa tim situacijama. Stičemo nove sposobnosti i karakteristike o kojima do tada nismo znali ništa. Menjamo se.

Ko ne želi promenu, fokusira se na nešto drugo. Ono što je promenom trebalo da se reši nije rešeno i ostaje da čeka, u međuvremenu stagnira. Kada ste u okolini koja potkrepljuje vaše ponašanje vi se u nju vraćate. Ko želi promenu, odbacuje takvu okolinu. To su teški izbori i osoba mora da bude mnogo hrabra da bi bila u stanju predati se.

Život znači tražiti i želeti još. Sve promene se pre ili kasnije integrišu i mi tražimo još i još – iz promene u promenu. Život sigurno tada nije u miru u smislu promene i izazova. Kada umiremo? Onda kada ne tražimo još.

Lakše je biti žrtva

Kad se zauzimamo za sebe biramo dva ekstrema. Ako je nedovoljno zauzimanja onda smo žrtva, ako je dovoljno onda smo pobednik. Sa žrtvom svi saosećaju pa je često mnogo lakše biti žrtva. Hrabrost je znati biti sam i moći biti sam i na drugačiji način videti šta se događa i razumeti odgovornosti i priliku za izbor.

Uspešni se druže između sebe i time se uzajamno podupiru i šire krug. Uspeh nikada nije sadašnjost, već prošlost. Sadašnjost je novi izazov za pobednike. Za žrtve je do drugačije i one vide samo razočaranje i ponavljanje.

Ono što se otpušta čini mesto za novo. Načiniti mesto znači voleti. Dati prostor novom znači dati prostor i sebi i drugima za rast i razvoj.

Dozvola za promenu

Mi smo ti koji dajemo dozvolu za promenu u meri u kojoj smo u stanju promenu podneti. Svako od nas automatski ima veze sa svim što u svojoj zajednici čini i neguje odnose na način na koji nije ni svesan. Promena se nije dogodila jer štitimo postojeće odnose. Promena se nije dogodila sve do momenta kada i drugi nisu u stanju da te prihvate drugačijeg, a onda i da te i primaju drugačijeg.

Lepota promene i svesti o njoj je u tome što na tom putu si sve više svoj i u svom daru. Što više smo u svom daru, tada smo ispunjeniji i imamo više energije. Svi mi imamo svoje darove. I ono što nas život tera je da nas gura prema putu da taj dar živimo i on se pri tome brusi. Ne postoji na tom putu ništa što nije korisno i pri tom imaš pomoć svih koji promenu vide bilo kao dobro ili kao loše.

Poredak stvari i životni principi

Postoje univerzalni životni principi koji doprinose redu i poretku stvari: celovitost, poredak i poravnanje davanja i primanja.

Ako je celovitost jedan globalni sistem, sačinjen od mnoštva podsistema, princip celovitosti nas upućuje na jednako pravo vrednosti svakog člana sistema. Svaki član sistema ima i pravo na rast i razvoj. Oduzimanjem tog prava jednom članu, oduzima se pravo i svima drugima koji su mogli da uče.

Poredak upućuje na red stvari, na poštovanje, mudrost i poniznost.

Poravnanje u davanju i primanju daje slobodu. Kada smo dužni, tada nismo slobodni. Kada dajemo ni tada nismo slobodni. Potrebna je ravnoteža, da onaj koji daje bude u situaciji i da primi nešto za uzvrat, a onaj koji prima, da ima mogućnost nešto i da da.

Zašto uopšte priča o ovim principima u ovom trenutku?

Zbog života i prava na promenu jer ona znači rast i razvoj. Zbog pritiska da se nešto promeni jer to znači novu odgovornost. Zbog poredka stvari jer u rastu, raste i odgovornost, ali i obaveza da se dobije snaga da se sa novog stanovišta, nove stvari pokrenu. Zbog poravnanja jer ono znači slobodu.

Ko promenu pokreće? Čija je to odgovornost?

Doping u profesionalnom sportu – da ili ne?
Vrhunski sport je bez esencijalnih minerala »mission impossible«!

Povezani članci

6 komentara. Leave new

 • Raskovicninoslav
  februar 11, 2011 10:38

  Promena je uvek moguća i veoma je bitna..naravno, ona prava…

  Odgovori
 • Promena !!!! 🙂 Sve se menja ,samo je ona konstantna i dok se menjamo mi napredujemo !!!

  BRAVO VEKI !!! SJAJANO!!

  Ovaj deo mi se najvise svidja „Uspeh nikada nije sadašnjost, već prošlost. Sadašnjost je novi izazov za pobednike.“

  Odgovori
 • Maro super je tekst!!! Hvala ti, bas mi je malo trebalo da procitam ovako nesto. Hugs!!!

  Odgovori
 • ODLICAN!!!

  Odgovori
 • Fantastican tekst! Kad smo spremni da nacinimo promenu i da se upustimo u nesto novo, onda rastemo – jedna promena i jedna novina pokrece lavinu drugih promena i menjamo se kao ljudi. Budimo hrabri i trazimo u zivotu prilike za takve promene! Prepoznajmo sta je taj kamen koji ce, kad ga poguramo, da pokupi najvise snega za sobom kad se zalaufa i promeni nas, pruzi novi kvalitet našem životu, nova znanja, nove ljude. Za mene su momenti kada sam prestala da pusim i pocela da trcim bili takvi momenti, povukli su sa sobom mnoge druge promene i dali mi hrabrost da istrajem i grabim dalje.

  Sada planiram nove promene koje ce me isto toliko pomeriti i unaprediti. Mozda cu poceti da pisem svoj blog, pa ce me to motivisati da steknem nova znanja, da otvorenije iznosim stavove da budem hrabrija. Mozda ću doneti neke nove i vece odluke, mozda me i neke malene stvari promene, ali se svemu tome radujem, idem u susret, ne plasim se 🙂 Hvala ti Maro za motivaciju i sto umes tako dobro da srocis misli!

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed